Legea care modifică funcționarea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", adoptată tacit. Un deputat constănțean, printre inițiatori

  • Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" a fost adoptată tacit de Senat
  • În anul 2019 a fost depus la Parlament un amplu proiect de modificare a Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care a parcurs toate etapele parlamentare
  • Printre inițiatori se află și deputatul constănțean de la UDTR Ibram Iusein
  • Potrivit expunerii de motive, inţiativa legislativă reprezintă rezultatul unor ample dezbateri cu toate părţile interesate - Consiliul Judeţean Tulcea, UAT-urile din rezervaţie, Administrarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), asociaţii ale pescarilor şi ale operatorilor de turism din Deltă, precum şi cu autorităţile publice centrale
  • Se introduc două noi zone - cea de cruţare piscicolă şi diferenţierea dintre plajele sălbatice şi cele neamenajate
  • Se modifică componenţa Consiliului Consultativ de Administraţie şi se stabileşte prin lege ca acesta să fie convocat cel puţin de două ori pe an


Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" iniţiată de parlamentari PSD şi deputatul constănțean de la UDTR Ibram Iusein, a fost adoptată tacit de Senat, prin împlinirea termenului pentru dezbatere şi adoptare.

În anul 2019 a fost depus la Parlament un amplu proiect de modificare a Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care a parcurs toate etapele parlamentare şi a fost adoptat în şedinţa Camerei Deputaţilor din data de 24 noiembrie 2020 cu 135 de voturi "pentru" şi 86 de abţineri.

La sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis, Curtea Constituţională prin Decizia nr.70/2021 a admis cu unanimitate de voturi obiecţiile de neconstituţionalitate depuse de acesta şi a declarat proiectul de lege adoptat în 2019 neconstituţional în integralitate.

Şeful statului a formulat o sesizare de neconstituţionalitate a priori a proiectului, un prim argument fiind acela că actul normativ a fost adoptat ca lege ordinară, deşi în conţinutul său se regăsesc dispoziţii care se încadrează în domeniul de reglementare a legii organice.

"Reglementările prin care se introduce excepţia la vânătoarea de echilibrare a speciilor (exemplu: problema şacalilor) au modificat conţinutul constitutiv al infracţiunii de braconaj, în ceea ce priveşte cauzele exoneratoare de răspundere penală. Această exonerare este de natură organică şi de aceea Curtea a decis că dispoziţiile nu puteau fi aprobate printr-o lege ordinară. Această excepţie după Decizia CCR va trebui să facă obiectul unei legi organice-Legea 407/2006 cu privire la vânătoare", se explica în motivarea obiecţiei de neconstituţionalitate.

Preşedintele a mai susţinut ca argument secund că dispoziţiile din lege referitoare la transferul bunurilor aflate în proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale se pot realiza interdomenial, cu respectarea procedurii prevăzute în OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.



Iniţiatorii propunerii legislative de modificare a Legii nr. 82/1993 aflată în prezent în dezbatere parlamentară au eliminat articolele declarate neconstituţionale şi au redepus actul normativ.

Potrivit expunerii de motive, inţiativa legislativă reprezintă rezultatul unor ample dezbateri cu toate părţile interesate - Consiliul Judeţean Tulcea, UAT-urile din rezervaţie, Administrarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), asociaţii ale pescarilor şi ale operatorilor de turism din Deltă, precum şi cu autorităţile publice centrale.


Există un număr de modificări substanţiale ale legii, printre care introducerea a două noi zone - cea de cruţare piscicolă şi diferenţierea dintre plajele sălbatice şi cele neamenajate, ceea ce va duce la o mai bună conservare a resurselor şi la o gestionare mai judicioasă a plajelor.


De asemenea, se modifică componenţa Consiliului Consultativ de Administraţie, astfel încât acesta să poată deveni funcţional şi se stabileşte prin lege ca acesta să fie convocat cel puţin de două ori pe an, se explică în document.

O altă modificare vizează completarea atribuţiilor ARBDD cu posibilitatea concesionării resurselor stuficole, în baza Regulamentului de valorificare a resurselor din Delta Dunării, numai pentru locuitorii din Deltă, sau persoanelor juridice cu sediul social în Deltă. În cazul concesionării acestor resurse, populaţia locală va beneficia de stuf şi lemne de foc/locuitor, în baza prevederilor legale. În plus, se va stabili în mod clar modul în care resursele regenerabile terestre şi acvatice se pot scoate la licitaţie, precum şi a faptului că persoanele juridice sau fizice autorizate care au sediul stabil în rezervaţie sau în localităţile limitrofe au dreptul de a participa la licitaţie.

Se modifică şi condiţiile de acces în zonele strict protejate, astfel încât acesta să se poată realiza doar cu ghid autorizat de rezervaţie sau cu personal angajat al ARBDD. Nu în ultimul rând, se actualizează cuantumul contravenţiilor şi se simplifică procedura de constatare.

Proiectul va fi dezbătut şi adoptat în Camera Deputaţilor, for decizional.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Plajele sălbatice de la Vadu, Corbu și Capul Midia, călcate cu rulotele și autoturismele miilor de turiști veniți în weekend (video)



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CCR a amânat decizia USR și Forța Dreptei au depus sesizare pe ordonanţa privind transporturile rutiere

24 Apr 2024 370

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 653

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 654

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 544

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 578

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 582

Expert Forum susţine că BEC ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă şi numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent!

15 Apr 2024 429

Au cerut demisia lui Greblă Opoziția a reacționat după incidentul de securitate cibernetică produs în cadrul AEP

14 Apr 2024 452

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, declarații după achitarea definitivă – „S-a făcut dreptate!“

12 Apr 2024 565

Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor va lucra online până la finalul actualei sesiuni parlamentare

11 Apr 2024 399

Dumitru Bădrăgan a plecat din AUR și a preluat conducerea organizației PER Constanța. Cu cine va face tandem în alegerile locale?

11 Apr 2024 870

Fostul deputat Eduard Martin a revenit în PSD, partidul în care a regăsit „echilibrul doctrinar"

10 Apr 2024 989

Sondaj de opinie Dacă mâine ar avea loc alegerile, ați merge la vot?

07 Apr 2024 960

Președintele PSD, Marcel Ciolacu „Nu ştiu dacă voi candida pentru funcţia de preşedinte al României“

05 Apr 2024 573

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 748