Nu a vrut?! Mariana promitea în 2008

cap_3.jpgCele mai multe dintre promisiunile făcute de Mariana Mircea înaintea câştigării mandatului de primar al Cernavodei par simple ironii în lumina celor trei ani de mandat.S-au împlinit trei ani de când Mariana Mircea a fost aleasă primar al oraşului Cernavodă. Social-democrata a fost votată în 2008, fără îndoială, şi datorită promisiunilor din campanie, iar acestea nu au fost puţine la număr. Vorbele frumoase adresate atunci cernavodenilor par, în lumina celor trei ani de mandat ai Marianei, simple ironii.

Social-democrata a reuşit performanţa ca la mai puţin de un an de la alegerea în funcţie să fie contestată de o mare parte a locuitorilor oraşului, peste 4.200 semnând pentru convocarea unui referendum de demitere a sa. Dacă luăm în calcul faptul că primăriţa fusese votată de 5.510 cernavodeni, observăm că forţa celor care doreau încă din 2009 schimbarea sa din funcţie era destul de mare. Referendumul nu a fost însă convocat nici până astăzi, existând încă un proces în instanţă în acest sens.

Dar să ne aducem aminte cum se prezenta electoratului Mariana Mircea, în 2008. „Cernavodă este pentru mine cel mai important oraş din ţară. Am simţit întotdeauna că aici este locul meu. Aici am crescut şi m-am dezvoltat ca om. Am mândria să spun oriunde în lume: Eu sunt din Cernavodă!", spunea Mariana Mircea în 2008, după cum citim de pe site-ul ei de campanie. Şi, Slavă Domnului, a spus-o în multe colţuri de lume, pe unde s-a plimbat de când a fost aleasă primar.

Ce simţea Mariana

„Înţeleg şi simt că cernavodenii aşteaptă să fie preţuiţi în oraşul lor şi nu ameninţaţi. Simt neajunsurile şi grijile pentru ziua de mâine ale sutelor de familii în care nimeni nu mai are un loc de muncă. Simt nevoia mamelor de a-şi creşte copiii în siguranţă, crescuţi sănătos şi cu speranţa că vor rămâne în Cernavodă, având loc de muncă şi casă asigurate. Simt durerea pensionarilor care după ce-şi plătesc datoriile obligatorii rămân cu bani care nu ajung nici pentru pâinea zilnică. Simt nemulţumirea tuturor celor care nu-şi văd oraşul progresând", spune Mariana Mircea. În continuarea mesajului către cernavodeni, Mariana admite, într-o notă de bun simţ, că nu poate face minuni. Dacă se oprea aici era ideal, însă vorbele pe care le-a adresat în continuare cernavodenilor par că se întorc împotriva sa, după trei ani de mandat. „Nu promit că voi face minuni, dar ştiu că împreună, cu mintea şi forţele noastre, cu bugetul acestui oraş, putem să realizăm ceea ce ne dorim. Am crezut întotdeauna că «dacă vrei cu adevărat, poţi» doar că trebuie să găseşti metodele cele mai bune. Dumneavoastră, dacă sunteţi nemulţumiţi de situaţia prezentă şi vreţi într-adevăr schimbarea - puteţi! Eu, dacă vreau într-adevăr să fac o Cernavodă mai bună pentru toţi - pot!", spunea Mariana Mircea. Să înţelegem oare că nu a vrut?

2.000 de noi locuri de muncă şi sute de locuinţe - două dintre gogoşile electorale

mariana.jpgDar iată şi ce promitea primăriţa din Cernavodă, înainte să ajungă în această funcţie. „În următorii patru ani, cel puţin 2.000 noi locuri de muncă, 500 în servicii (sport, turism, educaţie extraşcolară, asistenţă socială), 1.000 din noi investiţii private în Cernavodă, 500 din investiţiile administraţiei locale (construcţii locuinţe, extindere termoficare, refacere sistem apă şi canalizare, sere de flori şi ferme) (...) Toate locurile de muncă din oraş şi din zonă vor fi centralizate şi publicate zilnic, în centru, pe cablu şi pe site-ul primăriei. (...) Atenţie specială se va acorda tinerilor pentru orientarea în timpul şcolii şi găsirea unui loc de muncă la terminarea acesteia. Femeile vor fi ajutate în mod special prin crearea de locuri de muncă specifice şi calificarea celor care nu au lucrat niciodată", spicuim din Programul electoral 2008 - 2012 al primăriţei.

