Politic

Ce răspunsuri a primit senatorul Moga de la forurile europene Ne putem lua adio de la Spitalul Regional Constanţa!

Senatorul PSD Nicolae Moga a vorbit, ieri, în contextul unei conferinţe de presă, despre demersurile pe care le-a făcut şi cui a transmis documentaţia de informare privind necesitatea constituirii Spitalului Regional Constanţa.
 
Astfel, potrivit senatorului Moga, documentaţia de informare a fost transmisă către Corina Creţu - comisar pentru politica regională a Comisiei Europene, precum şi către europarlamentarii din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European: Victor Boştinaru, Vasilica Viorica Dăncilă, Cătălin Sorin Ivan, Victor Negrescu, Daciana Octavia Sîrbu, Damian Drăghici şi Claudia Ţapardel.
 
De asemenea, senatorul Nicolae Moga a mai trimis documentaţia de informare şi către premierul Dacian Cioloş, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, viceprim-ministrul Vasile Dâncu, prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Sirma Caraman, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şeful Corpului Control al Ministerului Sănătăţii, Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Cristina Schipor, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Claudia Mahu şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Corina Silvia Pop. Nu în ultimul rând, documentaţia fost trimisă şi către preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu.
 
„Spitalul Judeţean Constanţa este singura unitate sanitară care lucrează vara la foc continuu. Vreau să subliniez că anul acesta am avut cu 29% mai mulţi turişti pe litoral care au adus bani la bugetul de stat. De aceea, importanţa unui spital regional la Constanţa este vitală pentru constănţeni şi turişti. Mai ales că judeţul Constanţa reprezintă un obiectiv geostrategic, cu obiective de importanţă naţională şi internaţională. Vorbim despre centrala nucleară Cernavodă, Petromidia, portul Constanţa, Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu“, a declarat senatorul Moga.
 
Acesta mai spune că Ministerul Sănătăţii trebuia să facă un studiu pentru a stabili zonele în care sunt necesare astfel de spitale regionale. „Dacă se lucra la un astfel de studiu, Constanţa ar fi desemnată ca zonă care are nevoie de un spital regional. Părerea mea este că autorităţile nu doresc nici construcţia celor trei spitale regionale de la Iaşi, Craiova şi Cluj, pentru care guvernul Ponta semnase deja acordul cu Comisia Europeană. Cred că se doreşte ca cele 150 de milioane de euro să fie date Ministerului Sănătăţii, care va decide distribuirea banilor către spitalele deja existente.
 
Din informaţiile pe care le deţin, cele trei unităţi spitaliceşti programate să devină spitale regionale de urgenţă în prezent nu mai pot beneficia de fondurile europene structurale şi de investiţii deoarece nu au demarat nici până acum studiile de fezabilitate şi nu deţin amplasamentul necesar, asupra terenurilor prevăzute existând chiar diverse probleme litigioase“, a mai spus Moga.
 
Mai mult, acesta susţine că „rolul geostrategic, deosebit de important al judeţului Constanţa în sistemul de securitate al spaţiului euroatlantic ne determină la asumarea unor măsuri concrete de prevenire a riscurilor şi vulnerabilităţilor în domeniile-cheie“.
 
„Spitalul Regional Universitar de Urgenţă Constanţa ar deservi judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Buzău, Vrancea, cu 2.877.247 de locuitori, care reprezintă 13% din populaţia ţării. În perioada sezonului estival, la Spitalul Judeţean Constanţa au loc circa 500 de solicitări pe zi la Unitatea de Primiri Urgenţe. La Constanţa nu există un spital de pediatrie, ceea ce generează perturbări în tratarea medicală a copiilor. Existenţa la Constanţa a unui teren de zece hectare aflat în administraţia Autorităţii Sănătăţii Publice Constanţa şi a studiului de fezabilitate a acestei unităţi spitaliceşti, care cuprinde 878 de paturi, dotarea fiind concepută pentru toate specialităţile chirurgicale şi medicale, structura de clădirii fiind în sistem pavilion, creează premisele înfiinţării spitalului regional“, se arată în documentaţia de informare.

Ce spun oficialii despre Spitalul Regional de la Constanţa 

Nicolae Moga a anunţat, ieri, că a primit răspuns la solicitările adresate forurilor europene, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Fondurilor Europene, iar răspunsul este că la Constanţa nu va exista un astfel de proiect nici pe fonduri europene.
 
