Politic

Luptă surdă pentru salvarea patrimoniului fostului UTC administrat de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa. Ce demersuri a mai făcut consilierul judeţean Bogdan Bola (documente)


În urmă cu câteva luni, consilierul judeţean Bogdan Bola atrăgea atenţia cu privire la activitatea învăluită în mister a Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa, cea care a moştenit patrimoniul fostului UTC în urma Revoluţiei din 1989, cu scopul de a se asigura şi pe viitor faptul că acel patrimoniu va fi utilizat cu şi pentru tineri.

Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa este persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop lucrativ, constituită în baza Decretului-Lege 150/1990 şi reglementată ulterior prin Legea 146/2002 şi are ca scop elaborarea, organizarea şi finanţarea de programe specifice şi instruirea, educarea şi formarea tineretului în spiritul tradiţiilor umaniste, al valorilor democraţiei şi al aspiraţiilor societăţii româneşti.
 
„Atât eu, cât şi tinerii de la Federaţia Tinerilor din Constanţa am făcut mai multe demersuri pentru ca această fundaţie să intre într-o stare de normalitate şi să funcţioneze potrivit scopului ei, însă ne-am lovit de autorităţi indiferente cu ce se întâmplă cu bunurile statului. Lipsa unui regulament de punere în aplicare a Legii 146/2002 blochează orice demers al nostru, indiferent de corectitudinea celor susţinute de noi. Din aceste motive, cei de la Federaţia Tinerilor au formulat în instanţă o chemare în judecată în contradictoriu cu Guvernul României şi Ministerul Tineretului şi Sportului, solicitând ca instanţa să dispună obligarea Guvernului pentru adoptarea Regulamentului care ne-ar permite să mai salvăm ce se poate salva din patrimoniul fostului UTC. La rândul meu, am solicitat conducerii Consiliului Judeţean Constanţa să formuleze o intervenţie accesorie în dosarul mai sus menţionat, să sprijine aceasta iniţiativă şi să facă toate demersurile necesare pentru a grăbi adoptarea acestui regulament“, susţine consilierul judeţean PNL Bogdan Bola.
 
Mai jos puteţi citi argumentului alesului judeţean, înaintat, alături de solicitare, către Consiliul Judeţean Constanţa: „Urmare a adresei primite din partea Consiliului Judeţean Constanţa (număr de ieşire 8954/30.03.2018) şi analizând documentele depuse de către Federaţia Tinerilor din Constanţa cu privire la activitatea Fundaţiei de Tineret Constanţa şi a lipsei unui regulament privind aplicarea legii 146/2002, vă fac următoarele precizări: prin HCJ 82/2017 am fost desemnat reprezentant al Consiliului Judeţean în Comisia pentru evaluare, supraveghere şi control al Fundaţiei pentru Tineret. În pofida faptului că am făcut demersuri să ne constituim în mod legal, Prefectura Constanţa a refuzat să numească un reprezentant. Motivul? Lipsa acestui regulament.
 
Chiar dacă acest regulament de punere în aplicare a Legii 146/2002 trebuia aprobat până în 2003, pentru a se clarifica starea reală a bunurilor ce se află în patrimoniul fundaţiilor pentru tineret, acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi. În pofida faptului că discutăm despre persoane juridice de utilitate publică, cu patrimonii compuse din bunurile fostului UTC, al căror singur scop era să administreze patrimoniul în folosul tuturor tinerilor, nu s-a întreprins nicio acţiune la nivel central pentru protejarea/verificarea patrimoniului fundaţiilor.
Tocmai ca urmare a administrării defectuoase a acestui patrimoniu, există deja instanţe în ţară care au dispus prin decizii judecătoreşti ca legală activitatea acestor comisii de evaluare, supraveghere şi control şi cererile lor de dizolvare a fundaţiilor judeţene. În urma acestor hotărâri judecătoreşti, patrimoniul a revenit consiliilor judeţene.
 