La capitolul „Investiţii în locuinţe", Mariana Mircea promitea: „100 de garsoniere şi 200 de apartamente sociale cu două camere în următorii 4 ani (aproximativ 6 milioane de euro) - două minicartiere; două cartiere noi cu case construite prin credit ipotecar, aproximativ 200 case pentru care Consiliul Local şi Consiliul Judeţean vor asigura PUZ şi infrastructura; asigurarea condiţiilor decente de trai şi a unui mediu curat prin prevederea spaţiilor verzi şi de recreere pentru toate aceste noi cartiere; asigurarea implementării proiectului de reabilitare termică a blocurilor existente şi refacerea faţadelor; sprijinirea pensionarilor şi a familiilor cu venituri mici în renovarea caselor; finalizarea termoficării tuturor locuinţelor cu energie termică ieftină cu sprijinirea financiară 50% pentru branşarea individuală".

„Primăria redevine sprijin pentru cetăţeni"

Primăriţa mai promitea în 2008, printre multe altele, şi „crearea unui centru de întreţinere pentru persoanele de vârsta a III-a (gimnastică medicală, saună, bazin, masaj, băi de plante); cluburi ale pensionarilor în fiecare cartier; (...) crearea de cluburi ale elevilor în fiecare cartier pentru petrecerea timpului liber şi dezvoltarea de noi aptitudini; (...) subvenţionarea taberelor şcolare (...) spaţii verzi în fiecare cartier, locuri de joacă, mini-centre de petrecere a timpului liber" etc. „Primăria redevine sprijin pentru cetăţeni", îşi încheia apoteotic tirada electorală actuala primăriţă. De prisos să mai spunem că şi această ultimă afirmaţie stârneşte râsul, raportată la realitate. Reamintim că la puţin timp după ce Mariana Mircea s-a instalat în jilţul de primar, mulţi locuitori ai oraşului s-au plâns de faptul că nici măcar nu le mai era permisă intrarea în primărie. Locuitorii oraşului Cernavodă sunt cei care pot spune cel mai bine câte dintre promisiunile înghesuite în programul electoral din 2008 au fost îndeplinite de Mariana Mircea.

De precizat că am încercat să o contactăm telefonic şi pe Mariana Mircea pentru a o întreba dacă crede că s-a ţinut de cuvânt în privinţa promisiunilor din campanie, însă nu a răspuns la telefon.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Marianei Arsene, secretar general UAT al comunei Mircea Vodă (DOCUMENTE)

11 May 2024 528

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și o firmă din județul Prahova au parafat un contract de aproape 30.000 de euro. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

17 Apr 2024 501

Firme Constanța. Decizii importante în Next Book SRL

05 Feb 2024 541

Expoziție de pictură la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța cu ocazia Zilei Culturii Naționale

14 Jan 2024 656

MINAC De ZIUA DOBROGEI, a fost lansat volumul de studii istorice „Constanța – Istorie, vecinătate, multiculturalitate ”

16 Nov 2023 1021

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 07 noiembrie 2023

08 Nov 2023 1164

CN CF CFR SA - Sucursala regională CF Constanța achiziționează lemn de foc (DOCUMENT)

14 Oct 2023 766

Fost primar al orașului Cernavodă, în instanță cu Prefectura Constanța pentru recuperarea indemnizației de consilier local

10 Oct 2023 1103

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 15 septembrie 2023

18 Sep 2023 1153

Eveniment dedicat marelui poet Mihai Eminescu, la Cumpăna (VIDEO)

15 Jan 2023 1419

2022 Retrospectiva dosarelor care au marcat justiția din Constanța!

30 Dec 2022 1533

Cum motivează judecătorii achitarea definitivă a Marianei Mircea, fost primar din Cernavodă!

24 Dec 2022 1680

Oficial! Mariana Mircea, fost primar din Cernavodă, achitată definitiv!

22 Dec 2022 1888

Fost primar din județ, trimis în judecată de DNA, achitat! Pronunțarea în apel, amânată

25 Nov 2022 1391

Fost primar din județul Constanța, achitat într-un dosar DNA! Curtea a amânat decizia finală pentru 24 noiembrie

03 Nov 2022 1638