Poziţia Rompetrol faţă de sechestrul ANAF

Grupul Rompetrol a luat act cu surprindere, în data de 10 septembrie, de decizia emisă de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin care s-a instituit sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale.

Sechestrul este o interdicţie de a înstrăina activele vizate. Rompetrol nu intenţionează, bineînţeles, să înstrăineze aceste active: în perioada 2007-2010, programul de investiţii în Grupul Rompetrol se ridică la peste 1 miliard de dolari, pe baza finanţării a nu mai puţin de 1,8 miliarde dolari, bani acordaţi în aceeaşi perioadă de acţionarul majoritar KazMunaiGas. Acţiunea ANAF nu afectează operaţiunile Rompetrol Rafinare, dar creează un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare şi pentru Grupul Rompetrol.

Această decizie ignoră prevederi legale şi contractuale ai căror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale unor autorităţi publice având ca subiect obligaţiunile emise de Rompetrol Rafinare. Prin decizie sunt indisponibilizate active, pentru o sumă de bani pe care Rompetrol Rafinare nu o datorează şi nici nu o va datora vreodată bugetului de stat, contrar celor pretinse de ANAF.

Rompetrol Rafinare a emis obligaţiuni care au fost achiziţionate de statul român în contul unor datorii şi dobânzi acumulate de societate în procent semnificativ înainte de privatizare. Potrivit OUG 118/2003 şi Convenţiei de Emisiune, la opţiunea Rompetrol Rafinare, obligaţiunile rămase nerăscumpărate sunt convertibile în acţiuni la data de 30 septembrie 2010. Această operaţiune a fost aprobată de Parlament prin Legea 89/2005 şi validată de Consiliul Concurentei, fiind ulterior promulgată de Preşedintele României.

De altfel, Ministerul Finanţelor Publice, prin ministrul Sebastian Vlădescu, a recunoscut în data de 29 iunie 2010 că „Dacă [acţionarul majoritar] KazMunaiGaz va plăti 100 de milioane de dolari, statul va prelua peste 40% din acţiunile Rompetrol, iar kazahii rămân majoritari. Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea. Nu am făcut eu legea".

Rompetrol Rafinare s-a conformat prevederilor actului normativ menţionat şi ale convenţiei de emisiune şi a convocat adunarea generală extraordinară a acţionarilor pentru a aproba conversia în acţiuni a tuturor obligaţiunilor rămase nerăscumpărate. De asemenea, Rompetrol Rafinare a transmis din timp Ministerului Finanţelor Publice toate informaţiile relevante referitoare la conversia în acţiuni a obligaţiunilor.

Plăţile efectuate de Rompetrol Rafinare către Ministerul Finanţelor Publice în baza Convenţiei de Emisiune vor atinge, la 30 septembrie, peste 310 milioane USD. Precizăm că aproape 40% din valoarea totală a obligaţiunilor o reprezintă dobânzi şi penalităţi calculate în 2003, compania plătind astfel, pe parcursul celor 7 ani, dobândă la dobândă.

Prin urmare, acţiunea ANAF exercitată pentru o datorie comercială nescadentă şi pentru stingerea căreia la scadenţă Ministerul Finanţelor va primi în mod cert acţiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de către Parlamentul României, reprezintă o măsură în afara competenţelor legale conferite ANAF, nejustificată şi abuzivă, contrară atât principiilor de transparenţă şi bună credinţă, cât şi obligaţiilor asumate de statul român la nivel internaţional pentru asigurarea unui tratament just şi echitabil investiţiilor străine în România.

Rompetrol Rafinare poartă responsabilităţi sociale pentru peste 4.000 de angajaţi, împreună cu filialele sale, şi evaluează şi urmăreşte permanent ca măsurile adoptate să fie temeinic fundamentate, atât juridic, cât şi comercial şi operaţional, pentru a nu expune societatea la risc în contextul economic actual. Grupul Rompetrol nu înţelege şi este îngrijorat de faptul că se confruntă cu excese ale autorităţilor, cu încălcarea cadrului normativ aplicabil în România.

Atingând punctul culminant prin decizia de sechestru, acţiunile îndreptate împotriva Rompetrol Rafinare de către unele autorităţi publice apar astăzi ca fiind concertate şi premeditate. În măsura în care Ministerul Finanţelor Publice va da în continuare dovada lipsei oricărui interes real de a ajunge la un acord pe calea dialogului, Grupul Rompetrol se va vedea pus în situaţia de a se adresa forurilor internaţionale pentru acţiunile abuzive care tind spre exproprierea investiţiilor realizate în România, incluzând Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington (ICSID).


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amendă civilă aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța. Vergil Chițac câștigă definitiv procesul. Motivare

24 Apr 2024 836

ANAF a publicat Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală

18 Apr 2024 434

Digitalizarea Fiscului cu SRI mai are un pas. Urmează votul final la Camera Deputaților

17 Apr 2024 526

Marius Mocanu, fostul avocat al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, executat silit de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

14 Apr 2024 6187

Justiție Constanța Contestație împotriva deciziilor administrative fiscale. Confort Urban SRL versus ANAF

03 Apr 2024 651

AJFP Constanța. Ce seminarii web se vor desfășura în luna aprilie 2024?

03 Apr 2024 545

A doua licitație, organizată de fiscul din Constanța pentru valorificarea a două terenuri deținute de Primăria Cogealac (DOCUMENT)

29 Mar 2024 769

Vergil Chițac câștigă definitiv procesul deschis Fiscului, în urma unei amenzi civile aplicate de judecători Primarului Municipiului Constanța (MINUTA)

27 Mar 2024 655

A cerut eșalonarea contribuțiilor restante aferente lefurilor pentru 2023 Primarul Cristian Radu jonglează iar cu salariile angajaților din administrația locală de la Mangalia! (DOCUMENT)

26 Mar 2024 1147

ANAF vinde vila de lux a Prințului Paul, de la Sinaia!

26 Mar 2024 730

Atenție! ANAF avertizează asupra unor mesaje false trimise în numele instituției

20 Mar 2024 698

Reorganizarea ANAF, aprobată de guvern (DOCUMENT)

14 Mar 2024 1032

Vergil Chițac, proces cu Fiscul, pentru o amendă civilă aplicată Primarului Municipiului Constanța. Verdictul, la finalul lunii

12 Mar 2024 857

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 875

Deficiențe cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare găsite de angajații Camerei de Conturi Constanța la primăria 23 August (DOCUMENT)

06 Mar 2024 787