Administrarea defectuoasă a patrimoniului se poate observa şi la Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa, cel mai vizibil şi clar exemplu fiind starea jalnică a Monumentului Tineretului de la Straja. Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa are o activitate extrem de controversată şi lipsită de transparenţă, administratorii ei folosindu-se exact de lipsa acestui regulament. Printre bunurile imobile care au trecut în patrimoniul fundaţiei din patrimoniul fostului UTC se numără: terenuri de sport în Mangalia (2.520 mp), două campinguri în Eforie Sud, unul în suprafaţă de 4.000 mp, patinoar artificial în Constanţa (7.000 mp), complex turistic pentru Tineret Constanţa (Tomis nr. 20-26), Casa D’Italia Constanţa (fosta Casă de Cultură a Tineretului), Clubul Tineretului Mangalia, Monumentul Tineretului - Straja. În acest moment, nimeni nu ştie (iar administratorii în continuare refuză) ce bunuri mai sunt încă în patrimoniu şi care este starea lor. Conform articolului 26 din Legea fundaţiilor pentru tineret, se permite acestora să înfiinţeze societăţi comerciale, dar fără implicarea patrimoniului preluat de la fostele UTC-uri, iar activitatea economică a acestor fundaţii trebuie să fie una accesorie scopului principal: activităţi pentru tineret.
 
Cu toate acestea, spaţiile fundaţiei au fost închiriate în mod nelegal către diverse entităţi, cum ar fi: cabinet notarial, şcoală de şoferi, magazin UPC. Mai mult, în primăvara anului trecut, opinia publică a fost revoltată de faptul că în imobilul din Mangalia care aparţine fundaţiei ar urma să se deschidă o sală de jocuri şi un bar, lucru care nu s-a mai întâmplat în urma presiunii publice. Şi deşi are închiriate spaţii fără nicio treabă cu activităţile tinerilor, FJTC a raportat pentru anii 2014 şi 2015 la ANAF zero activitate, ca şi cum doi ani nu a existat din punct de vedere contabil.
 
Din aceste considerente, domnule preşedinte, doamnă administrator public, studiind şi cererea de chemare în judecată a celor de la Federaţia Tinerilor din Constanţa şi interogatoriul propus, recomandările mele sunt următoarele: să înaintaţi o adresă către Guvernul României şi către Ministerul Tineretului şi Sportului, prin care să solicitaţi aprobarea cât mai urgentă a Regulamentului de punere în aplicare a Legii 146/2002. Există deja un grup de lucru format la nivel ministerial care se ocupă cu acest aspect, însă au trecut deja multe luni fără niciun rezultat; vă îndemn să formulaţi o intervenţie accesorie în cadrul dosarului depus de către Federaţia Tinerilor din Constanţa. Consider că acest regulament este absolut necesar să fie adoptat dacă dorim să nu se piardă «în neant» toate bunurile din patrimoniul acestor fundaţii“.
 
Carmen Drăghici, preşedinte al Fundaţiei Judeţene pentru Tineret, îi răspunde consilierului judeţean Bogdan Bola în legătură cu demersurile acestuia: „Stimate consilier, v-am răspuns atât noi, cât şi autorităţile publice la care aţi făcut cu rea-credinţă sesizări, activitatea Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa se desfăşoară legal şi nicio autoritate de control desfăşurat în 2017 nu a găsit nicio ilegalitate“.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza corespondenţa purtată între părţile menţionate în materialul de mai sus pe tema aprobării cât mai urgente a regulamentului de punere în aplicare a Legii 146/2002.
 
Citeşte şi:

„Teme pentru acasă“ pentru Bogdan Bola, de la Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa!


