info-sud-est.ro Război între puterile statului. Solidaritatea Justiției în fața ordonanțelor corupției


Guvernul Grindeanu a aruncat România într-o profundă criză după ce a adoptat, în noaptea de 1 februarie, ordonanța de urgență privind modificarea codului penal și a codului de procedură penală și trimiterea în Parlament a ordonanței privind grațierea unor pedepse.

Decizia Guvernului a venit după ce sistemul judiciar din România, cu toate instituțiile sale solidare, a criticat și a avizat negativ aceste ordonanțe de urgență ale căror prevederi șterg cu buretele toate eforturile luptei anticorupție.

La nici o lună de la învestirea noului guvern, România este aruncată de Liviu Dragnea și de premierul Sorin Grindeanu într-o criză sistemică care pune puterile statului în tabere opuse.

Orice se va întâmpla de acum încolo, chiar dacă ordonanțele vor ajunge să producă efecte, chiar dacă CCR va decide că acestea nu sunt constituționale, lipsa transparenței și refuzul puterii executive de a colabora și de a ține cont de avizele puterii judecătorești creează o breșă adâncă în statul de drept.

Însă în acest scenariu al groazei putem găsi și o veste bună. Solidaritatea nemaiîntâlnită până acum între instituțiile sistemului judiciar din România, care, la unison, au criticat ordonanțele de urgență adoptate de Guvernul Grindeanu și au făcut front comun în fața acestor decizii este salutară în contextul actual.

Consiliul Superior al Magistraturii a votat în unanimitate sesizarea Curții Constituționale pe ordonanța de urgență privind modificarea codului penal și a codului de procedură penală în privința existenței unui conflict între puterile statului, cea judecătorească și cea executivă.

Șefa CSM, Mariana Ghena, a declarat că „membrii Plenului CSM au manifestat solidaritate, declarând că mă susțin în demersul pe care l-am inițiat“.

De asemenea, CSM și-a păstrat punctul de vedere încă de la intrarea în dezbatere publică a acestor ordonanțe, avizând negativ, cu majoritate de voturi și „apreciind că nu sunt îndeplinite condițiile dispozițiilor articolului 115 alin. 4 din Constituția României“.



La rândul său, Augustin Lazăr, Procurorul general al României, a îndemnat la solidaritate în cadrul autorității judecătorești: „După cum se vede, am fost puşi în faţa faptului împlinit. (…) Este o bună provocare pentru autoritatea judecătorească şi autoritatea judecătorească este cea care trebuie să demonstreze acum că are într-adevăr substanţă şi că nu poate fi tratată ca o cantitate neglijabilă“.

Tot șeful parchetului general al României a afirmat că această ordonanță de urgență este o ofensă adusă autorității judecătorești: „Ca membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, vă pot spune că ordonanţa de urgenţă este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională (…) Ministerul Public avertizează asupra faptului că este imperios necesar să se realizeze punerea în acord a prevederilor Codului penal şi a Codului de procedură penală cu dispoziţiile cuprinse în deciziile Curţii Constituţionale a României, însă, în actuală redactare, proiectul de modificare a celor două coduri depăşeşte limitele stabilite de către instanţa de contencios constituţional“.

Articolulul integral poate fi citit pe www.indo-sud-est.ro

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tulcea Sorin Grindeanu, în vizită la conferința de recepție a Aeroportului „Delta Dunării” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 486

Sorin Grindeanu „Pas important pentru construcția unei noi autostrăzi - Alternativa Techirghiol”

23 Apr 2024 650

Tulcea Ministrul Sorin Grindeanu, prezent la conferința de recepție a Aeroportului Internațional „Delta Dunării”

23 Apr 2024 490

Sorin Grindeanu „Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța”

19 Apr 2024 400

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 05 aprilie 2024

05 Apr 2024 507

Alertă pe strada Sg Nicolae Grindeanu din Constanța. Intervin pompierii

02 Apr 2024 735

Imobiliare Constanța Grindeanu Imob Construct SRL, demersuri pentru investiția imobiliară din zona Lacului Siutghiol

13 Mar 2024 856

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu „1 miliard de euro pentru investiții în Portul Constanța!”

07 Mar 2024 749

Afaceri Constanța Firma Bondy General Services SRL și-a schimbat sediul social

26 Feb 2024 624

Noi discuții între ministrul Transporturilor și patronatele din transportul rutier

13 Feb 2024 580

Continuă dialogul dintre ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și confederațiile și federațiile rerezentative din domeniul rutier

23 Jan 2024 610

Guvernul a aprobat soluțiile Ministerului transporturilor și infrastructurii pentru rezolvarea revendicărilor solicitate de către transportatorii rutieri

18 Jan 2024 651

Grindeanu, întâlnire cu transportatorii. Ce s-a convenit în urma discuţiilor

16 Jan 2024 747

Premierul Ciolacu; întâlniri de lucru în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor

14 Jan 2024 857

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii se arată deschis la discuții cu reprezentanții protestatarilor

13 Jan 2024 599