Procesul privind anularea taxei de linişte din Constanţa a fost suspendat. Judecătorul a formulat o cerere de abţinere (document)

Judecătoarea Laura Dan Opariuc, din Tribunalul Constanţa, magistratul care a anulat taxa de linişte 2015, precizează, printre altele, că „este absurd şi lipsit de orice fundament legal să se instituie o taxă pentru respectarea unor dispoziţii prevăzute şi sancţionate prin legi speciale şi pentru ca organele care au anumite atribuţii legale în acest sens să-şi respecte şi să-şi îndeplinească aceste atribuţii“.
 
Operatorii economici care desfăşoară activităţi specifice pe raza municipiului Constanţa, în staţiunea Mamaia şi în Satul de Vacanţă şi care doreau anularea taxei de linişte aferentă anului în curs mai au de aşteptat.
 
Anca Geanina Niţă, judecător al Tribunalului Constanţa învestit cu soluţionarea cauzei, a formulat o cerere de abţinere, iar până la soluţionarea acesteia, dosarul a fost suspendat.
 
De menţionat că, pe data de 11 octombrie, Anca Geanina Niţă a dispus suspendarea taxei de linişte aferentă anului 2016. „Suspendă executarea în parte a HCL nr. 312/18.12.2015, respectiv: Anexa 5 - «Alte taxe administrate de Serviciul Public de Impozite, Taxe şi Alte Venituri ale Bugetului Local» - în ceea ce priveşte «Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă» - Anexa 15 - Regulament de adoptare a taxelor speciale» în ceea ce priveşte art. 6 pct. 10.1 «Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţ㻓, conform minutei judecătoreşti.
 
Pe data de 13 septembrie, judecătorii din Constanţa au anulat definitiv taxa de linişte aferentă anului 2015.
 
Acest bir a fost anulat, în primă instanţă, de judecătoarea Laura Dan Opariuc, din Tribunalul Constanţa, decizia fiind menţinută şi de judecătorii Revi MogaRamona Poppa şi Nicolae Stanciu, din Curtea de Apel Constanţa.
 
Taxa de linişte este încasată de aproape 13 ani de la toţi operatorii economici, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice care desfăşoară activităţi economice pe raza municipiului Constanţa, în staţiunea Mamaia şi în Satul de Vacanţă, indiferent de locaţia acestora.
 
În motivarea deciziei, judecătoarea Laura Dan Opariuc, din Tribunalul Constanţa, a consemnat, printre altele, că „este absurd şi lipsit de orice fundament legal să se instituie o taxă pentru respectarea unor dispoziţii prevăzute şi sancţionate prin legi speciale şi pentru ca organele care au anumite atribuţii legale în acest sens să-şi respecte şi să-şi îndeplinească aceste atribuţii“.
 

„(…) Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă, deşi, prin denumirea ei, arată că este destinată creşterii gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice, nu este percepută pentru funcţionarea unui serviciu public local, creat în interesul persoanelor fizice şi juridice, ci în interesul exclusiv al Municipiului Constanţa, pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci, iar acestei taxe nu îi corespunde nicio contraprestaţie în folosul reclamantului“, potrivit motivării.
 
Motivarea deciziei Laurei Dan Opariuc poate fi citită integral accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa. 

Citeşte şi: 

Proiect HCLM Constanţa privind impozitele şi taxele pe 2017. Taxa de linişte revine „pe tapet“?!


Răspunsul la posibila introducere a taxei… de siguranţă
„Statul are poliţie şi jandarmi. Să-şi îndeplinească atribuţiile“


Sondaj de opinie
Sunteţi de acord cu introducerea unei taxe... de siguranţă în locul taxei de linişte?


Înlocuitor pentru taxa de linişte
Decebal Făgădău - „Vom veni cu o altă taxă“… de siguranţă


Exclusiv
Taxa de linişte 2016, suspendată de Tribunalul Constanţa, în primă instanţă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La revedere, taxă de linişte! Bun venit, taxă de monitorizare video/siguranţă? Ce spunea Făgădău în 2016 şi ce spune astăzi despre un nou bir!

12 Apr 2017 11852

Municipalitatea a pierdut! Taxa de linişte aferentă anului 2016, suspendată definitiv

11 Apr 2017 6136

Azi, la Curtea de Apel Constanţa, se va analiza soarta taxei de linişte aferentă anului 2016

03 Apr 2017 2226

Avocat Silvia Uscov Ce a determinat Consiliul Local să renunţe la perceperea taxei de linişte din Constanţa

02 Feb 2017 5575

Taxa de linişte din Constanţa aferentă anului 2016 a fost anulată!

01 Feb 2017 2807

Soarta taxei de linişte din Constanţa aferentă anului 2016 va fi decisă azi!

17 Jan 2017 2764

Ce taxe vor plăti constănţenii din ianuarie 2017

28 Dec 2016 4142

Constanţa Taxa de linişte, eliminată de aleşii locali?

27 Dec 2016 3745

Cererea de anulare a taxei de linişte din Constanţa pentru 2016, judecată în 2017

22 Nov 2016 3448

Exclusiv Taxa de linişte 2016, suspendată de Tribunalul Constanţa, în primă instanţă

11 Oct 2016 4384

O nouă taxă din Constanţa a fost anulată, în primă instanţă, de judecători!

01 Oct 2016 4010

UPDATE. Exclusiv Taxa de tramă stradală din Constanța a fost anulată! Câţi bani ar putea pierde municipalitatea

29 Sep 2016 10318

Se deschide Cutia Pandorei Avocat Silvia Uscov şi consilierul local Andrei Popescu, despre efectele anulării taxei de linişte

17 Sep 2016 14607

Exclusiv - UPDATE Taxa de liniște din Constanța, anulată definitiv de judecători! Ce mesaj transmite Decebal Făgădău

13 Sep 2016 20082

Totul se decide la Palatul de Justiţie Constanţa - taxa de tramă stradală ar putea fi anulată azi

08 Sep 2016 3618