Constanta arde, Tariceanu habar nu are

Videoconferinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta desfasurata ieri, a excelat in intarzieri, dari de seama si atentionari aiurea.

Inceputa tarziu, reuniunea lunara a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta a "blocat" mai bine de cinci ore prefecti, directori de deconcentrate si sefi ai unor institutii abilitate sa intervina in combaterea efectelor produse de seceta si canicula. In dorinta de a-si manifesta public autoritatea, premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, sa prezinte urgent o schita a strategiei nationale cu masuri pe termen scurt, mediu si lung pentru combaterea secetei. Nemultumit ca asociatiile de agricultori nu-si iriga terenurile, Tariceanu le-a impus celor abilitati sa-i convinga pe oameni sa incheie contracte de irigatii si sa-si ude pamanturile. El a precizat ca suprafata contractata pentru irigatii este de 200.000 hectare, dar Guvernul poate asigura subventii pentru irigarea a 700.000 hectare. In timp ce, la nivelul judetului doar 10% din totalul terenurilor cultivate sunt irigate, iar seceta a afectat arii importante de culturi, Tariceanu a dat exemplu Constanta la capitolul "suprafete irigate marite". Fantanile seaca, "nu e criza de apa" "Romania nu se confrunta cu o criza de apa din cauza secetei, calculele Ministerului Mediului pentru lunile iulie-august aratand ca nu se impun masuri de restrictie in niciun bazin hidrografic din tara", a sustinut, ieri, premierul. Prefectul Danut Culetu a declarat ca apa din mai multe fantani este colmatata, iar ultimele verificari de la Potarnichea si General Scarisoreanu au confirmat prezenta nitritilor in puturi. "S-au luat masuri pentru dezinfectie, iar asigurarea apei potabile pentru populatie se face prin intermediul primariei", a adaugat el. In ceea ce priveste seceta inregistrata la nivelul judetului Constanta, prefectul a afirmat ca 76.000 hectare de culturi sunt afectate, respectiv peste 30% din totalul suprafetelor lucrate. Culetu a mentionat ca a discutat cu reprezentatii Autoritatii Nationala de Imbunatatiri Funciare filialei Constanta, si exista posibilitatea dublarii suprafetei irigate. ceea ce inseamna doar 10% din totalul suprafetelor cultivate. Urmeaza o noua runda de "negocieri" intre Prefectura si ANIF, pentru evitarea sistarii irigatiilor.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazul City Insurance SA - cel mai mare faliment din istoria recentă a României! Tribunalul București anunță noul termen

01 May 2024 307

Momente de senzație la Ziua Porților Deschise, pe Aeroportul „Delta Dunării“ Tulcea(Galerie FOTO)

26 Apr 2024 567

UPDATE Premieră la Constanța a documentarului "Nasty", care explorează viața și cariera legendarului sportiv Ilie Năstase (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Apr 2024 842

Editorial Justiția este oarbă și uneori cam lentă

26 Apr 2024 564

Baschet CSM Constanța a cedat dramatic în primul meci cu BC CSU Sibiu

25 Apr 2024 652

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

25 Apr 2024 467

Artistul fenomen al momentului, Burna Boy, vine în premieră în România la Untold

25 Apr 2024 369

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 583

Fostul premier Petre Roman pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990

25 Apr 2024 543

Ce performanță! După Cupa României, baschetbalistele de la CSM Constanța au câștigat și Liga Națională! Sunt campioanele României! (GALERIE FOTO + VIDEO)

23 Apr 2024 766

Evaluate la peste 400.000 euro Peste 63 hectare plantație viță de vie deținute de Premier Drinks SRL în Murfatlar și Poarta Alba, județul Constanța, scoase la licitație (DOCUMENT)

23 Apr 2024 769

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 251

Documentarul despre viața și cariera lui Ilie Năstase va rula în premieră la Constanța (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 439

Spectacolul în premieră „Scrisoarea unei necunoscute”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

20 Apr 2024 566

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 628