Localitatile Sacele si Traianu au fost acoperite de ape

Ploile au lovit din nou judetul Constanta

Gospodarii inundate, animale inecate si zeci de hectare de culturi distruse de viituri * Premierul Adrian Nastase s-ar putea deplasa in zonele afectate de inundatii

Localitatile Sacele si Traianu au fost acoperite de apa in mai putin de doua ore. Zeci de gospodarii avariate, gradini distruse si hectare de culturi de porumb si floarea-soarelui au fost maturate de viituri. Acesta este un prim bilant al pagubelor produse de ploile cazute ieri dimineata. La ora 08.00, cantitatea de apa cazuta atingea 85,5 l/mp. In comuna Sacele, viitura a spulberat parapetul de protectie al podului. Patru case au fost aproape daramate de valul de apa si namol care s-a abatut asupra centrului comunei. Alte 60 case au fost inundate, apa atingand in unele locuri peste un metru adancime. Pentru degajarea acestor case a fost nevoie de interventia a doua autospeciale ale Brigazii de Pompieri Dobrogea.

"Ce o sa facem la iarna, numai Dumnezeu stie"

Cei ale caror gospodarii au fost inundate spun ca la iarna vor muri de foame pentru ca gradinile erau singura lor sursa de hrana. Multi dintre sateni si-au pus mari sperante in culturile de porumb si de floarea-soarelui de pe urma carora sperau sa mai scoata un ban. In mai putin de 30 de minute, munca lor de cateva luni a fost luata de ape. Zeci de pasari si porci au fost inecati de viituri. In gospodariile in care apa a atins peste un metru adancime le-au fost distruse oamenilor toate proviziile pe care le adunasera pentru iarna si le-au fost inundate fantanile. Ioan Petru povesteste cum a venit viitura si i-a luat pana si faina pe care o avea in camara. "A venit apa de trei ori. O data parca numai ne-a speriat, dar dupa aceea parca ne-a lovit potopul. Totul a fost luat de apa, gaini, porci, chiar si o vaca mi-a luat, dar am reusit sa o salvez cu ajutorul vecinilor. Ce o sa facem la iarna, numai Dumnezeu stie. Aveam nevoie de ploaie, ne-am rugat sa ploua, dar nu asa, sa ne inece". Una dintre case a fost acoperita de apa, proprietarii fiind nevoiti sa se urce pe acoperis pentru a nu fi luati de viitura. Oamenii sunt disperati pentru ca in curand vremea se va raci, iar ei au ramas fara case. In satul Traianu, la aproximativ trei kilometri de Sacele, ploile cazute timp de doua ore au afectat 15 locuinte, patru dintre acestea fiind aproape demolate. Au mai fost inundate 85 de fantani si inecate zeci de pasari. Localnicii spun ca de 44 de ani nu au mai vazut asemenea nenorocire.

Primele masuri

La nivel local s-au constituit comisii care au inventariat pagubele produse de viituri. Prefectul judetului Constanta, Gheorghe Martin, s-a deplasat la fata locului pentru a evalua situatia. "Situatia este intr-adevar foarte grava, multe gospodarii au fost afectate, dar ii multumesc lui Dumnezeu ca nu au murit oameni. In ceea ce priveste ajutoarele, vom incerca sa gasim o modalitate de a-i ajuta pe acesti oameni sa isi repare casele". A fost sesizata si Directia de Sanatate Publica Constanta, pentru a actiona pentru curatirea fantanilor inundate.

Nastase s-ar putea deplasa in localitatile afectate de inundatii

Surse din cadrul partidului de guvernamant sustin ca premierul Adrian Nastase, aflat in concediu pe litoral, si-ar fi manifestat dorinta de a se deplasa in localitatile afectate de inundatii, in special in localitatea Sacele.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Momente de senzație la Ziua Porților Deschise, pe Aeroportul „Delta Dunării“ Tulcea(Galerie FOTO)

26 Apr 2024 531

UPDATE Premieră la Constanța a documentarului "Nasty", care explorează viața și cariera legendarului sportiv Ilie Năstase (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Apr 2024 806

Editorial Justiția este oarbă și uneori cam lentă

26 Apr 2024 513

Baschet CSM Constanța a cedat dramatic în primul meci cu BC CSU Sibiu

25 Apr 2024 624

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

25 Apr 2024 448

Artistul fenomen al momentului, Burna Boy, vine în premieră în România la Untold

25 Apr 2024 354

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 546

Fostul premier Petre Roman pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990

25 Apr 2024 508

Ce performanță! După Cupa României, baschetbalistele de la CSM Constanța au câștigat și Liga Națională! Sunt campioanele României! (GALERIE FOTO + VIDEO)

23 Apr 2024 748

Evaluate la peste 400.000 euro Peste 63 hectare plantație viță de vie deținute de Premier Drinks SRL în Murfatlar și Poarta Alba, județul Constanța, scoase la licitație (DOCUMENT)

23 Apr 2024 743

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 243

Documentarul despre viața și cariera lui Ilie Năstase va rula în premieră la Constanța (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 422

Spectacolul în premieră „Scrisoarea unei necunoscute”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

20 Apr 2024 545

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 601

Caravana Shakespeare face popas și la Constanța

14 Apr 2024 605