Ce răspunsuri a primit senatorul Moga de la forurile europene Ne putem lua adio de la Spitalul Regional Constanţa!

Senatorul PSD Nicolae Moga a vorbit, ieri, în contextul unei conferinţe de presă, despre demersurile pe care le-a făcut şi cui a transmis documentaţia de informare privind necesitatea constituirii Spitalului Regional Constanţa.
 
Astfel, potrivit senatorului Moga, documentaţia de informare a fost transmisă către Corina Creţu - comisar pentru politica regională a Comisiei Europene, precum şi către europarlamentarii din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European: Victor Boştinaru, Vasilica Viorica Dăncilă, Cătălin Sorin Ivan, Victor Negrescu, Daciana Octavia Sîrbu, Damian Drăghici şi Claudia Ţapardel.
 
De asemenea, senatorul Nicolae Moga a mai trimis documentaţia de informare şi către premierul Dacian Cioloş, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, viceprim-ministrul Vasile Dâncu, prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Sirma Caraman, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şeful Corpului Control al Ministerului Sănătăţii, Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Cristina Schipor, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Claudia Mahu şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Corina Silvia Pop. Nu în ultimul rând, documentaţia fost trimisă şi către preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu.
 
„Spitalul Judeţean Constanţa este singura unitate sanitară care lucrează vara la foc continuu. Vreau să subliniez că anul acesta am avut cu 29% mai mulţi turişti pe litoral care au adus bani la bugetul de stat. De aceea, importanţa unui spital regional la Constanţa este vitală pentru constănţeni şi turişti. Mai ales că judeţul Constanţa reprezintă un obiectiv geostrategic, cu obiective de importanţă naţională şi internaţională. Vorbim despre centrala nucleară Cernavodă, Petromidia, portul Constanţa, Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu“, a declarat senatorul Moga.
 
Acesta mai spune că Ministerul Sănătăţii trebuia să facă un studiu pentru a stabili zonele în care sunt necesare astfel de spitale regionale. „Dacă se lucra la un astfel de studiu, Constanţa ar fi desemnată ca zonă care are nevoie de un spital regional. Părerea mea este că autorităţile nu doresc nici construcţia celor trei spitale regionale de la Iaşi, Craiova şi Cluj, pentru care guvernul Ponta semnase deja acordul cu Comisia Europeană. Cred că se doreşte ca cele 150 de milioane de euro să fie date Ministerului Sănătăţii, care va decide distribuirea banilor către spitalele deja existente.
 
Din informaţiile pe care le deţin, cele trei unităţi spitaliceşti programate să devină spitale regionale de urgenţă în prezent nu mai pot beneficia de fondurile europene structurale şi de investiţii deoarece nu au demarat nici până acum studiile de fezabilitate şi nu deţin amplasamentul necesar, asupra terenurilor prevăzute existând chiar diverse probleme litigioase“, a mai spus Moga.
 
Mai mult, acesta susţine că „rolul geostrategic, deosebit de important al judeţului Constanţa în sistemul de securitate al spaţiului euroatlantic ne determină la asumarea unor măsuri concrete de prevenire a riscurilor şi vulnerabilităţilor în domeniile-cheie“.
 
„Spitalul Regional Universitar de Urgenţă Constanţa ar deservi judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Buzău, Vrancea, cu 2.877.247 de locuitori, care reprezintă 13% din populaţia ţării. În perioada sezonului estival, la Spitalul Judeţean Constanţa au loc circa 500 de solicitări pe zi la Unitatea de Primiri Urgenţe. La Constanţa nu există un spital de pediatrie, ceea ce generează perturbări în tratarea medicală a copiilor. Existenţa la Constanţa a unui teren de zece hectare aflat în administraţia Autorităţii Sănătăţii Publice Constanţa şi a studiului de fezabilitate a acestei unităţi spitaliceşti, care cuprinde 878 de paturi, dotarea fiind concepută pentru toate specialităţile chirurgicale şi medicale, structura de clădirii fiind în sistem pavilion, creează premisele înfiinţării spitalului regional“, se arată în documentaţia de informare.