„Guvernul României a negociat cu Comisia Europeană acordarea de fonduri structurale nerambursabile pentru construcţia a trei spitale regionale de urgenţă. Astfel, în Acordul de parteneriat, precum şi în POT 2014-2010 sunt menţionate cele trei regiuni de dezvoltare, în care vor fi construite cele trei spitale, respectiv Regiunea Nord-Est, municipiul Iaşi, Regiunea Sud-Vest, Craiova, şi Regiunea Nord-Vest, Cluj-Napoca. Prin POR a fost stabilit obiectivul specific cu o alocaţie de 300 de milioane de euro, din care 150 de milioane de euro reprezintă cofinanţarea Fondului European de Dezvoltare Regională şi 150 de milioane de euro, contribuţia naţională“, se arată în răspunsul Ministerului Sănătăţii, semnat de secretarul de stat Corina Pop.
 
„Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii sunt implementate în conformitate cu principiul gestiunii partajate, care presupune o responsabilitate împărţită între Comisia Europeană şi statele membre. Localizarea celor trei spitale regionale a fost stabilită pe baza analizei de nevoi şi a prioritizării efectuate de autorităţile naţionale, în limita alocării financiare disponibile în cadrul POR“, a transmis Corina Creţu, comisar pentru politica regională a Comisiei Europene.

Citeşte şi

Demers pentru sistemul sanitar
Senatorul Moga îi cere premierului Cioloş construirea Spitalului Regional de Urgenţă Constanţa (documente)

 
Spitalul Regional de Urgenţă Constanţa, un proiect vechi la vremuri noi, resuscitat de prefectul Adrian Nicolaescu (galerie foto + audio)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investiţie importantă Poiana, primul sat din judeţul Constanţa racordat la reţeaua de gaze naturale (galerie foto)

07 Dec 2018 1075

Eveniment important organizat de Primăria Ovidiu Satul Poiana va beneficia de gaze naturale (galerie foto)

06 Dec 2018 1745

Istoricul Adrian Rădulescu, omagiat printr-o declaraţie politică în Senatul României

06 Nov 2018 390

Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

25 Aug 2018 1665

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

24 Aug 2018 1059

UPDATE Imagini de la eveniment Şedinţă de lucru la Prefectura Constanţa. Subiecte importante pe ordinea de zi (galerie foto)

20 Apr 2018 971

Nicolae Moga - „Guvernul pregătește lansarea PNDL 3, prin care se va acorda finanțare din partea statului pentru conductele de transport gaze. Primarii trebuie să se miște în următoarea perioadă!“ (document)

24 Mar 2018 2378

UPDATE. Senatorul Moga prezintă ce pași au fost făcuți pentru dezvoltarea alimentării cu gaze naturale în județul Constanța (galerie foto+video)

23 Mar 2018 969

Intervenţie la premier pentru concesionarea serviciului public de distribuţia gazelor naturale la Limanu, 2 Mai şi Vama Veche (document)

22 Feb 2018 620

Zona Ion Corvin-Rasova, greu încercată de ninsoarea din această după amiază (video)

22 Feb 2018 1064

Imagini de la eveniment Nicolae Moga, raportul de activitate pe anul 2017. Precizări importante (galerie foto)

28 Dec 2017 1266

Staţiunea Mamaia ar putea avea primărie? Cine a lansat ideea şi ce spune prim-ministrul Tudose (video)

20 Jul 2017 8922

Moga, raport de activitate, într-un nou volum Spitalul regional, universitatea multiculturală şi simplificarea legislaţiei, deziderate

05 Nov 2016 2089

PSD Constanţa a depus listele electorale la BEJ

26 Oct 2016 3781

Nicolae Moga, conferință despre Spitalul Regional la Constanța (document)

21 Sep 2016 1820

UPDATE 5 Iată ce a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, la Pavilionul Expozițional din Constanța (galerie foto)

25 Aug 2016 2542

Senatorul Nicolae Moga nu lasă din mâini proiectul Spitalului Regional Constanţa. „În timpul sezonului estival, constănţenii, turiştii mor cu zile!“

16 Jun 2016 1854

Senatorul Moga susţine stimularea personalului universitar de cercetare

16 Jun 2016 1542

Întâlnire între senatori şi hotelieri Senatorul Nicolae Moga, lobby pentru construirea Spitalului Regional la Constanţa

