Tribunalul Constanța a respins azi acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Valeriu Iorga cu DNA Constanța
Tribunalul Constanța a respins azi acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Valeriu Iorga cu procurorii DNA Constanța.
 
Oficial!
 

În baza art. 485 alin. (1) lit. b), teza finală, C. proc. pen., respinge acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, D.N.A., Serviciul Teritorial Constanţa cu inculpatul Iorga Valeriu, ..., fără antecedente penale, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, prevăzută și pedepsită de art. 6 din Legea nr. 78/2000 rap. la art.292 alin.1 C.pen, obiect al cauzei penale nr. 62/P/2022. Dispune continuarea urmăririi penale faţă de inculpatul IORGA VALERIU, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influență, prevăzută și pedepsită de art. 6 din Legea nr. 78/2000 rap. la art.292 alin.1 C.pen. În baza art. 275 alin. (3) c.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 27.09.2022.

 
Decizia tribunalului (luată potrivit datelor de magistratul Marius Nastasia) nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Cauza este disjunsă din dosarul fostului director al Agenției Române pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole.
 
Reamintim că tot în legătură cu acest dosar, la începutul anului, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Petre Neacșa, fost director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 

În perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) și Regia Autonoma „Administratia Fluviala a Dunarii de Jos“ au achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) și două drage fluviale, inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.
 


Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective precum și de a oferi acestuia diverse informații legate de proiectele de achiziții“.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Direcției Generale Anticorupție și de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

 
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Gabriela Stanciu și Andrei Bodean, din cadrul DNA Constanța, ultimul fiind șeful structurii anticorupție de la malul mării.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prejudiciul este imens! Administratorii unor firme din oraș, trimiși în judecată de DNA! Dosarul, amânat pentru la anul

04 Dec 2022 14987

Procurorii, nemulțumiți de condamnare! Cazul avocatului trimis în judecată de DNA Constanța merge la Curtea Supremă

02 Dec 2022 1266

Fost ofițer din IPJ Constanța acuzat de abuz în serviciu! Se cere refacerea rechizitoriului! DNA se opune

02 Dec 2022 1908

Fost prefect al județului Constanța, trimis în judecată de DNA! Dosarul, amânat pentru la anul!

01 Dec 2022 2323

Dosarul privind cadastrarea județului Constanța amânat pentru la anul!

30 Nov 2022 675

Oficial! Avocat condamnat! DNA Constanța l-a trimis în judecată

29 Nov 2022 2192

Tribunalul Tulcea a încetat procesul penal într-un dosar al DNA Constanța!

26 Nov 2022 793

Fost primar din județ, trimis în judecată de DNA, achitat! Pronunțarea în apel, amânată

25 Nov 2022 669

Surse Un an de închisoare cu amânare pentru fostul șef al Poliţiei Transporturi Constanţa

24 Nov 2022 1190

Comisar șef de poliție din Constanța, acord de recunoaștere la DNA! Anunțul tribunalului

24 Nov 2022 1135

Oficial! Inspectori vamali din Constanța, trimiși în judecată de DNA!

24 Nov 2022 860

Tribunalul a respins azi acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între DNA Constanța și Lucian Faliboga, fost inspector școlar

17 Nov 2022 1914

MOTIVARE Judecătorii explică de ce se întoarce la DNA dosarul celor zece terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța vândute „la prețuri diminuate“

17 Nov 2022 860

Un fost prefect al județului Constanța, trimis în judecată de DNA! A fost stabilit un nou termen la tribunal

17 Nov 2022 2408

Mădălina Cliante, inspector DJC acuzată de luare de mită va fi suspendată din Comisia de Urbanism a municipiului Constanța

17 Nov 2022 946