Ce spun oficialii despre Spitalul Regional de la Constanţa 

Nicolae Moga a anunţat, ieri, că a primit răspuns la solicitările adresate forurilor europene, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Fondurilor Europene, iar răspunsul este că la Constanţa nu va exista un astfel de proiect nici pe fonduri europene.
 

„Guvernul României a negociat cu Comisia Europeană acordarea de fonduri structurale nerambursabile pentru construcţia a trei spitale regionale de urgenţă. Astfel, în Acordul de parteneriat, precum şi în POT 2014-2010 sunt menţionate cele trei regiuni de dezvoltare, în care vor fi construite cele trei spitale, respectiv Regiunea Nord-Est, municipiul Iaşi, Regiunea Sud-Vest, Craiova, şi Regiunea Nord-Vest, Cluj-Napoca. Prin POR a fost stabilit obiectivul specific cu o alocaţie de 300 de milioane de euro, din care 150 de milioane de euro reprezintă cofinanţarea Fondului European de Dezvoltare Regională şi 150 de milioane de euro, contribuţia naţională“, se arată în răspunsul Ministerului Sănătăţii, semnat de secretarul de stat Corina Pop.
 
„Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii sunt implementate în conformitate cu principiul gestiunii partajate, care presupune o responsabilitate împărţită între Comisia Europeană şi statele membre. Localizarea celor trei spitale regionale a fost stabilită pe baza analizei de nevoi şi a prioritizării efectuate de autorităţile naţionale, în limita alocării financiare disponibile în cadrul POR“, a transmis Corina Creţu, comisar pentru politica regională a Comisiei Europene.

Citeşte şi

Demers pentru sistemul sanitar

Senatorul Moga îi cere premierului Cioloş construirea Spitalului Regional de Urgenţă Constanţa (documente)

 
Spitalul Regional de Urgenţă Constanţa, un proiect vechi la vremuri noi, resuscitat de prefectul Adrian Nicolaescu (galerie foto + audio)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stroe Felix „Pentru 2024, vreau ca un primar al PSD Constanța sa fie candidatul partidului pentru Consiliul Județean”! (GALERIE GOTO+VIDEO)

22 Dec 2023 1556

#alegerilocale2020 Felix Stroe (PSD) și-a depus candidatura pentru conducerea Consiliului Județean Constanța (galerie foto+video)

18 Aug 2020 4024

Proiectul înființării Spitalului Regional Militar în Constanța, aprobat în Camera Deputaților. MApN îl va construi din fonduri europene și guvernamentale!

27 May 2020 3690

UPDATE Senatorul Nicolae Moga își prezintă raportul de activitate

24 Dec 2019 2268

Parlamentarii PSD au anunţat că partidul se va întări în opoziţie - „Ce nu ne omoară ne întăreşte!“

12 Oct 2019 2089

Moga Uitaţi de spitalul regional la Constanţa!

11 Oct 2019 2120

Nicolae Moga a depus jurământul de învestitură, la Palatul Cotroceni

24 Jul 2019 1571

Şedinţa CEx PSD Felix Stroe îl susţine ferm pe Nicolae Moga pentru portofoliul Ministerului de Interne

15 Jul 2019 2756

Doi constănțeni în Guvernul Dăncilă Moga și Mănescu preiau MAI și MAE

14 Jul 2019 4468

Constănţean la cârma Senatului timp de patru zile. Cine este şi care e motivul

05 Jul 2019 2024

Senatorul de Constanţa Nicolae Moga, ales vicepreşedinte al Senatului

19 Jun 2019 2828

15 directori în 100 de ani Cine a condus Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Constanţa. Directorul cu cel mai lung mandat (galerie foto)

19 Jan 2019 7794

Decizii. Ecaterina Andronescu vine la Constanţa să discute cu conducerea Universităţii „Ovidius“ despre Centrul Multicultural de Excelenţă

09 Jan 2019 2917

Proiect. Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, centru internaţional multicultural. Finanţarea, asigurată de Guvernul României

25 Dec 2018 1897

Este aşteptată semnătura preşedintelui Klaus Iohannis. Localitatea Băneasa din judeţul Constanţa va redeveni comună

25 Dec 2018 2753