Social

Camelia Sandu, şef al OTIMMC Ploieşti „Sunt foarte mulţi tineri muncitori în România, tineri serioşi care dau un suflu nou şi creativ în dezvoltarea afacerilor”* Ce zone cuprinde Oficiul Teritorial pentru IMM-uri şi Cooperaţie Ploieşti?

 
Oficiul Teritorial pentru IMM-uri şi Cooperaţie Ploiesti are un număr de 8 judeţe, plus regiunea Bucureşti-Ilfov, pe proiectul “Locuri de muncă subvenţionate pentru tineri”. Ne referim la judeţele Prahova, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa şi Dâmboviţa. Şi foarte important, regiunea Bucureşti.
Suntem un pic norocoşi, în sensul în care zona Bucureştiului are foarte multe societăţi comerciale, precum şi judeţul Prahova, care este o zonă puternic industrializată, urmată de aproape de judeţul Argeş. Dar avem şi judeţe cu o forţă de absorbţie a fondurilor guvernamentale mai scăzută, cum ar fi Teleorman, Călăraşi sau Giurgiu.
 
* Ce rol are OTIMMC Ploieşti, pentru acest proiect?
 
Oficiul are rolul de diseminare a informaţiilor, de a fi mai aproape de societăţile comerciale care caută modalităţi de accesare a fondurilor guvernamentale şi - nu în ultimul rând - mai aproape de tinerii absolvenţi de studii medii şi universitare din judeţele arondate Oficiului Teritorial. Noi gestionăm o serie de proiecte şi de programe susţinute din fonduri guvernamentale, dar şi acest proiect din fonduri europene. Avand o bază de date cu societăţile comerciale care au accesat Formularul de finanţare, am încercat să le transmitem că pot accesa şi acest program. Pe de altă parte, cu sprijinul instituţiilor publice locale, am creat protocol de colaborare cu inspectoratele şcolare şi cu universităţile din judeţele arondate. Astfel, sunt tot mai multe companii care îşi îndreaptă atenţia către programele de finanţare. Chiar am ajuns să avem foarte multe cereri, iar fondurile nu sunt suficiente pentru toate societăţile comerciale care le accesează.
 
* Ce ne mai puteţi spune despre proiectul “Locuri de muncă subvenţionate pentru tineri”?
 
Programul este destinat atât tinerilor absolvenţi de studii medii, cât şi de studii universitare, cu sau fără Diplomă de Bacalaureat, cu sau fără Diplomă de licenţă. Este necesar doar Certificatul de absolvire a studiilor medii sau universitare. De asemenea, prin acest Proiect firmele pot beneficia - timp de 6, până la 12 luni - de o subvenţie de 900 de lei pentru absolvenţii de studii medii şi de 1300 de lei pentru absolvenţii cu studii universitare, la care se adaugă toate taxele pentru bugetul statului. Totuşi, angajatorul îi poate creşte salariul tinerilor pentru serviciile pe care le prestează. Noi funcţionăm ca un fel de agenţie de plasare de forţă de muncă. Pe de-o parte, se înscriu societăţile care vor să angajeze astfel de absolvenţi, iar de cealaltă parte se înscriu absolvenţii de studii medii şi univesitare. Proiectul se va derula până la 30 iunie 2015, iar obligaţia angajatorului este de a păstra locul de muncă pe o perioadă egală cu aceea în care a primit subvenţia. În cazul în care apare o incompatibilitate între firme şi absolvenţi, companiile trebuie să anunţe în cel mai scurt timp acest lucru, pentru a găsi un alt tânăr potrivit. Şi sunt sigură că vor veni mulţi tineri interesaţi de acest program.
 
* Chiar dacă, de pildă, regiunea Bucureşti – Ilfov are o rată mică a şomajului?
 