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Nu intră în competenţa lor!“ Actul de promisiune civică, asumat de CJ Constanţa şi CJ Tulcea, desfiinţat de un consilier judeţean din opoziţie

31 Oct 2018 906

Consilierul județean Bogdan Bola atrage atenția cu privire la posibila fraudare la scară largă a Referendumului pentru familia tradițională

22 Sep 2018 571

Proiectul „Dobrogea Nord - Pământul Sălbatic între Dunăre și Mare”, o șansă pentru dezvoltarea sectorului pescăresc în județul Constanța

20 Sep 2018 610

Adevăr şi dezinformări Un consilier a luat judeţul la pas şi povesteşte ce se întâmplă în localităţile unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană

24 Aug 2018 2381

​Facilităţi la transport pentru elevii şi studenţii din judeţ, un proiect al consilierilor PNL care intră la vot în şedinţa de Consiliu Judeţean (document)

21 Aug 2018 1234

Tensiuni în şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa! Bogdan Bola şi Horia Ţuţuianu, dezacord pe tema unui proiect privind transportul elevilor

28 Jul 2018 536

Gunoaiele sufocă localitatea Gârliciu din judeţul Constanţa. Primăria a avut termen să salubrizeze zona, dar nu s-a conformat

18 Jul 2018 240

Doi consilieri judeţeni PNL readuc în atenţia Consiliului Judeţean Constanţa necesitatea construirii unui teatru pentru copii şi cer introducerea proiectului în comisii şi pe ordinea de zi! (documente)

06 Jul 2018 596

Consilierul Bogdan Bola a ieşit din zona de confort a aleşilor ce ridică mâna din reflex. Din păcate, propunerile sale sunt ignorate de executivul Consiliului Judeţean Constanţa (document)

04 Jul 2018 2157

Faptele care au condus la situaţia actuală a Cazinoului din Constanţa Bola - „Mazăre a vrut să-l mărite israelienilor, iar Făgădău ne cere bani pentru reabilitare!“

28 Jun 2018 2117

Caravana PNL. Va continua seria seminarelor şi dezbaterilor din care să reiasă soluţii şi pentru Constanţa

18 Jun 2018 616

Constanţa, oraş sufocat şi îmbâcsit! Consilierul Bogdan Bola lansează o provocare primarului Făgădău şi aleşilor locali PSD+PMP

08 Jun 2018 3115

Fostul prefect Palaz a vrut să mute monumentul de la Straja lângă Autostrada Soarelui Liberalii caută soluții pentru ca Monumentul Tineretului să fie reabilitat şi introdus în circuitul turistic (document)

21 May 2018 1146

CJC a făcut degeaba consultarea pentru „Strategia de Dezvoltare a Turismului“ Bogdan Bola (PNL) - „În județul Constanța, turismul este admirabil, sublim, dar lipsește cu desăvârșire!“

12 May 2018 1904

Anunţul a fost făcut la întâlnirea Regiunii Sud-Est. PNL va depune un proiect de lege pentru transferul integral al impozitului pe venit către autorităţile locale

07 May 2018 1125

„2 Mai - Ziua Naţională a Tineretului... însă avem oare ce sărbători?!?“ O radiografie a nepăsării autorităţilor constănţene, făcută de consilierul judeţean Bogdan Bola

03 May 2018 1013

Monument istoric în pericol! Consilierul Bogdan Bola cere Consiliului Judeţean Constanţa să se implice pentru reabilitarea „Mărăşeştiului Dobrogei“ (document)

16 Apr 2018 1829

Liberalul Bola cere conducerii Consiliului Judeţean să avanseze un termen real pentru deschiderea Centrului Multifuncţional pentru Tineret „Jean Constantin“!

04 Apr 2018 853

Consilierul județean Bogdan Bola cere sprijinul președintelui CJC în proiectul WiFi4EU (document)

26 Mar 2018 1940

Revista presei locale

14 Mar 2018 731

PNL Constanţa are un reprezentant la nivel naţional. Bogdan Bola, numit secretar regional pe regiunea Sud-Est

12 Mar 2018 1979

Constanţa. Consilierul judeţean PNL, Bogdan Bola explică de ce a votat împotriva bugetului pentru anul 2018

18 Feb 2018 700

Iată cum ar trebui să arate noul teatru pentru copii și tineret! Propunerea consilierilor PNL Gima și Bola, neacceptată de Consiliul Județean Constanța! (galerie foto)

