Justitie

Vasile Grigorenco, acuzat de ultraj, a fost achitat. Ce au stabilit judecătorii Curții de Apel


Judecătorii Curții de Apel Constanța au stabilit primul termen în dosarul în care procurorii contestă decizia de achitare a lui Vasile Grigorenco, acesta fiind acuzat de ultraj. Primul termen a fost stabilit pentru data de 7 mai. Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.


Decizia de achitare a lui Vasile Grigorenco a fost pronunțată de judecătorii de la Judecătoria Constanţa, care au ajuns la concluzia că la dosar nu există probe din care să reiasă că inculpatul a săvârşit infracţiunea de care a fost acuzat.


De precizat că cel în cauză a fost reţinut şi arestat preventiv de la 14 noiembrie 2016 la data de 4 mai 2017.


Vasile Grigorenco a fost acuzat că, pe data de 13 noiembrie 2016, ar fi ameninţat cu acte de violenţă un jandarm, totul petrecându-se în faţa unui fast-food situat pe bulevardul Tomis din Constanţa.

În motivarea deciziei, Judecătoria Constanţa a consemnat, printre altele, că „este greu de imaginat că inculpatul, având în vedere că deţine o oarecare experienţă în interacţiunea cu organele judiciare (conform fişei sale de cazier, acesta a suferit condamnări anterioare, a fost arestat preventiv şi a executat în regim de detenţie pedepse cu închisoarea), ar fi făcut grava imprudenţă să adreseze ameninţări la modul real şi serios unui lucrător de jandarmerie în faţa unei mulţimi de poliţişti şi jandarmi“.

„În plus, este cunoscut faptul că practica judiciară a stabilit că infracţiunea de ultraj, indiferent sub ce formă a fost aceasta săvârşită, nu poate exista decât în contextul în care funcţionarul public NU are o conduită abuzivă (CSJ, secţia penală, decizia nr. 1564/1999). Ori, în situaţia de faţă, inculpatul avea convingerea că fratele său, martorul (...), a fost bătut de către persoana vătămată (...) în autospeciala cu care martorii (...) au fost transportaţi la sediul Secţiei 3 de Poliţie Constanţa“, potrivit motivării.

„Este adevărat faptul că inculpatul şi persoanele din grupul său au avut o atitudine nejustificat de ostilă, însă la fel de adevărat este şi faptul că reacţia organelor de poliţie şi jandarmerie a fost disproporţionată şi incoerentă prin raportare la modul de manifestare a celor implicaţi. Dacă, într-adevăr, în (...) IPJ Constanţa, în afara razei de acţiune a camerelor de supraveghere, inculpatul ar fi adus în mod real ameninţări cu moartea persoanei vătămate, atunci reacţia firească şi normală a organelor de ordine ar fi fost încătuşarea pe loc a inculpatului, iar nu îndepărtarea acestuia din curtea instituţiei, pentru ca ulterior, când spiritele se liniştiseră şi inculpatul se pregătea să plece, să se ia brusc decizia imobilizării acestuia, cu angrenarea în acţiune a tuturor poliţiştilor şi jandarmilor prezenţi şi cu utilizarea armamentului din dotare“.

„Pe lângă toate aspectele arătate anterior, această conduită a organelor de ordine, ce nu poate fi pusă pe seama lipsei de pregătire (avându-se în vedere experienţa celor implicaţi), nu poate conduce decât la concluzia că, poate, situaţia de fapt nu este cea reţinută în actul de sesizare, că inculpatul nu ar fi adresat ameninţări reale lucrătorului de jandarmerie (...), şi că decizia de imobilizare a inculpatului şi a celor prezenţi în faţa sediului IPJ Constanţa, ar putea avea la bază alte motive. Probele administrate în cauză în sprijinul vinovăţiei inculpatului nu stabilesc cu certitudine că a existat o acţiune de ameninţare, probele care dovedesc vinovăţia inculpatului şi cele care îi dovedesc nevinovăţia, având o pondere aproximativ egală“.

„Aceste probe creează, cel mult, o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea infracţiunii cercetate, însă în lipsa altor probe cu care să se coroboreze şi din care să rezulte certitudinea săvârşirii acestei infracţiuni, acuzaţia adusă inculpatului rămâne la stadiul de suspiciune, persistând îndoiala în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii de către inculpat. Pentru aceste motive, instanţa, constatând că prezumţia de nevinovăţie nu a fost răsturnată, în baza art.396 alin. 5 Cod procedură penală raportat la art.16 alin. 1 lit. c) Cod procedură penală, va achita pe inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, prev. de art. 257 alin. 1, 4 C.pen. rap. la art. 206 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen“, conform motivării, potrivit rolii.ro. http://www.rolii.ro/


Citeşte şi

Poliţist din IPJ Constanţa, lovit şi ameninţat. Un tânăr, condamnat

Un echipaj SMURD Constanța, bătut și amenințat în misiune. Ce au decis ieri judecătorii Curții de Apel
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Reacţia organelor de poliţie şi jandarmerie a fost disproporţionată şi incoerentă“ Vasile Grigorenco, trimis în judecată pentru ultraj, a fost achitat

24 Jan 2020 922

Vasile Grigorenco, eliberat şi plasat sub control judiciar

06 May 2017 2282

Vasile Grigorenco a fost condamnat în primă instanţă. Decizia finală va fi luată de Curtea de Apel Constanţa

05 May 2017 1212

Vasile Grigorenco a fost arestat pentru 30 de zile

15 Nov 2016 1408

Condamnaţi pentru şantaj

21 Nov 2013 1227

Grigorenco şi Tarachiu, condamnaţi pentru şantaj

05 Dec 2012 1750

Judecată de 12.000 de euro pentru amicul lui Pitbull

16 May 2011 1659

Tribunalul Constanta - Marti, 15 Martie 2011

15 Mar 2011 1574

Arestaţi preventiv pentru şantaj şi instigare la şantaj (video)

15 Mar 2011 2250

Propunere arestare preventivă Tarachiu Cristina şi Grigorenco Vasile

15 Mar 2011 2254