Fiind o zonă puternic industrializată şi multe societăţi comerciale care îşi îndreaptă atenţia către fondurile de finanţare nerambursabilă, există într-adevăr o rată mai mică a şomajului decât în alte zone din ţară, dar sunt încă numeroşi tineri aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi în ideea aceasta a fost lansat şi programul, pe care îl putem numi şi un “program de mentorat”. Este foarte important că, în afară de faptul că oferă posibilitatea tinerilor de a se angaja la primul loc de muncă, programul le oferă şi şansa de acumulare a experienţei, aceasta fiind o problemă de care se izbesc cei mai mulţi tineri, în ziua de astăzi. Pe de altă parte, noi avem – printre altele - un program, o colaborare încheiată cu Universitatea de Petrol şi Gaze, prin programul “Mai aproape de tine”, un program prin care tinerii pot efectua un stagiu de practică de două săptămâni, în cadrul Oficiilor Teritoriale. Sunt foarte mulţi tineri muncitori în România, tineri serioşi care dau un suflu nou şi creativ în dezvoltarea afacerilor.
 
* Aţi primit sprijin din partea autorităţilor?
 
Am reuşit să încheiem perteneriate cu Prefectura Prahova (care a fost foarte entuziastă şi ne-a susţinut în diseminarea informaţiei din acest proiect), cu Inspectorat Teritorial de Muncă şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă. De asemenea, Inspectoratul judeţean Prahova ne furnizează o bază de date cu tinerii absolvenţi de studii medii, din anul 2014. Pe de altă parte, ministrul Florin Jianu, într-una din săptămâniile trecute, a reuşit să transmită informaţii cu privire la proiect, în cadrul Universităţii Constantin Brâncoveanu, din Piteşti
 
* Concret, ce ar trebui să facă potenţialii beneficiari?
 
Informaţiile despre program sunt foarte amănunţite şi sunt publicate pe site-urile noastre www.aippimm.ro/ sau pe imm.gov.ro.  De la secţiunea Programe se pot descărca formularele ce vor trebui completate. Apoi, se depun la Oficiul Teritorial arondat judeţului din care sunt tinerii absolvenţi. Formularele pot fi transmise prin e-mail sau poştă, astfel că tinerii absolvenţi nu trebuie să se deplaseze fizic la sediu, pentru depunerea acestora.
În cel mai scurt timp de la trimiterea formularelor, tinerii absolvenţi vor fi contactaţi de coordonatorii de proiect de pe zona respectivă, care fac legătura cu societăţile comerciale, în funcţie de criteriile şi de domeniile pe care le-au bifat în formularul de înscriere.
 
* Mai există şi alte programe de sprijin?
 
Acesta este unul dintre multe proiecte pe care statul le-a gândit pentru a veni în sprijinul tinerilor şi pentru a le oferi oportunităţi de angajare. Oficiile Teritoriale - implicit cel pe care îl reprezint -  gestionează o serie de proiecte cu finanţare nerambursabilă, unele dintre ele destinate chiar tinerilor. De exemplu, până anul trecut programul SRL-D era destinat doar tinerilor de până în 35 de ani, dar acum s-a renunţat la limita de vârstă, astfel că orice persoană care nu a fost angajată vreodată de o societate comerciala sau nu a fost administrator într-o firmă îşi poate înfiinţa societatea fără a plăti niciun fel de taxe la Registrul Comertului, dacă face menţiunea că vrea să înfiinţeze un SRL. Acesta este doar unul dintre beneficiile programului SRL-D, cel de-al doilea fiind scutirea de CAS pentru patru angajaţi, pe o perioadă de 3 ani şi - cel mai important - accesul la finanţare: prin completarea unui plan de afaceri online, tinerii pot obţine subvenţii de 10.000 euro, nerambursabili.
Un alt program pe care vreau sa-l menţionez este programul START, destinat societăţilor comerciale care au până în doi ani de activitate, deoarece sunt foarte mulţi tineri care accesează acest program.
 
* Ce veţi face în continuare?
 
Revenind la proiectul “Locuri de muncă subvenţionate pentru tineri”, cu siguranţă că vom reuşi să ocupăm cele 800 de locuri de muncă. Noi facem tot posibilul ca informaţia să ajungă la absolvenţii de studii medii sau universitare. Pe de altă parte, dispunând de această bază de date cu societăţi comerciale care au accesat programele de finanţare nerambursabilă, ne-a fost foarte uşor să diseminam informaţia către acestea. Însă, mi-aş dori un pic mai multă implicare din partea tinerilor, la modul că nu trebuie să stai acasă şi să aştepţi să vină cineva să-ţi ceară CV-ul. Ar trebui să meargă la sediile Oficiilor Teritoriale pentru IMM-uri şi să caute mai multe informaţii referitoare la programele de finanţare nerambursabilă. De asemenea, să caute informaţii despre programele de finanţare nerambursabilă prin care tinerii pot fi proprii lor stăpâni şi îşi pot pune ideile în practică, demarând o afacere.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O firmă din Bucureşti a semnat cu Universitatea „Ovidius“ Constanţa. Iată ce va furniza! (document)

18 Dec 2018 360

Sondaj de opinie Care dintre cei patru finalişti credeţi că ar fi trebuit să câştige Vocea României?

