Politic

Un aspirant liberal la statutul de candidat la Primăria Constanţa Ce principii trebuie să respecte PUZ-ul peninsulei?

La sfârşitul anului trecut, Biroul Politic Municipal al PNL Constanţa a aprobat, cu unanimitate de voturi, candidaturile lui Costel Stanca, George Niculescu şi Cosmin Sava pentru a intra în cursa internă privind desemnarea candidatului Partidului Naţional Liberal la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Constanţa, din anul 2020.
 
În primăvara acestui an, se va face o primă evaluare a candidaţilor, urmând ca forurile statutare ale PNL să decidă candidatul cel mai potrivit pentru funcţia de primar al municipiului Constanţa. Până atunci, candidaţii au timp să se dea de trei ori peste cap, pentru a se face remarcaţi. Şi cu ce poţi să ieşi în evidenţă, dacă nu cu un punct de vedere legat de una dintre cele mai controversate mutări ale actualei administraţii locale, şi anume PUZ-ul preliminar al zonei peninsulare?
 
Cosmin Sava, preşedintele TNL Constanţa şi aspirant la statutul de candidat din partea PNL la Primăria Constanţa (n.r. luaţi informaţia cu titlu de inventar, dar ea a fost livrată chiar de PNL Constanţa), anunţă că liberalii vor depune, în scris, obiecţiile lor legat de acest PUZ.
„Primăria Constanţa pregăteşte un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al peninsulei, care va stabili cum se va dezvolta în viitor centrul istoric al oraşului. Acesta se află într-o pseudo-dezbatere până la data de 19.01.2019. Proiectul iniţial, propus in 2011, prevedea, printre altele, clădiri de până la 35 de etaje. Proiectul controversat nu a intrat în vigoare, iar administraţia locală a creionat un alt PUZ, pe care l-a pus în dezbatere publică in perioada 17 decembrie 2018 - 19 ianuarie 2019.
 
Pe site-ul Primăriei Constanţa au fost publicate câteva planşe ce arată situaţia actuală din peninsulă (aceleaşi care au fost prezentate şi în cadrul întâlnirii din 17 decembrie 2018), însă din care lipsesc propunerile efective ale Primăriei pentru viitorul Plan Urbanistic Zonal. Lipsa propunerilor din partea Primăriei este o încălcare flagrantă a Legii nr. 52 din 2003 privind transparenţa decizională.
 
Legal, logic şi normal ar fi ca Primăria să publice intenţiile sale cu privire la noul PUZ şi abia apoi să ceară părerea constănţenilor. Ulterior acestei prime etape, luând în considerare planul iniţial al Primăriei şi dorinţele exprimate de constănţeni, trebuie formulat un proiect de PUZ şi dezbătut public. Este regretabil faptul că cetăţenilor le este îngreunată participarea”, susţine liberalul Cosmin Sava.
 
În urma consultărilor cu colegii săi din Partidul Naţional Liberal, Sava susţine că au stabilit anumite principii ce trebuie respectate de noul PUZ, cum ar fi:
1. Istoria trebuie adusă la viaţă. Valoarea istorică a peninsulei este evidentă, dar, din păcate, în prezent sunt foarte multe clădiri istorice degradate. Noul PUZ trebuie să încurajeze revitalizarea acestor clădiri. Pentru a face acest lucru, investitorii privaţi trebuie încurajaţi să refacă imobilele istorice degradate, prin următoarele reguli:

a. Dacă un privat achiziţionează o clădire, acesta are dreptul să modifice orice la respectivul imobil, atât timp cât păstrează şi renovează faţada, păstrând acurateţea arhitecturii originale.

b. Emiterea de noi autorizaţii de construcţii va fi suspendată pe o perioadă de 5 ani. Această interdicţie temporară este necesară pentru a asigura o piaţă competitivă şi corectă, deoarece se poate întâmpla (cum de multe ori este cazul) ca cei care doresc să revitalizeze o clădire istorică să aibă costuri mult peste un investitor care construieşte o clădire nouă. Mai simplu: dacă ai cumpărat o clădire, eşti obligat să o renovezi şi să nu îi schimbi faţada; dacă ai teren gol, nu ai voie să construieşti pe o perioadă de cel puţin 5 ani de la data adoptării noului PUZ.

c. Primăria nu va vinde niciun teren aflat în patrimoniul său pentru o perioadă de cel puţin 10 ani. Neavând posibilitatea de a construi, aceste terenuri nu vor avea o foarte mare valoare economică pe perioada interdicţiei de la punctul b. După revitalizarea peninsulei, aceste terenuri vor deveni mai atractive şi, prin urmare, mai valoroase. După împlinirea acestor termene, s-ar putea lua în calcul vânzarea lor către investitori privaţi.

d. Supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină de către proprietari. În cazul în care persoana impozabilă nu plăteşte iar soldul ajunge la 70% din valoarea clădirii, Primăria va demara procedura de executare silită prin scoaterea la licitaţie publică a imobilului, dând astfel posibilitatea achiziţionării de către investitori de bună-credinţă, cu puterea financiară necesară demarării unui proiect de renovare.
 
