Cum au votat parlamentarii constănțeni PL-x nr. 620/2020 La conducerea Portului Constanța vor putea fi numite persoane cu pregătire juridică, inginerească sau economică (DOCUMENTE)

  • Camera Deputaților a votat marți proiectul de lege care permite ca la șefia Portului Constanța să fie numite persoane din afara domeniului naval
  • Forma adoptată prevede că atât directorul portului, cât și membrii Consiliului de Administrație pot avea experiență în alte domenii, respectiv juridic, economic și inginerești, precum și minimum 5 ani de experiență în administrarea sau managementul unor entități, persoane juridice, cu capital de stat sau privat, sau 5 ani de experiență în funcții de conducere în administrația publică centrală sau locală
  • Au fost prezenți 249 de parlamentari, dintre care 145 au votat „pentru", 70 „împotrivă", 31 s-au „abținut" și 3 nu au votat
  • Potrivit votului electronic de pe site-ul Camerei Deputaților, parlamentarii constănțeni au avut abordări diferite față de proiectul legislativ




 
Camera Deputaților a votat marți proiectul de lege care permite ca la șefia Portului Constanța să fie numite persoane din afara domeniului naval.

Este vorba despre PL-x nr. 620/2020, privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.160/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.22/1999 privind administrarea porturilor şi a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparţinând domeniului public, precum şi desfăşurarea activităţilor de transport naval în porturi şi pe căile navigabile interioare, precum şi pentru completarea art.25 alin.(1) din Legea concurenţei nr.21/1996.

Forma adoptată prevede că atât directorul portului, cât și membrii Consiliului de Administrație pot avea experiență în alte domenii, respectiv juridic, economic și inginerești, precum și minimum 5 ani de experiență în administrarea sau managementul unor entități, persoane juridice, cu capital de stat sau privat, sau 5 ani de experiență în funcții de conducere în administrația publică centrală sau locală.

Actuala legislație prevedea că pot fi membri în conducerea portului doar persoane cu experiență în domeniul naval ori logistic iar în forma aprobată de Senat se specifica că cei care vor să conducă CNAPMC trebuie să aibă fie 5 ani de experiență în administrarea sau managementul unor entități din transport naval, logistic, operare portuară, administrarea infrastructurii de transport nava, fie 5 ani de experiență în funcții de conducere, reglementare sau control în domeniul naval.

Reamintim că forma inițiată de Guvern în 2020 a fost retrimis la Parlament de președintele Klaus Iohannis în toamna anului trecut.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare implementarea Regulamentului (UE) 2017/352 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 februarie 2017 de stabilire a unui cadru privind furnizarea de servicii portuare şi a normelor comune privind transparenţa financiară a porturilor, în contextul îndeplinirii de către România a obligaţiilor ce-i revin, derivate din calitatea sa de stat membru UE.

 
Cum au votat parlamentarii constănțeni?
 

 
Au fost prezenți 249 de parlamentari, dintre care 145 au votat „pentru", 70 „împotrivă", 31 s-au „abținut" și 3 nu au votat.


 
Potrivit votului electronic de pe site-ul Camerei Deputaților, parlamentarii constănțeni au perceput diferit acest proiect legislativ.
 
„Pentru" PL-x nr. 620/2020 au votat deputații: Mircea Banias (PNL), Lucian Lungoci (PSD), Cristina Dumitrache (PSD), Cristina Rizea (neafiliat). Marian Crușoveanu (PNL) s-a abținut iar deputații Bogdan Huțucă (PNL), Stelian Ion (USR), Dumitru Viorel Focșa (neafiliat) și Dănuț Aelenei (AUR) au votat „împotriva" proiectului de lege. Marius Horia Țuțuianu (PSD) nu a votat (n.r. absent).

 
 Deputatul Bogdan Huțucă a votat împotriva eliminării criteriilor de profesionalism și experiență




„M-am opus prin vot aprobării acestui proiect legislativ care ridică efectiv orice barieră profesională în calea celor care ar putea să ocupe o funcție de conducere în Portul Constanța.

Din acest moment, Portul Constanța poate fi condus la cel mai înalt nivel de un contabil de CAP, cu 5 ani experiență. Cu tot respectul pentru agricultori, nu cred că la o instituție din domeniul agricol le-ar conveni să fie conduși de un marinar.

Nu pot să fiu de acord cu eliminarea oricărui criteriu de profesionalism și experiență, dovedită, pentru conducerea Portului Constanța. Legea era bună, pentru că introducea o minimă experiență în domeniul naval, în logistică.

Nu degeaba legea a fost retrimisă de Președinte în Parlament. Este clar o ”relaxare” suspectă a condițiilor de eligibilitate pentru cei care conduc și decid pentru un obiectiv de importanță strategică.

Declarația deputatului PNL se referă la aprobarea în Camera Deputaților a unui proiect de lege, care elimină criteriile profesionale de eligibilitate pentru conducerea Portului Constanța. Înainte de această modificare, unul dintre criteriile obligatorii de eligibilitate presupunea experiența specifică în domeniul naval sau logistic.

Nici procedura de aprobare a legii nu mi se pare în regulă. Pe parcursul legislativ, cineva a atașat un amendament unei ordonanțe care nu avea ca obiect criteriile profesionale de eligibilitate pentru conducerea Portului”, a mai declarat pentru ZIUA de Constanța, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă.
 
 
Proiectul va merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Vești bune pentru cei ce vor să se angajeze în Portul Constanța A fost votată legea care permite accesul la șefie pentru persoane din afara sectorului naval (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Joacă PSD și Horia Constantinescu cu șanse reale meciul pentru Primăria Constanța?

28 Apr 2024 197

CCR a amânat decizia USR și Forța Dreptei au depus sesizare pe ordonanţa privind transporturile rutiere

24 Apr 2024 424

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 706

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 702

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 566

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 591

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 600

Expert Forum susţine că BEC ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă şi numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent!

15 Apr 2024 454

Au cerut demisia lui Greblă Opoziția a reacționat după incidentul de securitate cibernetică produs în cadrul AEP

14 Apr 2024 467

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, declarații după achitarea definitivă – „S-a făcut dreptate!“

12 Apr 2024 573

Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor va lucra online până la finalul actualei sesiuni parlamentare

11 Apr 2024 405

Dumitru Bădrăgan a plecat din AUR și a preluat conducerea organizației PER Constanța. Cu cine va face tandem în alegerile locale?

11 Apr 2024 883

Fostul deputat Eduard Martin a revenit în PSD, partidul în care a regăsit „echilibrul doctrinar"

10 Apr 2024 1005

Sondaj de opinie Dacă mâine ar avea loc alegerile, ați merge la vot?

07 Apr 2024 981

Președintele PSD, Marcel Ciolacu „Nu ştiu dacă voi candida pentru funcţia de preşedinte al României“

05 Apr 2024 580