17 Dec 2018 655

Caz șocant la un liceu din București. Un elev a fost atacat și agresat de un grup de persoane. De la ce a pornit scandalul

13 Dec 2018 300

Sentințele în cazurile Elenei Udrea şi Alinei Bica rămân valabile

12 Dec 2018 652

S-a zis cu evaziunea fiscală Case de marcat cu jurnal electronic pentru transportatorii de persoane! Senatorii au votat în unanimitate

12 Dec 2018 2655

Câţi bani spun românii că vor cheltui pentru cadourile de sărbători pentru cei dragi

07 Dec 2018 261

Interviu online cu Radu Doicescu, avocat în Baroul Constanţa „Radiografia“ unui proces penal. Efectele camerei preliminare

06 Dec 2018 1519

Dezbateri în mediul online despre Catedrala Mânturii Neamului. Mesaj impresionant transmis de un tânăr pe Facebook

27 Nov 2018 390

„Parcă am fi de la CFR“. „Trening cu grade!“ Iată cum arată noua uniformă a poliţiştilor din România! (galerie foto)

24 Nov 2018 2864

Interviu online cu arhidiaconul Iulian Dumitru, dirijorul Coralei Ortodoxe „Armonia“ „Consider că între muzică şi credinţă este o simbioză perfectă“ (galerie foto + video)

16 Nov 2018 2869

Editorial În prag de Centenar. Cum marcăm corect Marea Unire

15 Nov 2018 451

Cele mai importante premii din comerțul electronic românesc au fost decernate la Gala Premiilor eCommerce - ediția a XIII-a

14 Nov 2018 526

Interviu online cu David Iustin Năstase, vicecampion balcanic Ce l-ar întreba atletul de la CS Farul pe celebrul Michael Johnson, dacă s-ar întâlni

10 Nov 2018 1549

Black Friday 2018. Ce ar trebui să știi înainte să te apuci de cumpărături. Despre returnare și garanție

10 Nov 2018 349

Declarație de avere - Adrian Vîlcea, șef serviciu Control sloturi, jocuri loto, jocuri on-line și pariuri din cadrul ONJN (documente)

10 Nov 2018 729

Interviu online cu Luminița Scarlat Icoane reproduse pe colivă. Ce minunății se pot face cu doar câteva ingrediente (galerie foto)

03 Nov 2018 1569

25+ Speakeri Excepționali urcă pe scena GPeC SUMMIT 12-13 noiembrie 2018

30 Oct 2018 548

Șoferii din Constanța pot folosi aplicația gratuită TPARK pentru a plăti parcările și alte servicii similare

29 Oct 2018 4097

Interviu online cu Cristian Crăciun, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi - Sucursala Constanţa „Reprezentăm interesele a 2.000 de veterani, militari în activitate, rezervă şi retragere“

27 Oct 2018 1701

Interviu online cu Dan Cojocaru, coordonatorul Centrului „Jean Constantin“ „Tinerii trebuie să fie provocați, să fie smulși din lumea virtuală“

20 Oct 2018 1517

Porcii mistreţi se plimbă nestingheriţi în staţiunea Jupiter (video)

18 Oct 2018 1358

Poliţia română lansează Campania CyberScams, cum pot fi evitate fraudele în mediul online

17 Oct 2018 649

Incident pe calea ferată. Călătorii au intrat în panică după ce trenul s-a oprit brusc. Ce s-a întâmplat

15 Oct 2018 584

Interviu online cu Inga Postolache, dirijor al fanfarei „Muzica Apelor“ „Viața este prea scurtă și prea frumoasă ca să stai pe loc“

13 Oct 2018 2508

Carmen Dan "Fenomenul radicalizării, în atenţia României în contextul preluării preşedinţiei Consiliului UE "

