„Posibila afectare a imparțialității“ Cazul judecătorului Epure, președintele Curții de Apel Constanța, azi pe masa Consiliului Superior al Magistraturii

  • În ianuarie 2021, magistratul Bogdan Mateescu, președintele CSM, a dispus sesizarea Inspecției Judiciare pentru realizarea unor verificări pe baza unor aspecte apărute în articolele de presă după achitarea lui Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța.
  • La momentul respectiv, judecătorul Iulia Craiu, purtătorul de cuvânt al CSM a mai explicat că „Inspecția Judiciară va decide dacă este cazul de cercetare disciplinară sau dacă este cazul de apărarea imparțialității domnului judecător“.
  • Azi, Secția pentru Judecători a CSM va analiza „sesizarea privind posibila afectare a imparțialității domnului judecător Marius Cristian Epure, președintele Curții de Apel Constanța“, fiind vorba despre Raportul Inspecției Judiciare nr. 21-246/2021.
  • În primă instanță, Radu Mazăre fusese condamnat la șase ani și jumătate de închisoare, sentința fiind schimbată la Curtea de Apel, de completul format din magistrații Marius Cristian Epure și Adriana Ispas.
  • Aceștia au dispus achitarea în baza art.16 alin.(1) lit.b) din Cod Procedură Penală, potrivit căruia „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“.

Reprezentanții Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii vor analiza în ședința de astăzi, 4 martie 2021, Raportul Inspecției Judiciare nr. 21-246/2021, fiind vorba despre „sesizarea privind posibila afectare a imparțialității domnului judecător Marius Cristian Epure, președintele Curții de Apel Constanța“.

Amintim că în luna ianuarie 2021, magistratul Bogdan Mateescu, președintele CSM, a dispus sesizarea Inspecției Judiciare pentru realizarea unor verificări pe baza unor aspecte apărute în articolele de presă după achitarea lui Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța.
 

Achitarea

Mai exact, pe data de 18 ianuarie 2021, Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, și Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, trimiși în judecată de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, au fost achitați definitiv.

Decizia a fost luată de judecătorii Marius Cristian Epure (președintele Curții de Apel Constanța) și Adriana Ispas, magistratul tot în cadrul Curții de Apel Constanța, în dosarul terenurilor de la Club Castel (fostul Palat Regal din Mamaia) și Complex Cazino.

Anterior, în același dosar, pe data de 16 mai 2018, judecătoarea Mihaela Vlăşceanu, de la Tribunalul Constanţa, hotărâse condamnarea lui Radu Ștefan Mazăre la șase ani și jumătate de detenție.

Tot în acest dosar, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, fost reprezentant, la data presupuselor fapte, al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, a luat tot în primă instanţă doi ani şi 11 luni închisoare cu suspendare.

Achitările au fost date în baza art.16 alin.(1) lit.b) din Cod Procedură Penală, potrivit căruia „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“.

Așa cum am precizat, aceasta fusese decizia pronunțată de judecători în primă instanță, dar care a fost schimbată de Curtea de Apel Constanța, la data de 18 ianuarie 2021, prin hotărârea de achitare pronunțată de completul format din magistrații Marius Cristian Epure și Adriana Ispas.
 

„Cercetare disciplinară sau apărarea imparțialității“

După cum arătam în edițiile anterioare, informația privind sesizarea Inspecției Judiciare de către magistratul Bogdan Mateescu, președintele CSM, a fost confirmată pentru ZIUA de Constanța de către judecătorul Iulia Craiu, purtătorul de cuvânt al CSM.


La momentul respectiv, purtătorul de cuvânt al CSM a mai explicat că „Inspecția Judiciară va decide dacă este cazul de cercetare disciplinară sau dacă este cazul de apărarea imparțialității domnului judecător“.

În acest context, membrii Secției pentru Judecători a CSM vor analiza astăzi, 4 martie 2021, „sesizarea privind posibila afectare a imparţialităţii domnului judecător Marius Cristian Epure, preşedintele Curţii de Apel Constanţa“, fiind vorba despre Raportul Inspecţiei Judiciare nr.21-246/2021.

Ședința Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii este programată să se desfășoare începând cu ora 11.00.
 

Libertatea lui Mazăre, discutată la Curtea de Apel București

În paralel, Curtea de Apel București va analiza astăzi dosarul 5767/2/2020*, cauză în care Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, solicită punerea în libertate.

Așa cum arătam în edițiile anterioare, conform surselor ZIUA de Constanța, cererea lui Radu Ștefan Mazăre va fi analizată de judecătorul Valentin Mihai, de la Curtea de Apel București, fostul preşedinte al Secţiei Penale din cadrul Judecătoriei Constanţa.

În această cauză, Radu Ștefan Mazăre a solicitat anularea mandatului de executare a pedepsei închisorii, cu consecința eliberării sale din „detenția nelegală în sensul art.5 par.4 din Convenția europeană a drepturilor omului“, după se arată în cererea fostului edil, „urmând a se face aplicarea art.77 sau 74 alin.1 lit.b din Legea nr.302/2004, cu consecința exercitării de către condamnat a dreptului de a părăsi România în 45 de zile de la data punerii în libertate“.

În subsidiar, Radu Mazăre a solicitat repunerea sa în situația anterioară, cu consecința transferului pe teritoriul Republicii Madagascar, urmând a fi parcursă din nou procedura de extrădare.


Citește și:

Exclusiv!:
Radu Mazăre și Sorina-Gina Hortolomei- Moscu, achitați definitiv!

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primele condamnări! Curtea Supremă nu se va pronunța azi în dosarul cunoscut generic Polaris!

29 Nov 2021 4556

Achitați sau condamnați Cinci judecători de la Curtea Supremă, așteptați să se pronunțe azi în Dosarul Polaris

29 Nov 2021 549

Cazul procurorului condamnat, la Constanța, pentru ucidere din culpă, merge la Curtea Supremă (minută)

22 Nov 2021 457

40 de ani de închisoare pentru fosta conducere a SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL! Apelul, amânat pentru anul viitor

20 Nov 2021 1207

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 17 noiembrie 2021

18 Nov 2021 769

Pronunțarea definitivă în dosarul Polaris, amânată. Când a fost stabilit noul termen

01 Nov 2021 945

Înalta Curte se va pronunța azi într-unul dintre cele mai importante dosare penale pentru Constanța. Cine sunt judecătorii

01 Nov 2021 2410

Tragedie la Tulcea! Judecătorul Cristian Epure și-a motivat decizia în cazul procurorului condamnat la Constanța pentru ucidere de culpă (motivare)

28 Oct 2021 8093

Trei candidați pentru scaunul judecătorului Epure! Cine vrea să fie președintele Curții de Apel Constanța (documente)

23 Oct 2021 1808

PUZ-ul pentru strada Călărași, din Constanța, întors pe masa Tribunalului! Avem motivarea Curții de Apel (document)

13 Oct 2021 1905

Procuror condamnat, la Constanța, pentru ucidere din culpă (minută)

12 Oct 2021 2727

Ce judecător din Constanța vrea să plece la Curtea Supremă

21 Sep 2021 1403

Pronunțare importantă azi la Curtea de Apel Constanța. Este vizat omul de afaceri Sorin Strutinsky, arestat în Italia

16 Sep 2021 2183

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 20 iulie 2021

21 Jul 2021 1095

Patru judecători de la Curtea de Apel Constanța s-au abținut în dosarul lui Sorin Strutinsky!

30 Jun 2021 1303