Deputatul USR Stelian Ion susține că modificările la Legea achizițiilor publice dau liber la hoție în teritoriu

  • 137 de parlamentari ai coaliției la putere, din care 78 de la PSD, au semnat proiectul de modificare a Legii achizițiilor publice
  • Prin modificările aduse, partidele aflate în Coaliția de Guvernare scot din schemă Curtea de Conturi și măresc de până la 10 ori pragul până la care pot fi cumpărate direct, fără proceduri transparente, bunuri și servicii
  • Mai exact, modificările vor permite creșterea de aproape patru ori (de la 135.060 lei la 500.000 lei) pragul valoric până la care pot fi cumpărate direct bunuri și servicii și este majorat de mai bine de 10 ori (de la 450.200 lei la 5 milioane lei) pragul valoric până la care pot fi achiziționate direct lucrări
 


137 de parlamentari ai coaliției la putere, din care 78 de la PSD, au semnat proiectul de modificare a Legii achizițiilor publice.
Prin modificările aduse, partidele aflate în Coaliția de Guvernare scot din schemă Curtea de Conturi și măresc de până la 10 ori pragul până la care pot fi cumpărate direct, fără proceduri transparente, bunuri și servicii.
 
„Ies la lumină miza guvernării PSD-PNL-UDMR și resorturile care au adus aceste partide împreună: împărțirea banilor publici.
 
Miliardele care vor veni prin «Anghel Saligny» și PNRR sunt marea preocupare a acestei coaliții a marii prăduieli, care își pune acum semnătura pe un proiect de lege pentru a permite achiziții publice fără licitație pentru lucrări de 5 milioane de lei. Valoarea este de 10 ori mai mare decât cea prevăzută de legea actuală.

Fără licitație înseamnă că firmele vor fi alese direct, prietenii politici vor prospera, iar comisioanele vor fi împărțite frățește.
Devine tot mai clar și de ce au nevoie de o justiție ascultătoare și de o presă cuminte.

Hărțuirea și intimidarea magistraților curajoși și a jurnaliștilor curioși au și acestea o miză: nimeni să nu mai ajungă să fie tras la răspundere, nimeni să nu mai comenteze.
Coaliția marii prăduieli vrea liniște și obediență militărească”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.
 

Modificările la legea achizițiilor publice vor permite creșterea de aproape patru ori (de la 135.060 lei la 500.000 lei) pragul valoric până la care pot fi cumpărate direct bunuri și servicii și este majorat de mai bine de 10 ori (de la 450.200 lei la 5 milioane lei) pragul valoric până la care pot fi achiziționate direct lucrări.

„Practic, dacă modificările propuse vor fi adoptate, autoritățile nici nu vor mai trebui să se prefacă că au mai multe oferte.

Vor cumpăra liniștite toalete de 80.000 de euro și băncuțe de 1.000 de euro. Iar numărul contractelor de achiziții directe va exploda pur și simplu”, mai susțin reprezentanții USR.
 
În plus, pentru a nu fi deranjați baronii locali de eventuale controale, Curtea de Conturi, instituție independentă, este scoasă din procesul de constatare a contravențiilor și aplicare de sancțiuni, iar în locul ei este băgată în schemă Agenția Națională pentru Achiziții Publice, autoritate aflată în subordinea guvernului.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

USR va depune amendament pentru ca banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Surse Deputatul Dumitru Focșa, suspectat că și-a bătut nevasta – a fost emis ordin de protecție. Reacția parlamentarului

02 May 2024 738

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD pentru Primăria Constanța - “Drepturile constănțenilor nu au culoare politică“! (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 591

Oficial de la Biroul Electoral Central! În ce ordine vor apărea candidații la alegerile europarlamentare pe buletinul de vot

29 Apr 2024 441

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 957

ZIUA LIVE Joacă PSD și Horia Constantinescu cu șanse reale meciul pentru Primăria Constanța?

28 Apr 2024 785

CCR a amânat decizia USR și Forța Dreptei au depus sesizare pe ordonanţa privind transporturile rutiere

24 Apr 2024 477

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 784

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 751

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 601

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 610

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 614

Expert Forum susţine că BEC ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă şi numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent!

15 Apr 2024 487

Au cerut demisia lui Greblă Opoziția a reacționat după incidentul de securitate cibernetică produs în cadrul AEP

14 Apr 2024 482

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, declarații după achitarea definitivă – „S-a făcut dreptate!“

12 Apr 2024 591

Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor va lucra online până la finalul actualei sesiuni parlamentare

11 Apr 2024 430