2. Natura trebuie protejată. Constanţa este cu mult sub minimul recomandat de metrii pătraţi de spaţiu verde per cap de locuitor. Prin noul PUZ, trebuie să ne asigurăm că parcurile nu se transformă în betoane. Mai exact, ariile verzi din peninsulă, în mod special - dar fără a ne delimita la - Parcul Carol I (aflat între Mozaic şi strada Termele Romane), zonele verzi din zona falezei Cazino, zonele verzi adiacente străzii Lebedei şi zona dintre plaja Modern şi strada Mircea cel Bătrân, trebuie protejate de noi construcţii şi reamenajate ca adevărate parcuri de care se pot bucura oamenii. Terenurile aflate în proprietatea Primăriei şi care nu au construcţii amplasate vor fi transformate în parcuri sau piaţete. De asemenea, există necesitatea de a introduce o noua regulă în peninsulă: persoanele private, deţinătoare de teren fără construcţie amplasată, vor putea beneficia de o reducere de 100% a impozitului pe proprietate dacă acordă Primăriei dreptul de a amenaja terenul respectiv ca parc cu acces public pe o perioadă minimă de 5 ani. După expirarea perioadei, proprietarul terenului se va bucura de accesiunea imobiliară a bunurilor amplasate de primărie. Coroborată cu regula mai sus menţionată de a nu emite autorizaţii de construcţii noi pe o perioadă de 5 ani, cel mai probabil proprietarii de astfel de imobile vor accepta benevol această înţelegere cu administraţia locală.
 
3. Centrul istoric trebuie să devină un loc de care să te bucuri. Caracterul pietonal al peninsulei trebuie accentuat dacă dorim ca zona să fie un loc de care ne putem folosi, nu cum este în prezent: un simplu spaţiu în care se află imobile şi maşini parcate. Noul PUZ al zonei peninsulare trebuie să asigure o experienţă plăcută celui care vizitează zona, iar acest lucru se poate obţine prin estetică (urmărind regulile menţionate la nr. 1 şi 2) şi mobilitate.
 
Întreaga zona trebuie să fie pietonală, cu piste delimitate pentru biciclete, iar riveranii vor avea permise de acces auto doar între orele 4 şi 8 dimineaţa. Construirea unei parcări subterane în Piaţa Ovidiu nu este necesară din punctul nostru de vedere, deoarece există două parcări de mare capacitate (una lângă Poarta 1, cealaltă lângă plaja Modern). În aceleaşi timp este necesară o legătura directă între strada Lebedei şi strada Mircea cel Bătrân pentru a crea o „centură de ocolire” a zonei peninsulare pentru autoturisme. Mai exact, dacă vrei să dai un ocol centrului vechi din maşină, vei putea face asta intrând pe str. Termele Romane şi continuând pe bulevardul Regina Elisabeta, urmată de str. Lebedei cu ieşire, în zona hotelului Ibis, în strada Mircea cel Bătrân. Această centură istorică va trebui sa fie cu sens unic pentru a fluidiza traficul. Oamenii care vor să viziteze peninsula trebuie încurajaţi să meargă acolo folosind transportul în comun, lucru ce poate fi realizat dacă Primăria ar pune în aplicare Planul de Mobilitate Urbană postat pe site-ul web, dar nu o să intrăm în acest detaliu deoarece nu face parte din subiectul PUZ-ului peninsulei.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Prince Gheorghe

04 Feb, 2019 21:25

PNL-listi nu au nici o sansa la candidatura la Viitoarele alegeri al viitorului Primar al Constantei din 2020 tot PSD-UL VA castiga cinstit Primaria Constantei eu nu sustin PNL INTODEAUNA sunt de PARTEA psd-ului deoarece in trecut am participat la Campaniile PSD LoL !

Articole asemanatoare

Este oficial. Prefectul județului Constanța a semnat ordinele prin care doi consilieri locali rămân fără mandate

18 Feb 2019 1092

Proiectul „Tu decizi pentru Constanţa“ a fost înregistrat la secretariatul Consiliului Local Municipal

18 Feb 2019 704

Guvernul va emite o ordonanță de urgență care să reglementeze corect majorările de alocații pentru copii

15 Feb 2019 641

Consilierul judeţean Bogdan Bola trage un semnal de alarmă „Copiii cu boli rare mor, iar Spitalul Judeţean Constanţa nu are un compartiment de neurologie infantilă!“ (document)

15 Feb 2019 1091

Alocaţiile pentru copii, majorate de la 1 martie 2019

14 Feb 2019 852

Amendamentele PNL la Legea Bugetului de stat în domeniul dezvoltării, sănătăţii, educaţiei, administraţiei şi infrastructurii rutiere (document)

14 Feb 2019 396

Liberalii cer modificarea Regulamentului privind parcările publice din municipiul Constanța! (document)

13 Feb 2019 703

Proiectul „Tu decizi pentru Constanţa!“, iniţiat de PNL şi USR, a intrat în linie dreaptă

13 Feb 2019 834

Se alocă bani pentru studiu de fezabilitate Varianta ocolitoare a DN39 nu va mai porni de la Agigea, ci de la Techirghiol

12 Feb 2019 1679

Bogdan Huţucă (PNL) - „OUG 114 creşte taxele şi impozitele locale cu încălcarea Constituţiei“

12 Feb 2019 537

Două amendamente depuse de deputații PNL de Constanța la Legea Bugetului. Acestea vizează în mod direct județul Constanța.

10 Feb 2019 701

PNL va depune amendament la proiectul bugetului de stat pentru profesori

10 Feb 2019 358

USR și PNL cer anchetă parlamentară privind ultima rectificare bugetară efectuată de Guvernul Dăncilă în 2018

10 Feb 2019 293

Proiect de lege Magistrații și diplomații ar putea fi scutiţi de obligaţia de a urma cursuri de instruire pentru a deține arme de foc

10 Feb 2019 292

Senator achitat la Constanţa. Decizia este definitivă

08 Feb 2019 1961