Creştinii ortodocşi intră, de astăzi, în Postul Paştelui

Învierea Domnului
  • Postul Paştelui este cel mai lung de peste an, întinzându-se pe o perioadă de şapte săptămâni
  • În Postul Paştelui, credincioşii se abţin de la alimentele interzise, dar, totodată, trebuie să adopte o atitudine spiritual
  • După ce au ţinut post, creştinii trebuie să se spovedească, pentru a putea, apoi, să se împărtăşească
 
De astăzi, creştinii ortodocşi intră în Postul Paştelui, postul fiind rânduit de Biserică atât pentru pregătirea celor ce primeau Botezul creştin de sărbătorile pascale, cât şi ca mijloc de sporire duhovnicească a credincioşilor pentru întâmpinarea Patimilor şi Învierii Domnului.
 
Totodată, această perioadă aminteşte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii Sale mesianice, de aici denumirea de Păresimi sau Patruzecime. Sfinţii Părinţi consideră că are origine apostolică; de la sfârşitul secolului al III-lea, postul a fost împărţit în două perioade distincte: cel al Păresimilor sau prepascal (până la Duminica Floriilor) şi Postul Paştelui sau pascal (din Duminica Floriilor până la Înviere - Săptămâna Patimilor). Din acest motiv, durata totală de postire este de 48 de zile.
 
Postul Paştelui este cel mai lung de peste an, întinzându-se pe o perioadă de şapte săptămâni, şi precede sărbătoarea Învierii Domnului, fiind un post greu şi aspru, mai ales în ultima săptămână, denumită Săptămâna Patimilor.
 
În Postul Paştelui, credincioşii se abţin de la alimentele interzise, dar, totodată, trebuie să adopte o atitudine spirituală, fiind îndemnaţi la rugăciune şi purificare sufletească. Pe parcursul întregului post, există aşa-numitele dezlegări la peşte, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din peşte: de Praznicul Bunei Vestiri şi de Florii. Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiţi copiii, femeile gravide, lăuzele şi bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual şi de rugăciuni.
 
După ce au ţinut post, creştinii trebuie să se spovedească, pentru a putea, apoi, să se împărtăşească. Spovedania, care presupune mărturisirea păcatelor şi căinţă, se face, de obicei, în ultima săptămână dinaintea Învierii. Tot în ultima săptămână a postului Paştelui, în fiecare biserică creştin-ortodoxă se oficiază „Deniile“, unele dintre cele mai frumoase şi mai înălţătoare slujbe religioase, săvârşite după orele 18 şi 19.
 
Fără nunţi, botezuri şi petreceri
De-a lungul timpului, înţelepţii ortodoxiei au vorbit despre anumite rânduieli spirituale, începând cu îndatoririle de smerenie, de a consuma hrană de post, şi continuând cu faptele de milostenie creştină. Pentru credincioşii care doresc să respecte cu evlavie toate cerinţele Postului şi nu urmează o postire „laică“, Postul Mare contribuie la răstignirea patimilor şi la învierea iubirii milostive. Credincioşii vor să petreacă această etapă spirituală mult mai aproape de Dumnezeu. De aceea, în acest interval de nevoinţă, postitorii îşi mărturisesc păcatele preotului duhovnic şi renunţă la petrecerile mondene, însoţite de bucate „de dulce“ şi de alcool. În timpul Postului Mare nu se fac nunţi şi botezuri, iar postitorii nu participă la petreceri şi nici la evenimente de familie care nu respectă restricţiile alimentare şi viaţa spirituală specifice postului. Biserica acordă dezlegare de la acest post copiilor, bolnavilor, bătrânilor şi militarilor.
 
