„Posibila afectare a imparțialității“ Cazul judecătorului Epure, președintele Curții de Apel Constanța, azi pe masa Consiliului Superior al Magistraturii

  • În ianuarie 2021, magistratul Bogdan Mateescu, președintele CSM, a dispus sesizarea Inspecției Judiciare pentru realizarea unor verificări pe baza unor aspecte apărute în articolele de presă după achitarea lui Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța.
  • La momentul respectiv, judecătorul Iulia Craiu, purtătorul de cuvânt al CSM a mai explicat că „Inspecția Judiciară va decide dacă este cazul de cercetare disciplinară sau dacă este cazul de apărarea imparțialității domnului judecător“.
  • Azi, Secția pentru Judecători a CSM va analiza „sesizarea privind posibila afectare a imparțialității domnului judecător Marius Cristian Epure, președintele Curții de Apel Constanța“, fiind vorba despre Raportul Inspecției Judiciare nr. 21-246/2021.
  • În primă instanță, Radu Mazăre fusese condamnat la șase ani și jumătate de închisoare, sentința fiind schimbată la Curtea de Apel, de completul format din magistrații Marius Cristian Epure și Adriana Ispas.
  • Aceștia au dispus achitarea în baza art.16 alin.(1) lit.b) din Cod Procedură Penală, potrivit căruia „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“.

Reprezentanții Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii vor analiza în ședința de astăzi, 4 martie 2021, Raportul Inspecției Judiciare nr. 21-246/2021, fiind vorba despre „sesizarea privind posibila afectare a imparțialității domnului judecător Marius Cristian Epure, președintele Curții de Apel Constanța“.

Amintim că în luna ianuarie 2021, magistratul Bogdan Mateescu, președintele CSM, a dispus sesizarea Inspecției Judiciare pentru realizarea unor verificări pe baza unor aspecte apărute în articolele de presă după achitarea lui Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța.
 

Achitarea

Mai exact, pe data de 18 ianuarie 2021, Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, și Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, trimiși în judecată de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, au fost achitați definitiv.

Decizia a fost luată de judecătorii Marius Cristian Epure (președintele Curții de Apel Constanța) și Adriana Ispas, magistratul tot în cadrul Curții de Apel Constanța, în dosarul terenurilor de la Club Castel (fostul Palat Regal din Mamaia) și Complex Cazino.

Anterior, în același dosar, pe data de 16 mai 2018, judecătoarea Mihaela Vlăşceanu, de la Tribunalul Constanţa, hotărâse condamnarea lui Radu Ștefan Mazăre la șase ani și jumătate de detenție.

Tot în acest dosar, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, fost reprezentant, la data presupuselor fapte, al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, a luat tot în primă instanţă doi ani şi 11 luni închisoare cu suspendare.

Achitările au fost date în baza art.16 alin.(1) lit.b) din Cod Procedură Penală, potrivit căruia „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“.

Așa cum am precizat, aceasta fusese decizia pronunțată de judecători în primă instanță, dar care a fost schimbată de Curtea de Apel Constanța, la data de 18 ianuarie 2021, prin hotărârea de achitare pronunțată de completul format din magistrații Marius Cristian Epure și Adriana Ispas.
 

„Cercetare disciplinară sau apărarea imparțialității“

După cum arătam în edițiile anterioare, informația privind sesizarea Inspecției Judiciare de către magistratul Bogdan Mateescu, președintele CSM, a fost confirmată pentru ZIUA de Constanța de către judecătorul Iulia Craiu, purtătorul de cuvânt al CSM.


La momentul respectiv, purtătorul de cuvânt al CSM a mai explicat că „Inspecția Judiciară va decide dacă este cazul de cercetare disciplinară sau dacă este cazul de apărarea imparțialității domnului judecător“.

