Totul despre Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii Interviu cu preşedintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii, col. (r) dr. Vasile Vreme

Pe data de 11 noiembrie se comemorează şi se sărbătoreşte Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii. Preşedintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii, col.(r) dr. Vasile Vreme, a oferit cotidianului ZIUA de Constanţa un interviu legat de acest eveniment, de obiectivele Ordinului Veteranilor şi de activităţile desfăşurate în general în teatrele de operaţii externe.
 
În cadrul interviului, col.(r) dr. Vasile Vreme a precizat că Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii va fi sărbătorită în toate garnizoanele din ţară şi în bazele din străinătate unde România are dislocate detaşamente ce desfăşoară misiuni specifice. 
 
De ce a fost aleasă data de 11 noiembrie pentru comemorarea şi sărbătorirea Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii?
 
Comemorarea şi totodată sărbătorirea Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii pe data de 11 noiembrie, a fost aleasă pentru că la această dată, primii militari români - Sg.maj. Iosif Silviu Fogoraşi şi Sg.maj. Mihail Anton Samuilă - au fost primul ucis iar cel de-al doilea iniţial rănit (decedat în urma rănilor), în timp ce o patrulă a Batalionului 151 „Războieni“ (Lupii Negri) a fost atacată lângă localitatea Spin-Buldak din Afghanistan, în apropierea graniţei cu Pakistan. În acest fel, această zi este celebrată şi în semn de recunoştinţă pentru efortul şi sacrificiul militarilor care au executat misiuni în teatrele de operaţii din afara teritoriului ţării.
 
Care este semnificaţia acestei zile pentru Armata României?
 
Denumită iniţial „Ziua Armistiţiului“ , data de 11 noiembrie marchează totodată încheierea oficială a Primului Război Mondial. La ora 11, în cea de-a 11 zi a celei de-a 11 luni a anului 1918, forţele aliate au semnat armistiţiul cu Germania, punându-se astfel capăt războiului. De remarcat faptul că pentru Armata Română însă, luptele nu se încheiau, trupele sale fiind nevoite să intervină cu forţa armelor pentru apărarea frontierei de pe Nistru şi pentru restabilirea ordinii democratice în Ungaria, împotriva bolşevicilor, până în 1919.
 
Câţi militari români au murit ori au fost răniţi în misiunile executate în teatrele de operaţii, în perioada 1996 şi până în prezent?
 
Până în prezent au căzut la datorie în teatrele de operaţii din afara statului român 30 de militari români şi au fost răniţi un 176 de militari, astfel: 152 - Afghanistan; 18 - Irak; 4 - Bosnia, 2 - Kosovo. De asemeni, 7 militari români au fost diagnosticaţi cu sindrom posttraumatic de luptă, acest fenomen fiind însă, cu siguranţă, mult mai amplu…
 
Cum va fi marcată anul acesta Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii?
 
Şi în acest an, conform ordinului ministrului, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii va fi sărbătorită în toate garnizoanele din ţară şi în bazele din străinătate unde România are dislocate detaşamente ce desfăşoară misiuni specifice. Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii va participa cu o delegaţie de militari veterani la ceremonia ce se va desfăşura în Garnizoana Bucureşti la Monumentul Eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului.
 
Care sunt principalele obiective ale Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii, pentru viitorul apropiat? 
 
Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii şi-a propus o serie de obiective în viitorul apropiat, cum ar fi:
 
Încheierea unor convenţii de colaborare cu centre de tratament sau agrement, de analize medicale, cu autorităţile publice sau locale, în beneficiul militarilor veterani şi în special al celor răniţi, organizarea unor acţiuni sportive şi de caritate în sprijinul şi beneficiul veteranilor răniţi. Îmbunătăţirea legislaţiei cu privire la drepturile militarilor veteran; am depus în acest sens, o serie de amendamente la proiectul legislativ Pl-x 264/2019, care se află în dezbatere la Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor - for decizional.
 
Ordinul Veteranilor desfăşoară permanent activităţi pentru popularizarea faptelor de arme ale camarazilor veterani, precum şi de promovare a cultului eroilor şi a tradiţiilor militare româneşti. 
 
Citeşte şi: 
 
Judeţul Constanţa. S-a înfiinţat Ordinul militar al Veteranilor din Teatrele de operaţii
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaDigitală – „Acte și documente din corespondența diplomatică a lui Mihail Kogălniceanu“, de Vasile M. Kogălniceanu „M. Kogălniceanu a fost și va rămâne total și întreg al Națiunii”

01 Jul 2020 1907

Judeţul Constanţa. S-a înfiinţat Ordinul militar al Veteranilor din Teatrele de operaţii

19 Feb 2019 1664

#RespectTeatru #CiteşteDobrogea #Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii Vasile Cojocaru. „Când lebede cu zborul jos / Stârnesc în treacăt legende“ (galerie foto)

28 Jun 2018 1774

Mașină de poliție surprinsă într-o ipostază neobișnuită în trafic la Constanța. Unde a fost observată autospeciala

08 Sep 2017 1773

SSC Farul, de la 0-1 la 9-2 în meciul cu Voinţa Valu lui Traian (galerie foto+video)

29 Apr 2017 6130

Viitorul II primeşte la Ovidiu vizita liderului detaşat al Ligii a 3-a, Metaloglobus Bucureşti

11 Mar 2017 1552

FC Viitorul II şi Axiopolis Cernavodă au condus în deplasare, dar au pierdut

28 Nov 2016 1419

Judecat pentru că se dă drept avocat

23 Sep 2016 2069

Interviu online cu primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, şi George Cojocaru, candidat pentru primăria Murfatlar Dezvoltarea localităţilor şi introducerea gazelor, obiectivele candidaţilor PNL

28 Apr 2016 11049

Vasile Dâncu ar fi propunerea PSD pentru postul de premier

04 Nov 2015 1667

Gică Butoiu, Robert Băjan, Cornel Vasile şi Lucian Luca îşi sărbătoresc astăzi zilele de naştere (galerie foto)

30 Oct 2015 3324

Traian Băsescu, în fața instanței în dosarul răpirii din Irak

06 Aug 2015 1644

Ginerele consilierului Vasile Olan, de la Mangalia Mihai Peniu, fiul cel mic al lui Paul Peniu, s-a dedicat agriculturii

03 Sep 2014 4364

Investiţii demarate în anotimpul vacanţelor Siguranţa şi bucuria copiilor, primordiale pentru autorităţile din Pantelimon

29 Jul 2014 2044

Un băieţel de doi ani, participant, cu căruciorul, la Crosul Ziua Olimpică (galerie foto)

23 Jun 2014 2791