12 Oct 2018 362

Interviu online cu Ştefan Paloşi, din Constanţa, campion european la tenis „Ţelul meu e să ajung în top 10 ATP“

06 Oct 2018 2944

Nir Eyal, autorul bestseller-ului „Hooked How to Build Habit-Forming Products”, vine pentru prima dată în România la GPeC SUMMIT 12-13 noiembrie

03 Oct 2018 672

Parlamentul a aprobat noi reguli stricte în sectorul audiovizual

02 Oct 2018 324

Editorial Bullying-ul pe rețelele de socializare, un real pericol pentru copii. Tu știi ce face al tău pe Instagram?

29 Sep 2018 968

Numărul unic de identificare a caselor de marcat se obține online în cel mult trei minute

27 Sep 2018 574

Brad Geddes, David Meerman Scott, Ross Simmonds și Russell McAthy – primii speakeri internaționali legendari anunțați la GPeC SUMMIT 12-13 noiembrie

25 Sep 2018 512

Ultima săptămână de înscrieri Early-Bird la GPeC Trainings 17-18-19 octombrie, Cluj-Napoca!

25 Sep 2018 348

Consiliul Concurenţei Cele trei magazine Adivin ’95 din Constanţa, preluate de Mega Image

25 Sep 2018 3862

Jocurile de pe Facebook, din ce în ce mai populare

25 Sep 2018 505

Interviu online cu Alexandru Nicolcioiu, consilier al directorului general al KMG International „Rafinăria Petromidia este una dintre cele mai moderne din România şi din Europa Centrală şi de Est“

25 Sep 2018 2372

Interviu online cu Dan Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști „Legislația privind Corpul SGP s-a îmbunătățit. Am obținut drepturi la care doar visam“

22 Sep 2018 9049

Interviu online cu Tudorel Dogaru Poliția Locală Constanța va avea un număr de telefon scurt

15 Sep 2018 4545

​Interviu online cu Florin Timofte, directorul tehnic al Institutului „Grigore Antipa“ Constanţa „Algele trebuie protejate, chiar dacă turiştii nu sunt încântaţi de prezenţa lor“

08 Sep 2018 1725

Interviu online cu Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Psihologic „Marea Neagră“ „Plaja Terapeutică din staţiunea Mamaia este o plajă senzorială, o zonă adresată simţurilor umane“

30 Aug 2018 1234

Tăriceanu, supărat pe utilizatorii de internet - "Nici în perioada FSN şi Iliescu nu s-a întâmplat aşa ceva"

29 Aug 2018 978

Mii de mesaje în cazul militarului profesionist care a fost dat afară pentru că era gras „Sunt şi generali cu asemenea probleme, dar niciunul nu a fost trimis acasă!“

25 Aug 2018 1397

Adevăr şi dezinformări Un consilier a luat judeţul la pas şi povesteşte ce se întâmplă în localităţile unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană

24 Aug 2018 2432

Tranzacţia prin care Ringier Sportal SRL a achiziționat active ale ziarului Gazeta Sporturilor, autorizată de Consiliul Concurenței

23 Aug 2018 362

Lucrări de mentenanţă a site-ului CFR. Pot apărea intermitenţe în funcţionarea aplicaţiilor

21 Aug 2018 595

Interviu online cu Anca Constantin și Irina Sodoleanu, fiica, respectiv nepoata istoricului Adrian V. Rădulescu „Precum Pitagora, considera că dușmanii sunt de fapt prieteni rătăciți“

17 Aug 2018 2667

Consiliul Concurenţei a autorizat o importantă tranzacţie pe piaţa jocurilor de noroc

14 Aug 2018 916

Fost şef în Petromin Constanţa Cine este Speranţa Cliseru, prefectul capitalei, care ar fi dat ordin jandarmilor să intervină în forţă în Piaţa Victoriei

14 Aug 2018 4002

MAE, UNICEF și Eurochild invită copiii să își spună părerile în sondajul de opinie „Europa pe care și-o doresc copiii“

08 Aug 2018 347

Bebeluș încuiat în mașină, la Mamaia

07 Aug 2018 2923

SPIT vă invită să completați chestionarul de evaluare privind satisfacția contribuabililor

06 Aug 2018 399