Raport 2020 dezbătut pe ZOOM Curtea de Apel Constanța – volum de activitate mai mare, judecători mai puțini decât alte curți de apel și pandemie SARS-CoV-2

  • Adunarea Generală a Judecătorilor Curții de Apel Constanța a avut loc la data de 29 ianuarie 2021, începând cu ora 14.00, prin aplicația ZOOM, moment la care a fost dezbătut Raportul de activitate pentru anul 2020.
  • Se arată în raport că, în anul 2020, activitatea Secției penale a Curții de Apel Constanța a fost afectată de pandemia de SARS-CoV-2.
  • Concluzia principală prezentată în raport de judecătorul Marius Cristian Epure, președintele Curții de Apel Constanța, arată faptul că „în linii mari, încărcătura cu cauze a Curții de Apel Constanța se situează peste media națională / schemă de judecători“.
  • „Sub aspectul numărului de judecători din schemă situația este diferită, instanța având o schemă mai redusă decât alte curți de apel cu volum mai mic de activitate“, se arată în concluziile raportului.


Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au prezentat raportul de activitate pentru anul 2020.

Concluzia principală prezentată în raport de judecătorul Marius Cristian Epure, președintele Curții de Apel Constanța, arată faptul că „în linii mari, încărcătura cu cauze a Curții de Apel Constanța se situează peste media națională / schemă de judecători, chiar dacă sub aspectul numărului de judecători din schemă situația este diferită, instanța având o schemă mai redusă decât alte curți de apel cu volum mai mic de activitate“.

Adunarea Generală a Judecătorilor Curții de Apel Constanța a avut loc la data de 29 ianuarie 2021, începând cu ora 14.00, prin aplicația ZOOM.

Tema întâlnirii a fost reprezentată de dezbaterea Raportului de activitate desfășurată în anul 2020 la Curtea de Apel și instanțele judecătorești aflate în raza sa de competență.
 

„Efort susținut“, la Secția penală

Se arată în raport că, în anul 2020, activitatea Secției penale a Curții de Apel Constanța a fost afectată de pandemia de SARS-CoV-2.

Astfel, legat de Secția penală, se arată că „în condițiile numărului insuficient de judecători, pe fondul unei scheme de personal incomplete pe tot parcursul anului 2020, activitatea secţiei penale a a necesitat un efort susţinut din partea întregului personal al secţiei penale -judecători, grefieri ședință și grefieri arhivari, agenți procedură pentru menţinerea calităţii actului de justiţie şi a parametrilor de cantitate, în contextul în care volumul de activitate este ridicat, atât din perspectiva numărului de cauze, cât şi a complexităţii acestora“.

„Vulnerabilităţile identificate ţin, în principal, de pandemia generată la nivel național de infectarea cu virusul SARS CO-2 și măsurilor de restrângere a activității pentru combaterea acestuia în cea mai mare parte a anului - peste 9 luni, instanțele fiind în mod direct afectate din cauza specificului activității cu publicul, precum și într-o oarecare măsură de insuficienţa resurselor umane şi necesitatea completării schemei de personal“, conform raportului public.


Secțiile I și II

În ce privește Secția I civilă a instanței, se arată că „în anul 2020 volumul de activitate al Secţiei I civilă a înregistrat o creştere resimțită ca accentuată în contextul resurselor umane aflate la dispoziţie, cauzele nou înregistrate fiind într-un trend ascendent de la an la an, respectiv de la 1973 cauze noi în 2019 la 2482 în anul 2020“.

Legat de Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel, s-a precizat în raport că „la nivelul secției, principalele cauze care au determinat depășirea termenului legal de redactare sunt volumul mare de activitate, complexitatea din ce în ce mai mare a cauzelor, modificările de substanță ale legislației în materiile în care judecă secția, precum şi necesitatea unor ample dezbateri profesionale menite să unifice practica judiciară, care au implicat un consum mare de timp ce a împiedicat, în anumite cazuri, respectarea termenului legal de redactare“.
 

Preluarea administrării asigurării financiare a instanțelor de către CSM

În concluziile raportului, se arată că „indicatorii de atacabilitate şi de desfiinţare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate de către completurile de judecată ce funcţionează în cadrul instanţei au valori rezonabile ce nu necesită o analiză retrospectivă specială“.

Printre propunerile de îmbunătățire a activității instanței, judecătorul Marius Cristian Epure a precizat că „abordarea prospectivă trebuie să se fondeze pe selectarea măsurilor cu impact consistent şi cu puternic caracter determinant pozitiv, cum ar fi susţinerea preluării administrării asigurării financiare a instanţelor, din competenţa Ministrului Justiţiei, de către garantul constituţional al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, certitudinea financiară şi alocările constante şi adecvate fiind înglobate în garanţiile de independenţă, atât a instanţelor ca furnizoare a unui serviciu public, dar şi a judecătorilor, potrivit statutului constituţional“.


Citește și:

Au fost stabilite completurile de judecători de la Curtea de Apel Constanța! Penal, civil și contencios administrativ și fiscal

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lupta pentru funcțiile de conducere în instanțele din Constanța! Judecătorii susțin mâine testarea scrisă (document)

04 Dec 2021 669

Cazul procurorului condamnat, la Constanța, pentru ucidere din culpă, merge la Curtea Supremă (minută)

22 Nov 2021 493

40 de ani de închisoare pentru fosta conducere a SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL! Apelul, amânat pentru anul viitor

20 Nov 2021 1231

Tragedie la Tulcea! Judecătorul Cristian Epure și-a motivat decizia în cazul procurorului condamnat la Constanța pentru ucidere de culpă (motivare)

28 Oct 2021 8145

Trei candidați pentru scaunul judecătorului Epure! Cine vrea să fie președintele Curții de Apel Constanța (documente)

23 Oct 2021 1871

Procuror condamnat, la Constanța, pentru ucidere din culpă (minută)

12 Oct 2021 2753

Ce judecător din Constanța vrea să plece la Curtea Supremă

21 Sep 2021 1428

Pronunțare importantă azi la Curtea de Apel Constanța. Este vizat omul de afaceri Sorin Strutinsky, arestat în Italia

16 Sep 2021 2192

Patru judecători de la Curtea de Apel Constanța s-au abținut în dosarul lui Sorin Strutinsky!

30 Jun 2021 1320

Dosarul în care Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv ar putea fi rejudecat! Când va fi luată decizia

25 May 2021 1337

Ce judecător de la Curtea de Apel Constanța promovează la Curtea Supremă

07 May 2021 1994

Judecător de la Curtea de Apel Constanța admis la interviul pentru Curtea Supremă!

23 Apr 2021 2046

Președintele Curții de Apel Constanța, programat la interviu pentru Curtea Supremă

06 Apr 2021 1334

Cazul judecătorului Epure, președintele Curții de Apel Constanța, analizat azi la CSM

11 Mar 2021 1168

„Posibila afectare a imparțialității“ Cazul judecătorului Epure, președintele Curții de Apel Constanța, azi pe masa Consiliului Superior al Magistraturii

04 Mar 2021 2346