Tribunalul Constanța, anunț important pentru proprietarii de mașini. A fost anulată parțial o hotărâre de consiliu local

  • Tribunalul Constanța a decis, în primă instanță anularea în parte a HCL Constanța nr. 184/2013, actualizată, cu privire la sancționarea proprietarului autoturismul pentru degradarea pavelelor din zonele pietonale.
  • Mai exact, HCL Constanța a fost anulată parțial, „în ceea ce priveşte dispoziţiile art.27 potrivit cărora «Pentru contravenţiile prevăzute la art.9, pct.35 - Sancţiunea se va aplica proprietarului vehiculului aşa cum este el definit în prezenta hotărâre»“, după cum se arată în minuta Hotărârii nr. 551/2021.
  • Decizia Tribunalului a fost luată în dosarul 18/118/2021 al instanței, în care reclamant este Maria Vlahu, iar pârât este Consiliul Local Constanța.
  • Dacă reprezentanții Consiliului Local Constanța vor declara recurs, dosarul va fi trimis Curții de Apel Constanța.

Schimbări importante în ce îi privește pe proprietarii mașinilor din Constanța ar putea avea loc în perioada viitoare, în urma unei decizii a Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.

Vineri, 2 aprilie 2021, Tribunalul Constanța a decis, în primă instanță anularea în parte a HCL Constanța nr. 184/2013, actualizată, hotărâre de consiliu local ce vizează „îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța“.

Hotărârea Tribunalului de anulare a HCL a fost luată în dosarul 18/118/2021 al instanței, în care reclamant este Maria Vlahu, iar pârât este Consiliul Local Constanța.
 

HCL Constanța, anulată parțial

Foarte important, HCL Constanța a fost anulată parțial, „în ceea ce priveşte dispoziţiile art.27 potrivit cărora «Pentru contravenţiile prevăzute la art.9, pct.35 - Sancţiunea se va aplica proprietarului vehiculului aşa cum este el definit în prezenta hotărâre»“, după cum se arată în minuta Hotărârii nr. 551/2021.

Tribunalul este prima instanță care a analizat acest dosar, așa încât hotărârea dată este supusă recursului, acesta putând fi declarat în termen de 15 zile de la comunicare.

Facem precizarea că Articolul 27 din HCL 184/2013 a fost completat ulterior.

Așa cum se arată în minuta deciziei Tribunalului Constanța, articolul anulat de instanță face referire la faptul că „Pentru contravenţiile prevăzute la art.9, pct.35 - Sancţiunea se va aplica proprietarului vehiculului aşa cum este el definit în prezenta hotărâre“.
 

Degradarea pavelelor

Conform HCL Constanța nr. 187/2013, astfel cum aceasta apare pe site-ul oficial al Primăriei Constanța, punctul 35 al articolului 9 face referire la faptul că „degradarea sau deteriorarea zonelor amenajate cu pavele pentru traficul pietonal, precum și accesul neautorizat al vehiculelor / utilajelor sau al altor mijloace în zonele unde sunt montate pavele“ „constituie la normele de protecție a drumurilor, trotuarelor și parcajelor în vederea menținerii aspectului estetic și util al municipiului“.

Potrivit documentelui citat, „propritarul“ este definit ca „persoană fizică sau juridică în cerificatul de înmatriculare / înregistrare, care are în proprietate sau care, după caz, poate folosi, în baza unui drept legal (contract de leasing), vehicule înmatriculate/înregistrate în România, respectiv persoană fizică ori juridică, înscrisă în certificatul de înmatriculare/înregistrare, care are în proprietate sau care, după caz, poate folosi, în baza unui drept legal (contract de leasing), vehicule înmatriculate/înregistrate în alte state“.


Așadar, potrivit minutei Hotărârii nr. 551/2021 a Tribunalului Constanța, a fost anulată prevederea potrivit căreia proprietarul vehiculul va fi sancționat pentru degradarea zonelor amenajate cu pavele pentru traficul pietonal, ori pentru accesul neautorizat al vehiculelor, utilajelor ori ale altor mijloace în zonele unde sunt montate pavele.

În acest context, rămâne de văzut dacă hotărârea Tribunalului Constanța va fi atacată în recurs de Consiliul Local Constanța, caz în care dosarul va fi trimis Curții de Apel, pentru judecarea recursului.

În această situație, instanța de recurs va pronunța o decizie definitivă.


Citește și:

SMS-urile pentru parcările publice din Constanța – anulate, „reactualizate“ și suspendate în 2020. Care este situația în prezent
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Geo

09 Apr, 2021 19:09

Bravo domnului avocat, data viitoare o sa apelez si eu la dansul impotriva abuzurilor facute de cei de la Politia Locala !

David23

06 Apr, 2021 15:18

Vlahu si Asociatii is the best !!! Apelati cu incredere

Articole asemanatoare

Oficial despre arestarea lui Romică Cosmin Hărăbor, principalul suspect al crimei de la Cernavodă

10 Apr 2021 885

Primele imagini cu presupusul autor în dosarul morții profesoarei Cristina Palu, din Cernavodă

09 Apr 2021 3271

„Am solicitat revocarea parțială“ Regulamentul pentru îmbunătățirea activităților de gospodărire, contestat în instanță!

09 Apr 2021 1059

Afaceristul italian Paris Stelio, condamnat la Constanța pentru evaziune fiscală. Ce sumă trebuie să încaseze Statul Român

08 Apr 2021 572

„Lucrări de construcție realizate fără autorizație“ Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord, azi în atenția judecătorilor

08 Apr 2021 1008

Se cer despăgubiri pentru un imobil din Constanța veche, situat pe strada Callatis. Cazul a ajuns la Curtea de Apel

08 Apr 2021 663

Tragedia a stârnit o adevarată revoltă în România! Femeia din Constanța care a murit după ce a căzut de la balconul în flăcări ar fi împlinit azi 57 de ani

08 Apr 2021 1351

Trafic de droguri Oficial despre premiera înregistrată de DNA Constanța!

07 Apr 2021 799

Americanul care a înjunghiat un polițist la Eforie, internat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca

07 Apr 2021 964

Pronunțarea în dosarul lui Nicuşor Constantinescu, amânată de Tribunalul Constanța

06 Apr 2021 1450

Dosarul Retrocedărilor U.A.T. Municipiul Constanța a intentat acțiune civilă pentru recuperarea prejudiciului

06 Apr 2021 947

Șapte cauze au fost înregistrate pe rolul Tribunalului. Primăria Constanța vrea să recupereze în civil prejudiciile din dosarul Retrocedărilor

06 Apr 2021 380

Averea și interesele Irina Manole, şef în cadrul AFIR, arestată la Constanța, pentru mită, cere să fie eliberată. Cu ce se ocupă instituția

05 Apr 2021 1194

Percheziții la Năvodari, într-un dosar de trafic de droguri! Prima condamnare

05 Apr 2021 553

Ofițer al Penitenciarului Tulcea, trimis în judecată de DNA. Ce a stabilit Tribunalul Constanța

03 Apr 2021 1050