Tradiţii pentru sporul casei
Prima zi a Postului Mare se numeşte şi Lunea curată sau Spolocania. După tradiţie, în această zi, creştinii purifică toate încăperile gospodăriei şi împlinesc unele ritualuri strămoşeşti: se face curăţenie după petrecerea de Lăsatul-secului de brânză, se tămâiază casa şi se stropeşte cu agheasmă (exceptând baia). Gospodinele nu gătesc şi nu aruncă gunoiul din casă. Adulţii însă mănâncă doar gustări reci, de post, şi beau zeamă de varză.

 
În Lunea Curată, oamenii se curăţă de păcate, de aceea, Spolocalia este un moment important din post. Gospodinele spală vasele în care s-a preparat mâncarea de dulce şi le pun în cămară, cu gura în jos, până la sfârşitul postului. Copiii au voie să mănânce din bucatele rămase de la masa sărbătorească de Lăsatul-secului de brânză. De asemenea, firimiturile se pun în mâncarea păsărilor din gospodărie de stăpânul casei, care le cheamă în dimineaţa Lunii Curate: „Veniţi, păsări, să vă dau ce am păstrat pentru voi din bucatele mele cu care am întâmpinat postul, iar voi să prindeţi post de la bucatele de vară!“
 

Odinioară, în prima zi de marţi după Lăsatul-secului, în mediul rural, fetele şi femeile tinere începeau să lucreze la costumele naţionale cu care se îmbrăcau de Paşti. În prezent, există o nouă tradiţie: gospodinele îşi cumpără în această zi lână sau mătase, din care încep să împletească un obiect de îmbrăcăminte pe care să-l poarte în seara de Înviere. Din moşi-strămoşi, tradiţia spune că, respectând acest obicei, fetele şi femeile tinere vor avea spor în activitatea de zi cu zi, până la postul din anul viitor.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:  

Sărbătorile de Paște, petrecute acasă, spun 89% dintre respondenți

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Zeci de familii din Pecineaga, Valu lui Traian și Ciocarlia de Jos au primit daruri Arimex Comexim 2000 SRL și Asociația „Suflete deschise“ lansează un nou apel „Oricui îţi cere, dă-i, porunceşte Domnul“ (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 634

Muzeul de Artă Populară Constanța Semnificația „Miezului Păresimilor”. Iată ce înseamnă

10 Apr 2024 467

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 759

Postul Paştelui 2024 începe astăzi, 18 martie. Tradiții și obiceiuri românești

18 Mar 2024 1789

Episcopul Hușilor „Nu postim pentru a primi o anumită recompensă din partea lui Dumnezeu“

15 Apr 2023 960

Arimex Comexim 2000 SRL și Asociația Suflete Deschise lansează un nou apel către creștinii din Constanța

09 Apr 2023 3480

Asociația Suflete Deschise și echipa Arimex Comexim 2000 SRL, vestitorul primăverii pentru pacientele din spitalele constănțene

01 Mar 2023 2446

Iertarea este una din condițiile pentru un început bun al postului. Ce spune Preafericitul Părinte Daniel

26 Feb 2023 1740

Patriarhul Daniel, cu o zi înainte să înceapă postul Paștelui „Cine postește și nu se roagă, nu se bucură, nu se înduhovnicește”

06 Mar 2022 1917

Asociația „Suflete Deschise” și Arimex Comexim 2000 SRL, un nou îndemn pentru creștini

19 Apr 2021 2777

#DobrogeaDigitală Comemorarea „Vartanienilor”, o sărbătoare a armenilor din Constanța

28 Jan 2021 3652

A început Postul Paștelui 48 de zile de gânduri curate, fapte bune, fără patimi, și două dezlegări la pește

02 Mar 2020 4634

Calendar ortodox Când începe postul Sfintei Mării în 2019. Lăsata secului

28 Jul 2019 3321

Editorial Raioanele de peşte din magazine şi pieţe, luate cu asalt de Buna Vestire. Ce recomandă ANPC

25 Mar 2019 2358

Episcopul Ignatie al Huşilor îndeamnă în prima săptămână a postului să renunţăm la mass-media şi social-media

13 Mar 2019 2065