Replica Jurnalist suedez cu afaceri in Constanta, trimis in judecata de DNA

Un cetăţean suedez de origine iraniană, care, împreună cu un complice irakian a prejudiciat bugetul de stat cu 16,7 milioane de euro, a fost trimis ieri în judecată pentru evaziune fiscală de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Dincolo de prejudiciul uriaş, cazul prezintă câteva aspecte de-a dreptul spectaculoase. Astfel, evaziunea fiscală realizată de cei doi s-a bazat pe comerţul ilegal cu cereale derulat în Constanţa, Garda Financiară descoperind primele iţe ale acestui caz acum mai bine de un an de zile. Lucrurile devin şi mai interesante când aflăm identitatea suedezului de origine iraniană care a furat de la statul român 16,7 milioane de euro: Behrang Kianzad, de 31 de ani, din Malmo, Suedia. Behrang Kianzad este un cunoscut jurnalist suedez, militant fanatic al drepturilor minorităţilor, în special arabe, şi autor a numeroase studii de specialitate. Evazionistul trimis în judecată de DNA-ul românesc după ce a derulat prin Constanţa afaceri de zeci de milioane de euro a candidat anul trecut pentru Parlamentul European din partea Partidului Piraţilor din Suedia, una din cele mai mari formaţiuni politice din această ţară. Culmea, Partidul Piraţilor a intrat în Parlamentul European, dar Behrang Kianzad nu a prins mandatul de europarlamentar. În România, Behrang Kianzad sau cineva care se foloseşte de numele şi paşaportul său coordonează circa 80 de firme, într-o reţea extrem de complicată, specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani. Lucrurile devin foarte grave numai dacă punem unul lângă altul termeni specifici lui Behrang Kianzad: iranian- militant pentru drepturile musulmanilor- evaziune de 16,7 milioane de euro, bani dispăruţi fără urmă, după cum preciza ieri DNA. Se poate aduce în discuţie, în acest context, posibilitatea ca banii obţinuţi ilegal în România să fi finanţat organizaţii teroriste arabe. Totul a pornit de la verificarea firmei Alfarom 2000 SRL din Constanţa, la care Garda Financiară a descoperit anul trecut un prejudiciu iniţial de peste 12 milioane lei. Potrivit declaraţiilor de atunci ale comisarului şef Cristian Radu, Alfarom a tranzacţionat 51.000 de tone de cereale şi a prestat servicii de transport în valoare de circa 41.000.000 lei, către o altă firmă din Constanţa. Garda a întocmit atunci sesizare penală, iar Alfarom a încercat să-şi spele urmele, mutându-şi sediul de pe strada Maramureş, nr. 158, din Constanţa, în Bucureşti, pe strada Schiorilor, nr. 14A, Sector 6, schimbându-şi în acelaşi timp şi denumirea, în SC Alfarom Quantum SRL.

Suveica firmelor fantomă, rotită de turci, irakieni şi sirieni

Firma a fost deţinută la început de Adriana Simona Grosu, de 24 ani, din Valu lui Traian, iar din septembrie 2008 a fost trecută pe numele lui Ahmed W. Morad, cetăţean irakian, născut pe 05.07.1983 în Al Anbar, fiul lui Wahid Ahmed şi Farida Mohamad, posesor al paşaportului seria S 1714222 şi al lui Behrang Kianzad, cetăţean suedez, născut pe 08.08.1979 în Teheran- Iran, fiul lui Fatema şi Mohammad, posesor al paşaportului cu numărul 52630331. Investigaţiile ulterioare ale Gărzii Financiare au relevat faptul că suedezul Behrang Kianzad apare drept asociat sau administrator în nu mai puţin de 78 de firme, de cele mai multe ori alături de irakianul Ahmed W. Morad. Printre ele SC Alko Grup SRL din Bucureşti, SC Lonelia Com SRL şi SC Santana Trading SRL, ambele din Ilfov, prin intermediul ultimelor două fiind produs şi prejudiciul de 16,7 milioane de euro constatat de DNA. Nici în cazul Lonelia Com nu avem de-a face cu acelaşi proprietar, fiind evident faptul că societatea a fost înfiinţată pe numele unor „săgeţi”, schimbate frecvent până ce autorităţile pierd urma adevăraţilor evazionişti.