15 Jun 2016 1670

Demers pentru sistemul sanitar Senatorul Moga îi cere premierului Cioloş construirea Spitalului Regional de Urgenţă Constanţa (documente)

20 May 2016 4736

UPDATE-Dacă până în septembrie nu se fac demersuri pentru un spital regional, pierdem fonduri europene

19 May 2016 1494

Interesat de soarta delfinilor Senatorul Moga vrea măsuri de protecţie a Mării Negre

12 Mar 2016 2434

Senatorului PSD de Constanţa Nicolae Moga- „Este cazul să acordăm atenția cuvenită jurnaliștilor”

24 Feb 2016 1035

Proiect legislativ pentru sport în… natură protejată Senatorul Moga îmbină utilul cu plăcutul

17 Feb 2016 1708

Senatorul Moga vrea mai multe femei în administraţia publică locală

30 Jan 2016 1802

Din ciclul „preocupările parlamentarilor noștri“ Senatorul Moga susține Statutul personalului de la SAJ (document)

04 Jan 2016 1781

Parlamentarul constănţean „constituţional“ Senatorul Nicolae Moga, singurul care şi-a prezentat activitatea pe 2015

24 Dec 2015 2419

Nouă miliarde de euro pentru şoseaua expres Constanţa - Brăila

23 Dec 2015 1088

Camera Deputaţilor a respins definitiv iniţiativa PNL Liber la construcţia de depozite pentru deşeuri pe litoral

14 Dec 2015 3065

Proiect legislativ sortit eşecului?! Indiferenţa sau ranchiuna politică poate afecta turismul de pe litoral (galerie foto)

04 Dec 2015 10841

O iniţiativă PNL susţinută transpartinic doar pe hârtie Absenteismul parlamentar dăunează grav proiectelor de votat

04 Nov 2015 2400

Propunere PSD cu gândul la finanţarea campaniei?! Senatorul Moga cere lămuriri

20 Oct 2015 1323

Comunicat Primaria Mangalia 18 Septembrie 2015

18 Sep 2015 1220

Nicolae Moga, un simplu senator

03 Sep 2015 4771

Moga vrea profesionişti în turism

18 Aug 2015 1903

PSD, un partid unde funcţia bate tot! Liviu Dragnea, noul şef interimar. Legăturile cu Constanţa şi Nicuşor Constantinescu

22 Jul 2015 1442

Decizii pentru şefia PSD Pe cine susţine senatorul de Constanţa, Nicolae Moga?

22 Jul 2015 1106

Cine sunt membrii noului Birou Permanent Județean al PSD Constanța

30 Jun 2015 1569

„În partidul nostru a lipsit o democraţie autentică” Felix Stroe, noul lider al PSD Constanţa, în cea mai grea perioadă a organizaţiei (galerie foto)

30 Jun 2015 2573

Senatorul Nicolae Moga „Azi se încheie o perioadă dificilă pentru PSD Constanţa“

29 Jun 2015 938

UPDATE7. Decebal Făgădău, ales în unanimitate președinte al Organizației Municipale a PSD Constanța

27 Jun 2015 1837

Vicepreședintele Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi, noul lider al PSD Mangalia

14 Jun 2015 1737

Nicolae Moga - „Organizaţia Judeţeană PSD Constanţa este condusă de subsemnatul“ PSD se delimitează de acţiunile întreprinse de Nicuşor Constantinescu

12 Jun 2015 1209

Senatorul Nicolae Moga "Victor Ponta guvernează bine"

05 Jun 2015 1008

Senatorul de Constanţa Nicolae Moga "Să închidem subiectul Şova" (?!)

30 May 2015 1130

„El lider maximo“ părăseşte scena politică Mazăre şi-a luat adio de la PSD

28 May 2015 1992

Senatorul Moga, liderul PSD Constanţa - "Sevil Shaidehh nu va accepta mandatul de ministru al Dezvoltării"

15 May 2015 1386

Organizația Municipală a PSD Constanța a primit astăzi 83 de noi membri

26 Apr 2015 870

Florin Chelaru, prezent Întrunire la vârf la PSD Constanţa

24 Apr 2015 1435

Un membru al Biroului Permanent Judeţean al PSD Constanţa ar putea prelua funcţia lui Nicuşor Constantinescu

24 Apr 2015 1988