Soarta Consiliului Judetean se va decide pe 2 martie

Fostul prefect Gheorghe Martin, partas la ilegalitatile comise la constituirea CJC

Instanta Tribunalului Constanta se va pronunta peste doar o saptamana cu privire la nulitatea constituirii CJC invocata de consilierii Aliantei DA * Sedinta de constituire a institutiei a fost organizata la data de 18 iunie, la sedinta participand doar consilierii judeteni ai PSD si PRM * Aliatii au atacat in instanta sedinta de constituire a CJC * Avocatii aliatilor sustin ca au apelat la instanta deoarece componenta CJC a fost stabilita "intr-o graba nejustificata prin incalcarea flagranta a legii" * Avocatul Sorin Bese sustine ca, potrivit procesului verbal al sedintei, fostul prefect al judetului, Gheorghe Martin, a fost de acord cu validarea constituirii CJC, fara a tine cont ca nu se indeplinise cvorumul necesar de consilieri judeteni

Imediat dupa alegerile locale din luna iunie 2004, conducerea Consiliului Judetean Constanta a fost preluata de catre PSD, vicepresedintele Organizatiei Judetene a social-democratilor, Nicusor Constantinescu devenind presedinte al institutiei judetene. La aceleasi alegeri, componenta CJC a fost schimbata, in urma scrutinului local fiind alesi alti consilieri judeteni. Sedinta de constituire a CJC a fost organizata la data de 18 iunie, la sedinta participand doar consilierii judeteni ai PSD si PRM. La momentul respectiv, consilierii judeteni ai PNL si PD nu au putut lua parte la sedinta, motivul fiind nedepunerea raportului financiar de catre cele doua formatiuni. Deoarece nu s-a intrunit cvorumul necesar, reprezentantii Partidului Democrat, prin persoana consilierului judetean Dan Gabriel Iordache, au atacat in instanta sedinta de constituire a CJC, reclamand nulitatea acestei intruniri a institutiei judetene. Fostul consilier judetean si actualul prefect al judetului, liberalul Danut Culetu, a formulat o cerere de interventie accesorie in sprijinul reclamantului. Totodata, in acest dosar mai sunt cereri de interventie in interes propriu formulate de presedintele PD Constanta, Stelian Dutu, si de consilierii judeteni democrati Diane Vancea, Paloma Petrescu si Ionel Manafu. Consilierii Aliantei DA sustin ca, potrivit prevederilor Legii 215/2001, sedinta de constituire a CJC pentru a fi legala, trebuia sa intruneasca o participare de cel putin doua treimi din numarul total de consilieri, respectiv 25 din 37 de alesi judeteni. Consilierii PSD si PRM nu au reusit sa asigure conform regulamentului, 2/3 din numarul de consilieri, la sedinta participand doar 23 de alesi judeteni. Deoarece consilierii PRM si PSD nu indeplineau cvorumul necesar, la sedinta de constituire a CJC a fost chemat sa participe si consilierul liberal Aurel Floander. El a fost considerat tradator de catre conducerea PNL, fapt ce a atras dupa sine excluderea sa din partid. In prezent, Floander a devenit membru PSD. Prezenta acestuia la sedinta de constituire a CJC, nu a schimbat cu nimic problema cvorumului necesar, insa toate hotararile de pe ordinea de zi au fost aprobate de cei prezenti.Potrivit declaratiei reprezentantului juridic al consilierilor liberali, Eugen Bola, "prin actiunea formulata de acestia, s-a solicitat constatarea nulitatii sedintei de constituire a CJC, si anume a hotararilor cu numerele 74, 75, 76, 77, 78 si 79 din 18 iunie 2004". Hotararile contestate de aliati se refera la alegerea comisiei de validare, la validarea mandatelor consilierilor alesi, la constituirea CJC, dar si la alegerea presedintelui si vicepresedintelui institutiei.Hotararile respective au fost catalogate de catre consilierii aliantei drept "lovite de nulitate absoluta", drept pentru care reprezentantii PD si PNL au apelat la instanta.

