Bogdan Huțucă „Parlamentul, industria HoReCa, Ministerul Finanțelor și consultanți fiscali independenți au identificat o modalitate simplă de înregistrare și fiscalizare a bacșișului”


Parlamentul, industria HoReCa, Ministerul Finanțelor și consultanți fiscali independenți au identificat o modalitate simplă de înregistrare și fiscalizare a bacșișului. Așa reiese din declarațiile făcute de parlamentarul PNL de Constanța Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci în Camera Deputaților.
 

„Comisia de Buget Finanțe din Camera Deputaților a identificat alături de reprezentanții industriei HoReCa și departamentul de politică fiscală din Ministerul Finanțelor o  soluție optimă de reglementare a unui fenomen specific si general acceptat în acest domeniu – acordarea și respectiv încasarea în mod curent a bacșișului. Documentarea făcută pentru acest proiect legislativ a luat in considerare si bunele practici care sunt deja aplicate de mai multe state ale UE dar si de SUA. Astfel, am propus un sistem simplu și transparent, pentru ca aceste venituri, încasate dintotdeauna în mod curent în unitățile de alimentație publică și distribuite apoi netransparent angajaților, să aibă o trasabilitate benefică pentru toate părțile implicate dar și o fiscalizare rezonabilă”, arată Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci.


Proiectul de lege prevede un impozit unic de 10%.
 

„Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată.  

Proiectul de lege, așa cum a fost adoptat de comisie, stabilește în mod explicit atât modul de înregistrare contabilă cât și tratamentul fiscal al sumelor ce reprezintă bacșișul, atât la cel care îl plătește, în cazul în care acesta este o persoana juridică dar si la operatorul economic ce îl încasează. Aceste precizări exprese ale legii asigură predictibilitate și evită interpretările diferite in aplicare”, arată liberalul Bogdan Huțucă.


Președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci arată că bacșișul poate fi plătit atât cu cardul cât și în numerar, la opțiunea clientului.

„În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți și atunci când plătesc cu cardul și atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca și cheltuială de protocol, deductibila in limitele prevăzute de Codul fiscal pentru  cheltuielile de acest tip”, explică Huțucă.

 
De asemenea, legea stabilește clar că bacșișul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in același timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra ca și cheltuială, distribuirile de bacșișuri  către salariați. Deci singura sarcina fiscala stabilita de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă „Rotativa guvernamentală, un moment-cheie al politicii post-decembriste"

18 May 2023 668

Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța „Constanța a obținut poate cea mai mare finanțare din țară pe componenta sănătate din PNRR”

20 Apr 2023 1521

Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța, după numirea lui George Niculescu în fruntea ANRE. „Felicitări pentru toate reușitele și succes pentru ceea ce urmează!”

19 Apr 2023 1497

Liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă ne îndeamnă „să prețuim momentele frumoase în familie”

15 Apr 2023 951

Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța „Comasarea alegerilor ar putea fi o soluție pragmatică pentru 2024"!

08 Apr 2023 1086

Ce spune Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, despre imaginile apărute în spațiul public cu Mihai Lupu

03 Apr 2023 1847

Președintele PNL, deputatul Bogdan Huțucă - „Companiile românești nu pot fi ajutate cu politici intervenționiste"!

27 Mar 2023 1110

Bogdan Huțucă (PNL Constanța) Compensăm just agenții economici care au de recuperat creanțe de la bugetul local și deblocăm activitatea primăriilor

21 Mar 2023 1137

PNL Constanța Două spitale noi vor fi construite în Constanța în următorii 3 ani. Proiectele inițiate de administrațiile liberale au fost aprobate în Guvern

23 Feb 2023 1119

Unul dintre cei mai vechi politicieni locali, Constantin Avătavului s-a stins, astăzi, din viață!

14 Feb 2023 1625

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța „Decesul lui Gheorghe Moldovan, este o pierdere imensă pentru noi toți, dar mai ales pentru familie și pentru locuitorii comunei Albești”

05 Feb 2023 2061

Deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța - „Anul 2023 va fi crucial pentru că este nevoie de o gestionare extrem de bună a marilor proiecte de investiții”

04 Feb 2023 1527

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța explică de ce PNL nu susține impozitul de 1% pentru marile companii

03 Feb 2023 1190

Bogdan Huțucă „Cazinoul va fi o perlă strălucitoare pe faleza Constanței”

20 Jan 2023 1386

Bogdan Huțucă „Vetoul Austriei pentru aderarea țării noastre la Spațiul Schengen ne obligă pe noi, românii, să analizăm extrem de amănunțit relațiile bilaterale”

09 Dec 2022 1821