Totul despre Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii Interviu cu preşedintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii, col. (r) dr. Vasile Vreme

Pe data de 11 noiembrie se comemorează şi se sărbătoreşte Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii. Preşedintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii, col.(r) dr. Vasile Vreme, a oferit cotidianului ZIUA de Constanţa un interviu legat de acest eveniment, de obiectivele Ordinului Veteranilor şi de activităţile desfăşurate în general în teatrele de operaţii externe.
 
În cadrul interviului, col.(r) dr. Vasile Vreme a precizat că Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii va fi sărbătorită în toate garnizoanele din ţară şi în bazele din străinătate unde România are dislocate detaşamente ce desfăşoară misiuni specifice. 
 
De ce a fost aleasă data de 11 noiembrie pentru comemorarea şi sărbătorirea Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii?
 
Comemorarea şi totodată sărbătorirea Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii pe data de 11 noiembrie, a fost aleasă pentru că la această dată, primii militari români - Sg.maj. Iosif Silviu Fogoraşi şi Sg.maj. Mihail Anton Samuilă - au fost primul ucis iar cel de-al doilea iniţial rănit (decedat în urma rănilor), în timp ce o patrulă a Batalionului 151 „Războieni“ (Lupii Negri) a fost atacată lângă localitatea Spin-Buldak din Afghanistan, în apropierea graniţei cu Pakistan. În acest fel, această zi este celebrată şi în semn de recunoştinţă pentru efortul şi sacrificiul militarilor care au executat misiuni în teatrele de operaţii din afara teritoriului ţării.
 
Care este semnificaţia acestei zile pentru Armata României?
 
Denumită iniţial „Ziua Armistiţiului“ , data de 11 noiembrie marchează totodată încheierea oficială a Primului Război Mondial. La ora 11, în cea de-a 11 zi a celei de-a 11 luni a anului 1918, forţele aliate au semnat armistiţiul cu Germania, punându-se astfel capăt războiului. De remarcat faptul că pentru Armata Română însă, luptele nu se încheiau, trupele sale fiind nevoite să intervină cu forţa armelor pentru apărarea frontierei de pe Nistru şi pentru restabilirea ordinii democratice în Ungaria, împotriva bolşevicilor, până în 1919.
 
Câţi militari români au murit ori au fost răniţi în misiunile executate în teatrele de operaţii, în perioada 1996 şi până în prezent?
 
Până în prezent au căzut la datorie în teatrele de operaţii din afara statului român 30 de militari români şi au fost răniţi un 176 de militari, astfel: 152 - Afghanistan; 18 - Irak; 4 - Bosnia, 2 - Kosovo. De asemeni, 7 militari români au fost diagnosticaţi cu sindrom posttraumatic de luptă, acest fenomen fiind însă, cu siguranţă, mult mai amplu…
 
Cum va fi marcată anul acesta Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii?
 
Şi în acest an, conform ordinului ministrului, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii va fi sărbătorită în toate garnizoanele din ţară şi în bazele din străinătate unde România are dislocate detaşamente ce desfăşoară misiuni specifice. Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii va participa cu o delegaţie de militari veterani la ceremonia ce se va desfăşura în Garnizoana Bucureşti la Monumentul Eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului.
 
Care sunt principalele obiective ale Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii, pentru viitorul apropiat? 
 
Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii şi-a propus o serie de obiective în viitorul apropiat, cum ar fi:
 
Încheierea unor convenţii de colaborare cu centre de tratament sau agrement, de analize medicale, cu autorităţile publice sau locale, în beneficiul militarilor veterani şi în special al celor răniţi, organizarea unor acţiuni sportive şi de caritate în sprijinul şi beneficiul veteranilor răniţi. Îmbunătăţirea legislaţiei cu privire la drepturile militarilor veteran; am depus în acest sens, o serie de amendamente la proiectul legislativ Pl-x 264/2019, care se află în dezbatere la Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor - for decizional.
 
Ordinul Veteranilor desfăşoară permanent activităţi pentru popularizarea faptelor de arme ale camarazilor veterani, precum şi de promovare a cultului eroilor şi a tradiţiilor militare româneşti. 
 
Citeşte şi: 
 
Judeţul Constanţa. S-a înfiinţat Ordinul militar al Veteranilor din Teatrele de operaţii
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum o să fie vremea de Revelion, Sfântul Vasile și Sfântul Ion. Iată ce spun meteorologii

26 Dec 2023 1082

Efectele codurilor galben și portocaliu la Constanța Un copac a căzut pe o mașină de pe strada Vasile Lupu

18 Nov 2023 961

„Bobi, nu te vom uita niciodată!“ Mesaj de condoleanțe la trecerea în neființă a directorului general administrativ al Universității Maritimă Constanța

30 Sep 2023 2328

Zaharia Covacef, unul dintre arheologii de seamă ce au pășit pe pământul Dobrogei

05 Jun 2023 1335

50 de ani de la absolvirea liceului „Mircea cel Bătrân”. Întâlnire emoționantă a promoției 1973 (FOTO+VIDEO)

27 May 2023 5005

ZIUA LIVE. Col. (r.) Vasile Vreme - „Eroismul soldatului român noi îl purtăm în genele noastre!“

12 May 2022 2709

ZIUA LIVE Misiunile militarilor, o grea încercare pentru familie. ”Un subordonat a primit vestea că soția a plecat de acasă, i-a luat și cardul”

11 May 2022 1819

ZIUA LIVE. Cel mai cunoscut veteran din Constanța al teatrelor de operații vorbește despre Armata Română. Riscuri și beneficii

10 May 2022 2189

UPDATE. Ministrul Vasile Dîncu „MiG-urile pe care le avem funcţionale o să rămână în dotarea Armatei“

15 Apr 2022 1475

#DobrogeaDigitală – „Acte și documente din corespondența diplomatică a lui Mihail Kogălniceanu“, de Vasile M. Kogălniceanu „M. Kogălniceanu a fost și va rămâne total și întreg al Națiunii”

01 Jul 2020 2981

Judeţul Constanţa. S-a înfiinţat Ordinul militar al Veteranilor din Teatrele de operaţii

19 Feb 2019 2611

#RespectTeatru #CiteşteDobrogea #Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii Vasile Cojocaru. „Când lebede cu zborul jos / Stârnesc în treacăt legende“ (galerie foto)

28 Jun 2018 2931

Mașină de poliție surprinsă într-o ipostază neobișnuită în trafic la Constanța. Unde a fost observată autospeciala

08 Sep 2017 2509

SSC Farul, de la 0-1 la 9-2 în meciul cu Voinţa Valu lui Traian (galerie foto+video)

29 Apr 2017 7267

Viitorul II primeşte la Ovidiu vizita liderului detaşat al Ligii a 3-a, Metaloglobus Bucureşti

11 Mar 2017 2092