Sanatate

Vara poate fi fatală pentru diabetici, iar deshidratarea şi micoza pielii pot afecta pe oricine. Iată ce recomandă medicii

Sezonul de vară nu înseamnă doar concediu, relaxare şi plajă, ci şi faptul că mai multe boli pot fi agravate din cauza căldurii excesive şi a umidităţii. Medicii recomandă atenţie sporită celor care suferă de vreo boală cronică, iar restul pot preveni alte boli ce pot fi cauzate de expunerea la soare.
 
Luna august se anunţă în continuare caniculară, iar prognoza pentru luna septembrie anunţată de meteorologi este una asemănătoare. Canicula este printre factorii principali care pot declanşa diverse dezechilibre în organism, iar fără măsuri luate la timp, pot avea repercusiuni grave asupra stării de sănătate.
 
Umiditatea, căldura şi folosirea cremelor de protecţie solară favorizează apariţia unei afecţiuni frecvent întâlnite în timpul verii, vorbind aici de pitiriazis versicolor. Este o micoză care se manifestă prin erupţia la nivelul pieptului şi spatelui a unor pete mici rotunde, brune sau decolorate, iar simptomele includ mâncărime, descuamarea pielii şi extinderea pe suprafeţe mari ale corpului. Este ceea ce numim popular cojirea bronzului. Dacă micoza persistă, trebuie purtate haine lejere, de preferat din bumbac, iar persoanele afectate trebuie să se ducă la doctor pentru tratament.
 
Diabeticii au probleme mari pe timp de căldură. Medicamentele pentru diabetici trebuie luate cu multe lichide, altfel pot deveni toxice organismului. Vara, oamenii transpiră mai mult decât de obicei, ceea ce înseamnă pierdere de lichide, care duce la deshidratare. Căldura cu umiditate poate fi fatală pentru diabetici din cauza inabilităţii organismului de a se răcori. Totodată, diabeticii trebuie să fie mai atenţi la protecţia ochilor de razele soarelui, pentru a preveni retinopatia diabetică, o complicaţie care duce la orbire. Astfel, medicii recomandă un consum mai mare de apă în perioada sezonului cald, cât şi purtarea ochelarilor de soare cu protecţie UV ridicată.
 
Şi cardiacii sunt vulnerabili în faţa căldurii specifice verii, deoarece deshidratarea poate creşte vâscozitatea sângelui, slăbind circulaţia sanguină şi încetinind ritmul cardiac. De asemenea, odată cu transpiraţia se pierde şi potasiul, un mineral care reglează activitatea inimii. Primele semne care ar trebui să vă îngrijoreze sunt starea de ameţeală, migrenele, durerile de cap şi ţiuitul în urechi. Pentru a evita acest lucru, specialiştii recomandă consumul din belşug de fructe şi legume, să se reducă la minimum cantitatea de sare din alimentaţie, evitarea ieşirilor la orele prânzului, atunci când temperaturile şi razele soarelui au cea mai mare intensitate, monitorizarea zilnică a tensiunii şi hidratarea cu minimum 2-3 litri de lichide zilnic.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Numărul deceselor cauzate de gripă creşte cu rapiditate. 20 de oameni au murit până în prezent

20 Jan 2019 211

Gripa a făcut a 19-a victimă. Ce ordin au primit spitalele

19 Jan 2019 384

Numărul celor răpuși de acest virus a ajuns la 15 Gripa face în continuare victime. Un alt bărbat a decedat

18 Jan 2019 416

Gripa a mai făcut o victimă. Numărul celor decedaţi în urma acestei boli a ajuns la 14

18 Jan 2019 421

Doliu în lumea muzicii! Un cunoscut artist român s-a stins din viaţă din cauza unei boli nemiloase

17 Jan 2019 569

O nouă victimă a gripei. Numărul morților a ajuns la zece

16 Jan 2019 515

Creştere semnificativă de internări la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa! Cu ce s-au prezentat pacienţii

15 Jan 2019 146

Demolări în curtea Spitalului municipal, zona Policlinica 2 (galerie foto)

11 Jan 2019 757

Zeci de constănţeni s-au prezentat cu afecţiuni respiratorii la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase

09 Jan 2019 249

Primul bebeluș născut în 2019 la Spitalul Județean Constanța este o fetiță

03 Jan 2019 514

Păstrăv, tochitură dobrogeană, vrăbioară de viţel, plăcintă cu mere Ce mâncăruri vor primi pacienţii constănţeni în noaptea dintre ani, prin grija Arimex Comexim 2000 SRL

31 Dec 2018 1089

O societate din Teleorman, care apelase la CNSC, va asigura paza Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa (document)

29 Dec 2018 848

Ce răspuns a primit consilierul județean Bogdan Bola de la CJAS. De ce nu pot fi tratați bolnavii cu boli rare în județul Constanța? (document)

28 Dec 2018 675

Sarmale, friptură de purcel și cozonac Meniu tradițional de Crăciun, pregătit de Arimex Comexim 2000 SRL pentru pacienții constănțeni

25 Dec 2018 612

Cine va elimina deșeurile spitalicești de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Care este valoarea contractului (document)

15 Dec 2018 372