16.778.227 de euro din evaziunea cu cereale constănţene, posibilă finanţare pentru teroriştii arabi

Astfel, Lonelia Com a fost înfiinţată în februarie 2008 de către cetăţeanul turc Sercan Yuksek , domiciliat în Turcia, posesor al paşaportului TR-U nr. 222105. În luna mai, Sercan Yuksek trece firma Lonelia Com pe numele lui Ali Bulutlu, cetăţean turc, născut pe 20.06.1978 în Adana, posesor al paşaportului TR- P nr. 300989. În fine, după câteva luni, în august 2008, Ali Bulutlu transferă firma pe numele celor trimişi acum în judecată, Ahmed W. Morad şi Behrang Kianzad, prima lor decizie fiind aceea de a schimba sediul Lonelia Com din oraşul Buftea în comuna Glina. La fel au stat lucrurile şi în cazul SC Santana Trading SRL, din Voluntari- Ilfov. Firma a fost înfiinţată în mai 2008 de către Gokhan Kestaneyapragi, cetăţean turc născut pe 20.02.1976 la Adana, posesor al paşaportului seria TR-T nr 045249. Evident, şi aici se repetă scenariul, iar pe 07.08.2008, în aceeaşi zi în care Ali Bulutlu ceda SC Lonelia Com SRL către cuplul Ahmed W. Morad- Behrang Kinazid, cei din urmă devin proprietarii şi a SC Santana Trading SRL. În tot acest timp, firmele au derulat tranzacţii uriaşe cu cereale, de ordinul zecilor de milioane de euro, fără a plăti niciodată vreun impozit sau taxă la stat, tocmai pe baza acestor schimări ameţitoare de proprietar şi sedii. Potrivit rechizitoriului DNA, prejudiciul astfel creat se ridică la impresionanta sumă de 16.778.227 de euro (aproape 620 de miliarde de lei vechi). Statul român nu a recuperat nimic din prejudiciu, întrucât evazioniştii nu au nici un bun în proprietate, iar firmele sunt inactive. Cu toate acestea, 16,7 milioane de euro au fost scoşi din România şi nu ar fi exclus ca banii obţinuţi din evaziunea cu cereale constănţene să fi alimentat puşculiţa teroriştilor arabi.

www.replicaonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorul Sorin Constantinescu, fostul șef al DNA Constanța, eliberat din funcţie, prin pensionare!

29 Apr 2024 382

Dănăilă Sorin, fost director Îmbunătățiri Funciare Galați, trimis în judecată de DNA!

29 Apr 2024 371

Delegarea procurorului Mihai Stanciu în fruntea DNA Constanța, contestată! Înalta Curte anunță primul termen în dosar

27 Apr 2024 657

Stănculescu Cătălin Liviu, șeful Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, reținut de DNA

26 Apr 2024 533

Surse - perchezitiții DNA la Complexul Energetic Oltenia

25 Apr 2024 362

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 551

Dosarul SOCEP, instrumentat de DNA Constanța, se va rejudeca! (MINUTĂ)

24 Apr 2024 477

Trimitere în judecată DNA S-a lăudat cu influență asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel București

24 Apr 2024 432

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 913

DNA o trimite în judecată pe Nadia Florentina Racz, fost inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor

23 Apr 2024 463

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 744

Dosar DNA Constanța Vasile Iliuță, șeful Consiliului Județean Călărași, termen azi la Curtea de Apel București! (RECHIZITORIU)

23 Apr 2024 596

Curtea de Apel Constanța, în pronunțare într-un dosar DNA cu un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

21 Apr 2024 934

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 768

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 578