Instanta a ramas in pronuntare

Instanta Tribunalului Constanta s-a reunit ieri, pentru un nou termen in dosarul cauzei. Dupa mai multe amanari ale termenelor, presedintele completului de judecata, Aurelia Pastila, a ascultat variantele celor doua parti privind exceptiile invocate de Consiliul Judetean prin aparator. Exceptiile invocate au fost cele ale tardivitatii, ale inadmisibilitatii, cea privind lipsa de interes si a calitatii procesual-active a reclamantului si intervenientilor in interes propriu. Dupa ce aparatorul CJC a expus motivele pentru care a cerut instantei sa aprobe exceptia tardivitatii formularii cererii de actiune principala, presedintele completului de judecata a respins "amendamentul", dand castig de cauza democratilor si liberalilor, care au formulat cererea in termenul prevazut de lege. In cazul celorlalte trei exceptii invocate de CJC, dar si a fondului cauzei, instanta se va pronunta saptamana viitoare, mai precis la data de 2 martie.Reprezentantii juridici ai aliatilor au precizat ca au apelat la instanta pentru anularea respectivelor hotarari aprobate in sedinta de Consiliu Judetean din data de 18 iunie 2004, deoarece componenta institutiei a fost stabilita "intr-o graba nejustificata prin incalcarea flagranta a legii". De asemenea, avocatul democratilor, Sorin Bese, a subliniat faptul ca, potrivit procesului verbal intocmit la acea sedinta, fostul prefect al judetului Constanta, Gheorghe Martin, a fost de acord cu validarea constituirii Consiliului Judetean Constanta, chiar daca era pe deplin constient de faptul ca nu se indeplinise cvorumul necesar. Totodata, avocatii democratilor si liberalilor au cerut aparatorului CJC sa justifice modul in care au aparut modificari in lista consilierilor validati in vara anului trecut. "Din numarul total al consilierilor care apar in Monitorul Oficial, cum ca au fost validati in cadrul sedintei din data de 18 iunie, zece dintre acestia nu au participat la acea intrunire. Astfel, lista cu alesii locali validati la acea data este complet diferita de cea care a fost publicata in Monitorul Oficial al judetului Constanta", a declarat Bese. La cererea formulata de aliati, aparatorul CJC nu a putut justifica aceasta incalcare a legii, insa a incercat sa influenteze instanta declarand ca "acest proces a fost provocat de interese politice".Procesul intentat de democratul Dan Gabriel Iordache impotriva Consiliului Judetean Constanta se va incheia fara ca reclamantul sa ceara cheltuieli de judecata.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amendă civilă aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța. Vergil Chițac câștigă definitiv procesul. Motivare

24 Apr 2024 733

ANAF a publicat Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală

18 Apr 2024 405

Digitalizarea Fiscului cu SRI mai are un pas. Urmează votul final la Camera Deputaților

17 Apr 2024 476

Marius Mocanu, fostul avocat al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, executat silit de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

14 Apr 2024 6033

Justiție Constanța Contestație împotriva deciziilor administrative fiscale. Confort Urban SRL versus ANAF

03 Apr 2024 586

AJFP Constanța. Ce seminarii web se vor desfășura în luna aprilie 2024?

03 Apr 2024 479

A doua licitație, organizată de fiscul din Constanța pentru valorificarea a două terenuri deținute de Primăria Cogealac (DOCUMENT)

29 Mar 2024 700

Vergil Chițac câștigă definitiv procesul deschis Fiscului, în urma unei amenzi civile aplicate de judecători Primarului Municipiului Constanța (MINUTA)

27 Mar 2024 620

A cerut eșalonarea contribuțiilor restante aferente lefurilor pentru 2023 Primarul Cristian Radu jonglează iar cu salariile angajaților din administrația locală de la Mangalia! (DOCUMENT)

26 Mar 2024 1053

ANAF vinde vila de lux a Prințului Paul, de la Sinaia!

26 Mar 2024 670

Atenție! ANAF avertizează asupra unor mesaje false trimise în numele instituției

20 Mar 2024 656

Reorganizarea ANAF, aprobată de guvern (DOCUMENT)

14 Mar 2024 948

Vergil Chițac, proces cu Fiscul, pentru o amendă civilă aplicată Primarului Municipiului Constanța. Verdictul, la finalul lunii

12 Mar 2024 814

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 813

Deficiențe cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare găsite de angajații Camerei de Conturi Constanța la primăria 23 August (DOCUMENT)

06 Mar 2024 723