Justitie

Zece persoane din Constanța, arestate preventiv, cer să fie puse în libertate. Date din anchetă

Cele zece persoane din Constanța arestate preventiv la solicitarea procurorilor DIICOT cer să fie puse în libertate. Solicitările inculpaților vor fi analizate zilele următoare de judecătorii Curții de Apel Constanța.
 
Amintim că cei zece sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc, efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive și deținere de bunuri sau mărfuri care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă.
 
De asemenea, alături de cei zece arestați, tot în prezenta cauză mai sunt cercetate sub control judiciar alte cinci persoane.
 
Conform procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanța, în perioada ianuarie 2018 – martie 2020, pe raza județului Constanța, s-a constituit un grup infracțional organizat specializat în procurarea și punerea în vânzare, pe raza municipiului Constanța, de cannabis și substanțe psihoactive noi.
 
În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că membrii grupării ar fi procurat substanțele susceptibile a avea efecte psihoactive din China, utilizând aplicații criptate, iar pentru a împiedica identificarea acestora, au efectuat comenzile pe numele unor persoane care nu aveau legătura cu gruparea infracțională.
 
La data de 06 martie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța au efectuat 36 de percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 150 de grame de cannabis, peste 100 de comprimate de medicamente cu regim special, 9 ghivece cu plante de cannabis, 8.904 de țigarete de contrabandă 3 laptopuri, 71 de telefoane mobile, 5 cartele SIM, 2 cântare electronice de mare precizie, 9 grindere și sumele de 13.370 de lei și 850 de euro.
 
Evaluările anchetatorilor s-au dovedit a fi corecte, întrucât s-a constatat reconfigurarea grupărilor de criminalitate organizată cu ramificații la nivelul traficului stradal cu droguri de risc sau cu noi substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
 
Aceste grupări prezintă caracteristici deosebite întrucât întregi familii se ocupă în întregime cu operațiunile ilicite avute în atentie, constatându-se tot mai frecvent contrareacâii din partea acestora, întrucât majoritatea membrilor au fost condamnaâi în alte cauze penale fie pentru trafic de droguri, fie pentru infracțiuni grave cum ar fi tâlhăriile sau furturile calificate, și, ca atare, cunosc parte din metodele și mijloacele folosite de forțele polițienești.
În acest sens, pentru a conspira acțiunile ilicite, comenzile de susbstanțe interzise se faceau în China utilizând aplicații criptate iar coletele soseau pe alte nume decât cele ale membrilor grupării.
 
Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Constanța, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale al IGPR, al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO - Porturi Maritime și al jandarmilor din cadrul IJJ Constanța.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
 
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Superior al Magistraturii discută, azi, despre conducerea procurorilor antimafia din Constanța

02 Jun 2020 1112

DIICOT Constanța acuză Opt persoane cercetate sub acuzația de grup infracțional organizat. Ce li se impută (video)

01 Jun 2020 1153

Mai mulți tineri din Constanța, condamnați pentru trafic de droguri, nemulțumiți de pedepsele primite

22 May 2020 589

Dosarul drogurilor din Piața Chiliei, analizat de judecători luna viitoare

12 May 2020 466

S-a tras cu arma la Cireșica pentru prinderea unui tânăr care vindea droguri

06 May 2020 482

Printre inculpați, un fost student la Teologie O rețea care alimenta consumatorii de cannabis din întreg județul Constanța, destructurată și condamnată

04 May 2020 2328

„Cutremur“ în Piața Chiliei din Constanța! Procurorii DIICOT au făcut anunțul final în cazul drogurilor aduse din China!

25 Apr 2020 6752

Tribunalul Constanța îi permite unui bărbat să ia legătura cu soția lui. Acuzații de trafic internațional de droguri

11 Apr 2020 582

Aveau declarație că veneau după bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice Traficanți de droguri, prinși la Constanța (galerie foto)

08 Apr 2020 1130

Rețele de distribuție a etnobotanicelor în Constanța, Medgidia, Năvodari și Cernavodă. DIICOT a trimis în judecată mai multe persoane

08 Apr 2020 1152

Un tânăr din Brașov, condamnat cu executare la Constanța. Pentru ce a fost trimis în judecată

04 Apr 2020 858

Zece persoane din Piața Chiliei, în arest la cererea DIICOT Constanța

02 Apr 2020 13045

DIICOT Constanța cere ca zece persoane cercetate pentru trafic de droguri de risc să rămână în arest

30 Mar 2020 629

Trafic de minori și proxenetism Un dosar instrumentat de DIICOT Constanța, bun de judecat

24 Mar 2020 1123

Confiscarea specială a pastilelor de Xanax găsite la Cristi Borcea. Ce a decis Tribunalul Constanța

20 Mar 2020 1122