ZIUA LIVE Misiunile militarilor, o grea încercare pentru familie. ”Un subordonat a primit vestea că soția a plecat de acasă, i-a luat și cardul”

foto ZIUA de Constanța

 
  • Cel mai cunoscut veteran din Constanța al teatrelor de operații vorbește despre Armata Română.
  • Satisfacții și riscuri ale carierei de militar.
 
Col. (r) dr. Vasile Vreme, președintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații, este invitatul de miercuri, 11 mai, de la ora 15.00, al emisiunii ZIUA LIVE. 

Războiul ce se desfășoară aproape de granițele României face ca situația militarilor români să fie privită într-o nouă perspectivă.
 
În timp ce unii sunt speriați că ar putea să fie luați cu forța pentru serviciul militar, alții se gândesc că acum ar fi momentul potrivit să îmbrățișeze cariera militară.


În paralel, discuții tot mai multe se poartă în spațiul public cu privire la salariile militarilor, dar și la dotările de care dispune Armata Română.
 
În întreg acest context, col. (r) dr. Vasile Vreme, președintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații, este invitatul de miercuri, 11 mai, de la ora 15.00, al emisiunii ZIUA LIVE.

Vasile Vreme   Foto ZIUA de Constanța
 

Fost comandant al Batalionului 341 Infanterie „Rechinii Albi“, de la Topraisar, col. (r.) dr. Vasile Vreme este unul dintre cei mai cunoscuți veterani ai teatrelor de operații, acesta executând misiuni în Kosovo, Afghanistan și Irak.
 
Pe parcursul emisiunii, colonelul ne va vorbi, de asemenea, despre nivelul de salarizare din Armata României, dar și despre cât de mult contează experiența acumulată în teatrele de operații.

 

„Militarii depun un jurământ. La fiecare misiune la care am participat, am simțit riscurile. În Afghanistan am avut morți, am avut răniți. Eram într-o coloană de blindate. Un blindat din fața mea a călcat pe o bombă. Până a venit elicopterul și am extras răniții, 15 minute au părut o veșnicie”, povestește col. (r.) dr. Vasile Vreme.


Col. (r.) dr. Vasile Vreme vorbește despre sacrificiile militarilor. 
 

 Militarul ca și poetul, nu are viață personală. 24 din 24 ești la serviciu, clar.  Trebuie să fii prezent, să răspunzi, explică el.


Misiunile sunt  solicitante și fizic și psihic.

Depinde cum vrei să apreciezi. Când a fost greu a fost greu, când a fost bine a fost bine. Misiunile sunt destul de solicitante și fizic și psihic. Am avut situații când unii cedează psihic. Trebuie să fii foarte atent ca și comandant cu subordonatul. El are armament, are muniție. Stresul nu este atât de puternic în unitate. Presiunea nu este atât de mare.
 
 
El subliniază că este importantă o modalitate de lucru eficientă și apropiată de om.
 

„Glonțul nu face diferența. Și la bine și la greu, trebuie să fim împreună.”

 
Misiunile, o grea încercare pentru familie
 

”Un subordonat a primit vestea că soția a plecat de acasă, i-a luat și cardul.
Nu îl mai trimiteam în misiuni riscante. După aproape o lună a găsit o prietenă și a început să își revină. Am înțeles că s-a și căsătorit”



 

Militarul e și el oarecum motivat și recompensat pentru riscurile lui. Nu poate să aibă un job paralel. El trăiește doar din salariul de militar. Este loc și de mai bine. Militarul e singura categorie socială care jură că își apără țara cu prețul vieții. Noi avem ceva genetic, din punctul de vedere al eroismului, de la daci. Cu siguranță, dacă va fi nevoie, acel eroism va apărea și în 2022.



Cariera de militar nu este pentru oricine.
 

Militarul își asumă responsabilitățile când decide să fie militar. Până ajunge să pună mâna pe armă pentru prima dată, trece prin niște teste. Avem de-a face cu oameni integri din toate punctele de vedere.

Cariera de militar nu e nici grea, nici ușoară. Nu este pentru oricine. 

Eroismul soldatului român, noi îl purtăm în gene.



ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta , unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 
 
 
 





 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul dreptei unite pentru municipiul Constanța, Stelian Ion, vorbește despre planurile cu care speră să câștige alegerile

26 Apr 2024 201

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 26 aprilie 2024

26 Apr 2024 206

Mai multe evenimente programate astăzi la Constanța! Unde pot petrece constănțenii și turiștii la malul mării

26 Apr 2024 501

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 530

ZIUA LIVE Planurile lui Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru municipiul Constanța!

25 Apr 2024 619

ZIUA LIVE Costin Răsăuțeanu, candidat PSD la Consiliul Local - „Îmi doresc să reușim să schimbăm abordarea atitudinii administrației în raport cu cetățenii “ (VIDEO)

24 Apr 2024 931

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 24 aprilie 2024

24 Apr 2024 298

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 671

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 700

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 609

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 664

ZIUA LIVE Autoritățile locale au obligația să intervină în susținerea persoanelor aflate la risc de sărăcie sau cu probleme de sănătate!

23 Apr 2024 490

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 595

ZIUA LIVE Gabriel Cateliu, candidatul USR pentru Primăria Tortoman județul Constanța - „La alegerile din 2016 am pierdut Primăria la doar 6 voturi“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 527

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 547