Liderul de opinie Inundatiile rup stavilarul infometarii!

Agricultura constănţeană a pierdut 4.827,5 hectare de teren în urma inundaţiilor din ultimele zile. Cea mai mare suprafaţă afectată este cea cultivată – 3.961,5 hectare, în timp ce 866 hectare de păşuni, fâneţe şi ogoare au fost afectate de inundaţii. Potrivit datelor furnizate de directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Constanţa, Boris Parpală, culturile de grâu şi secară au pierdut 1.138 de hectare. „Au fost afectate, de asemenea, 698 hectare de orz şi orzoaică, 708 hectare de floarea-soarelui şi 1.225,5 hectare de alte culturi. În ceea ce priveşte ogoarele, 700 de hectare au fost afectate de inundaţii, precum şi 166 hectare de păşuni şi fâneţe”, a afirmat Boris Parpală. Valoarea totală a pagubelor produse agriculturii se ridică la peste 8,3 milioane lei noi. Zonele cele mai grav afectate sunt Cogealac – Mihai Viteazu şi Gârliciu. Agricultorii au rămas, anul acesta, pe cont propriu şi trebuie să meargă pe propriile asigurări în caz de calamităţi (grindină, furtună, inundaţii etc.) şi asta din cauză că statul nu le mai dă niciun ban după ieşirea din vigoare a Legii privind despăgubirile în caz de calamitate. Prin această lege, statul plătea de două ori: un procent din prima de asigurare pentru fermieri şi despăgubirea în caz de calamitate.

Legi modificate

Ca urmare a nenumăratelor sesizări ale agricultorilor şi firmelor de asigurări, ministerul de resort a notificat Uniunea Europeană pentru a se adopta o nouă Lege a calamităţilor naturale. Astfel, fiecare producător agricol va trebui să aibă un istoric pe trei ani al fermei sale privind producţia obţinută. Dacă în anul 4 sau 5 se confruntă cu o calamitate, despăgubirea pentru pierderile de la momentul respectiv se alocă şi în funcţie de media ultimilor trei ani. În tot acest timp, asiguratorii au atras atenţia asupra schimbărilor climaterice şi asupra faptului că unele dintre riscurile asigurabile nu vor putea fi acoperite exclusiv de mediul privat. Grindina şi seceta provoacă tot mai multe daune fermierilor, iar pentru a fi acoperite este necesară, potrivit specialiştilor în asigurări, implicarea statului prin acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale.

Probleme la nivel naţional

La nivel naţional, din ultimele declaraţii depuse la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) reiese că suprafaţa agricolă afectată de inundaţii este de 243.000 hectare. Suprafaţa raportată ca fiind afectată reprezintă circa 3% din totalul terenurilor agricole. Cele mai multe culturi luate de viituri sunt cele de rapiţă, grâu şi porumb. Inexplicabil este faptul că multe dintre raportările privind terenurile calamitate vin din judeţe care nu au fost inundate! Întrebat ce măsuri ar putea lua în cazul în care ar putea exista dubii cu privire la veridicitatea informaţiilor primite din judeţe legate de terenurile calamitate, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a afirmat că singurul lucru pe care îl poate face este să trimită în teritoriu Corpul de control al ministerului, care să verifice dacă cifrele sunt adevărate, iar dacă acestea se dovedesc a fi false, să îi demită pe cei responsabili.

www.lideruldeopinie.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

APIA primește cereri de plată pentru anul 2024

04 Apr 2024 504

Situația umidității solului în Dobrogea. Date agrometeorologice (FOTO)

03 Apr 2024 576

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, de Ziua Internațională a Păsărilor „Oamenii sunt, prin acțiunile lor iresponsabile, cea mai mare amenințare la adresa bunăstării păsărilor”

01 Apr 2024 557

Situația rezervei de umiditate în sol, în Dobrogea. Analiza ANM

22 Mar 2024 568

Inspectoratul Școlar Județean Constanța promovează învățământul dual alături de CCINA Constanța

22 Feb 2024 920

Un teren agricol, deținut de Revargo Agricultură SRL, scos la mezat de ANAF Constanța (DOCUMENT)

12 Feb 2024 898

Ministerul Cercetării anunță finanțarea cu 182,2 milioane de lei a proiectelor ce presupun implementarea unor tehnologii de ultimă generație

25 Jan 2024 676

USR sesizează instituțiile statului în legătură cu legalitatea concesionării terenurilor ce fac obiectul scandalului cu subvențiile pentru stuf din Delta Dunării

23 Jan 2024 784

"Fermierii, în 2024, nu vor avea o dificultate în agricultura din România". Anunțul lui Florin Barbu

22 Jan 2024 608

Consilierul județean Răzvan Filipescu de la PRO România și-a depus raportul de activitate pentru 2023 (DOCUMENTE)

21 Jan 2024 1092

Fermierii care protestează în stradă au început negocierile cu ministrul Agriculturii!

18 Jan 2024 657

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu face un apel către fermieri să meargă acasă

16 Jan 2024 744

Ministrul Florin Barbu „RCA la utilajele agricole este la fel ca anul trecut! În 2024 suportăm acciza la motorină pentru fermieri“

12 Jan 2024 886

Predoiu despre protestul transportatorilor şi fermierilor- „Am încredere că vom depăşi cu toţii, cu bine, acest moment"

12 Jan 2024 612

Atenționare de călătorie pentru Germania! Anunțul MAE

06 Jan 2024 778