În acest context, membrii Secției pentru Judecători a CSM vor analiza astăzi, 4 martie 2021, „sesizarea privind posibila afectare a imparţialităţii domnului judecător Marius Cristian Epure, preşedintele Curţii de Apel Constanţa“, fiind vorba despre Raportul Inspecţiei Judiciare nr.21-246/2021.

Ședința Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii este programată să se desfășoare începând cu ora 11.00.
 

Libertatea lui Mazăre, discutată la Curtea de Apel București

În paralel, Curtea de Apel București va analiza astăzi dosarul 5767/2/2020*, cauză în care Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, solicită punerea în libertate.

Așa cum arătam în edițiile anterioare, conform surselor ZIUA de Constanța, cererea lui Radu Ștefan Mazăre va fi analizată de judecătorul Valentin Mihai, de la Curtea de Apel București, fostul preşedinte al Secţiei Penale din cadrul Judecătoriei Constanţa.

În această cauză, Radu Ștefan Mazăre a solicitat anularea mandatului de executare a pedepsei închisorii, cu consecința eliberării sale din „detenția nelegală în sensul art.5 par.4 din Convenția europeană a drepturilor omului“, după se arată în cererea fostului edil, „urmând a se face aplicarea art.77 sau 74 alin.1 lit.b din Legea nr.302/2004, cu consecința exercitării de către condamnat a dreptului de a părăsi România în 45 de zile de la data punerii în libertate“.

În subsidiar, Radu Mazăre a solicitat repunerea sa în situația anterioară, cu consecința transferului pe teritoriul Republicii Madagascar, urmând a fi parcursă din nou procedura de extrădare.


Citește și:

Exclusiv!:
Radu Mazăre și Sorina-Gina Hortolomei- Moscu, achitați definitiv!

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Curții de Apel Constanța, programat la interviu pentru Curtea Supremă

06 Apr 2021 864

Cazul judecătorului Epure, președintele Curții de Apel Constanța, analizat azi la CSM

11 Mar 2021 598

Recursul în casație din Dosarul Retrocedărilor, admis în principiu. Azi, un nou termen. Cine analizează cazul

02 Mar 2021 1288

CSM anunță „remedierea deficiențelor constatate la Curtea de Apel Constanța prin Raportul de inspecție a Inspecției Judiciare“

25 Feb 2021 668

Raport 2020 dezbătut pe ZOOM Curtea de Apel Constanța – volum de activitate mai mare, judecători mai puțini decât alte curți de apel și pandemie SARS-CoV-2

02 Feb 2021 857

Schimbări la Curtea de Apel Constanța, după plecarea fostului președinte la Ministerul Justiției

26 Jan 2021 1058

Tribunalul validează mandatele viitorilor aleși județeni constănțeni

25 Jan 2021 585

Ce „spune“ Codul de Procedură Penală despre achitarea definitivă a lui Radu Mazăre și a Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu

19 Jan 2021 2848

Exclusiv! Radu Mazăre și Sorina-Gina Hortolomei- Moscu, achitați definitiv!

18 Jan 2021 13552

Pronunțarea în dosarul lui Radu Mazăre, de la Constanța, amânată

15 Jan 2021 966

Pronunțarea în dosarul lui Radu Mazăre, de la Constanța, amânată

08 Jan 2021 1334

Cine sunt noii vicepreședinți de la Curtea de Apel Constanța

08 Jan 2021 1221

Fostul primar al Constanței a luat cu executare la prima instanță Judecătorii Marius Cristian Epure și Adriana Ispas, așteptați să se pronunțe azi în dosarul lui Radu Mazăre

08 Jan 2021 3915

#Dobrogea Digitală „M-am săturat de oameni care îţi servesc intenţii bune, pseudoschimbări şi carcase” (2005) – Daniel David, noul președinte al Consiliului Național al Rectorilor

04 Jan 2021 1501

Pronunțare amânată în dosarul lui Radu Mazăre, de la Curtea de Apel Constanța

21 Dec 2020 1298