ZIUA LIVE Misiunile militarilor, o grea încercare pentru familie. ”Un subordonat a primit vestea că soția a plecat de acasă, i-a luat și cardul”

foto ZIUA de Constanța

 
  • Cel mai cunoscut veteran din Constanța al teatrelor de operații vorbește despre Armata Română.
  • Satisfacții și riscuri ale carierei de militar.
 
Col. (r) dr. Vasile Vreme, președintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații, este invitatul de miercuri, 11 mai, de la ora 15.00, al emisiunii ZIUA LIVE. 

Războiul ce se desfășoară aproape de granițele României face ca situația militarilor români să fie privită într-o nouă perspectivă.
 
În timp ce unii sunt speriați că ar putea să fie luați cu forța pentru serviciul militar, alții se gândesc că acum ar fi momentul potrivit să îmbrățișeze cariera militară.


În paralel, discuții tot mai multe se poartă în spațiul public cu privire la salariile militarilor, dar și la dotările de care dispune Armata Română.
 
În întreg acest context, col. (r) dr. Vasile Vreme, președintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații, este invitatul de miercuri, 11 mai, de la ora 15.00, al emisiunii ZIUA LIVE.

Vasile Vreme   Foto ZIUA de Constanța
 

Fost comandant al Batalionului 341 Infanterie „Rechinii Albi“, de la Topraisar, col. (r.) dr. Vasile Vreme este unul dintre cei mai cunoscuți veterani ai teatrelor de operații, acesta executând misiuni în Kosovo, Afghanistan și Irak.
 
Pe parcursul emisiunii, colonelul ne va vorbi, de asemenea, despre nivelul de salarizare din Armata României, dar și despre cât de mult contează experiența acumulată în teatrele de operații.

 

„Militarii depun un jurământ. La fiecare misiune la care am participat, am simțit riscurile. În Afghanistan am avut morți, am avut răniți. Eram într-o coloană de blindate. Un blindat din fața mea a călcat pe o bombă. Până a venit elicopterul și am extras răniții, 15 minute au părut o veșnicie”, povestește col. (r.) dr. Vasile Vreme.


Col. (r.) dr. Vasile Vreme vorbește despre sacrificiile militarilor. 
 

 Militarul ca și poetul, nu are viață personală. 24 din 24 ești la serviciu, clar.  Trebuie să fii prezent, să răspunzi, explică el.


Misiunile sunt  solicitante și fizic și psihic.

Depinde cum vrei să apreciezi. Când a fost greu a fost greu, când a fost bine a fost bine. Misiunile sunt destul de solicitante și fizic și psihic. Am avut situații când unii cedează psihic. Trebuie să fii foarte atent ca și comandant cu subordonatul. El are armament, are muniție. Stresul nu este atât de puternic în unitate. Presiunea nu este atât de mare.
 
 
El subliniază că este importantă o modalitate de lucru eficientă și apropiată de om.
 

„Glonțul nu face diferența. Și la bine și la greu, trebuie să fim împreună.”

 
Misiunile, o grea încercare pentru familie
 

”Un subordonat a primit vestea că soția a plecat de acasă, i-a luat și cardul.
Nu îl mai trimiteam în misiuni riscante. După aproape o lună a găsit o prietenă și a început să își revină. Am înțeles că s-a și căsătorit” 

Militarul e și el oarecum motivat și recompensat pentru riscurile lui. Nu poate să aibă un job paralel. El trăiește doar din salariul de militar. Este loc și de mai bine. Militarul e singura categorie socială care jură că își apără țara cu prețul vieții. Noi avem ceva genetic, din punctul de vedere al eroismului, de la daci. Cu siguranță, dacă va fi nevoie, acel eroism va apărea și în 2022.Cariera de militar nu este pentru oricine.
 

Militarul își asumă responsabilitățile când decide să fie militar. Până ajunge să pună mâna pe armă pentru prima dată, trece prin niște teste. Avem de-a face cu oameni integri din toate punctele de vedere.

Cariera de militar nu e nici grea, nici ușoară. Nu este pentru oricine. 

Eroismul soldatului român, noi îl purtăm în gene.ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta , unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 
 
 
 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT 24 iunie 2022 - „Ziua Avocatului Român“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Jun 2022 972

ZIUA LIVE. Pensionările „controversate“ din MAI! „Cel mai adesea, vârsta de pensionare se poate reduce cu nouă sau zece ani“

23 Jun 2022 592

ZIUA LIVE Valentina Matea, despre creșterea salariilor aleșilor locali. Ce se întâmplă cu celelalte categorii (VIDEO)

22 Jun 2022 477

ZIUA LIVE. PSD Constanța își va anunța candidatul la Primărie în toamna acestui an (VIDEO)

22 Jun 2022 762

ZIUA LIVE George Vișan - „Echipa PSD Constanța va veni la alegerile locale cu un candidat care va câștiga“ (VIDEO)

21 Jun 2022 733

ZIUA LIVE George Vișan, director comercial la CN APM Constanța. „Căutăm soluții pentru afluxul de cereale către Portul Constanța“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Jun 2022 503

ZIUA LIVE. Cresc salariile primarilor. Pe când ale polițiștilor?

21 Jun 2022 650

ZIUA LIVE. Situația sufocantă din Portul Constanța în contextul războiului din Ucraina!

20 Jun 2022 958

EXCLUSIV! Ce spune Chițac despre soarta „bisericii de pe trotuar”. „Este un ordin primit!” (VIDEO)

17 Jun 2022 1062

ZIUA-n amiaza mare Primarul Vergil Chițac vorbește despre problemele constănțenilor

17 Jun 2022 1231

ZIUA LIVE. Adriana Arghirescu despre ieșirea primarului Chițac la adresa consilierilor „ Este foarte multă presiune și ajungi să te întrebi - cine mai este cu mine în lupta asta? ” (VIDEO)

17 Jun 2022 814

ZIUA LIVE. Consilierul liberal Adriana Arghirescu „Scopul de a dezvolta Constanța trebuie să ne pună la masa dialogului” (VIDEO)

16 Jun 2022 686

ZIUA LIVE. „Bombele cu ceas", dispozitive ce pot oricând „detona" instituția Consiliului Local Municipal

15 Jun 2022 998

Dezvaluiri.ro Soțul Dianei Șoșoacă a agresat un tânăr la un protest de susținere a bisericii ilegale (VIDEO)

11 Jun 2022 2891

ZIUA LIVE. Stelian Ion, despre legile siguranței naționale „Deteriorează grav democrația. Alegerile devin de formă”! (VIDEO)

10 Jun 2022 599