17 Feb 2018 1410

Inspectoratul Teritoral de Muncă Constanța are nou inspector șef adjunct. Cine este și de unde vine

07 Feb 2018 1911

Cum se împarte bugetul Consiliului Județean Constanța, pentru anul 2018. Un consilier județean ridică mai multe semne de întrebare

06 Feb 2018 1632

Consilierii PNL Bola şi Gima au cerut conducerii Enel Dobrogea să includă în lista de investiţii solicitările primarilor din judeţ (document)

17 Jan 2018 1167

Centrul Cultural „Jean Constantin”, în atenţia liberalilor constănţeni. Ce a solicitat consilierul judeţean Bogdan Bola

29 Dec 2017 1620

Constanţa. Consilierii judeţeni liberali vor să medieze relaţiile dintre primării şi ENEL în situaţiile de urgenţă din sezonul rece

13 Dec 2017 1173

„Teme pentru acasă“ pentru Bogdan Bola, de la Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa!

09 Oct 2017 2337

Liberalii vor elucidarea misterului din jurul Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa. Ce i-au cerut prefectului Albu? (document)

07 Oct 2017 1838

Apelul consilierului Bola pentru depunerea de proiecte în dezvoltarea turismului din zona localităţilor dunărene, tratat de Consiliul Judeţean cu superficialitate

24 Aug 2017 997

Alegeri la Tineretul Naţional Liberal filiala Constanţa. Consilierul judeţean Bogdan Bola, la final de mandat

21 Aug 2017 1943

După primul an de mandat, consilierii judeţeni depun rapoartele de activitate Cum s-au implicat în CJC Bogdan Bola şi Marian Iordache (documente)

07 Jul 2017 2141

Bogdan Bola a depus la CJC un proiect pentru dezvoltarea turismului în zona localităţilor dunărene din judeţul Constanţa

01 Jul 2017 2291

ITM începe controalele tematice pe litoral, atât pe timp de zi, cât şi noaptea

23 Jun 2017 2518

Congresul bate la uşă Cine sunt susţinătorii lui Orban, ai lui Buşoi şi ai lui Predoiu de la Constanţa?

10 May 2017 3231

Consilierul Bogdan Bola solicită CJC o strategie turistică pentru localitățile dunărene din județ

16 Apr 2017 1521

O fostă angajată a ITM Constanţa a fost condamnată pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragere de înscrisuri

24 Mar 2017 3862

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa, dat în judecată de o fostă angajată

14 Dec 2016 1105

Mesajul tineretului liberal din Constanța pentru studenți

03 Oct 2016 968

UPDATE 2. A fost completat BPJ cu opt primari Bogdan Bola, numit preşedinte interimar al PNL Hârşova

30 Sep 2016 1445

Cu ce avere debutează în CJ Constanţa Liberalul Bogdan Alexandru Bola, abil în asigurarea viitorului (document)

22 Aug 2016 3857

S-a decis ca Filiala TNL Constanţa să aibă o structură unică condusă de un președinte unic, Bogdan Bola

20 Jun 2016 1637

Ce s-a discutat în şedinţa Colegiului Prefectural Autorităţile locale din Constanţa, la raport. Prefectul Nicolaescu cere controale mixte pe litoral (galerie foto)

11 Jun 2016 1628

Poliţia, la ITM Constanţa De ce ar fi depus plângeri Eugen Bola şi Florina Mărculescu

30 Mar 2016 3437

UPDATE 3. Ce susţine Florina Mărculescu Dată afară din cauza trimiterii în judecată, o angajată a ITM Constanţa refuză să părăsească instituţia!

29 Mar 2016 2364

Eugen Bola, şeful ITM Constanţa, despre ancheta demarată la Culture Pub

02 Nov 2015 1074

Acţiuni de 6.500 de euro, un teren agricol şi un apartament Ce bunuri deţine inspectorul-şef al ITM Constanţa Eugen Bola (document)

17 Sep 2015 1414

Liberalii mizează pe implicarea tinerilor în politică

07 Sep 2015 1286

Comunicat de presa - PNL

07 Sep 2015 810