Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea 112 ani de la naşterea sculptorului dobrogean Cristea Grosu (galerie foto)

Pe 21 iunie 1906, în localitatea Dorobanţu (judeţul Constanţa), se năştea sculptorul dobrogean Cristea Grosu, cel care, cu prilejul aniversării Centenarului independenţei României şi eliberării Dobrogei, a restaurat Monumentul Independenţei de la Tulcea.
 
A urmat şcoala primară în comuna natală, iar studiile de specialitate le face la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, avându-i ca profesori pe Dimitrie Paciurea şi Oscar Han.
După absolvire, lucrează cinci ani în atelierul sculptorului Ion Jalea.
  
În 1933, Cristea Grosu deschide o expoziţie personală, câştigând cu acest prilej bursa care-i oferă posibilitatea să plece pentru doi ani la Roma. Aici devine membru al Şcolii române. La expoziţia din 1937 a acestei şcoli, Cristea Grosu expune 22 de sculpturi în bronz, marmură, teracotă, ghips.
 
În scopul perfecţionării artei sale, vizitează localităţi bogate în opere de artă (Roma, Florenţa, Veneţia, Carrara, Torino), precum şi regiunile arheologice Pompei, Herculanum, Tripolitania. La întoarcerea în ţară, ia parte la expoziţiile de sculptură şi artă decorativă aplicată, la concursuri de monumente etc. şi este solicitat în diferite regiuni pentru executarea unor lucrări monumentale menite să înfrumuseţeze complexurile arhitectonice urbanistice: pentru faţada Universităţii din Iaşi lucrează medalioanele din marmură Alexandru Xenopol şi Dimitrie Cantemir; pentru oraşul Gheorghe Gheorghiu Dej lucrează ciclul Chimia şi Dezvoltarea ştiinţei şi culturii; pentru căminul cultural din satul natal, lucrează basoreliefurile Muzica şi Lectura; pentru litoral, compoziţiile Scafandrul şi Viaţa pescarilor.
 
De activitatea sa în Dobrogea se leagă şi contribuţia la apariţia revistei „Litoral“, în 1939, semnând majoritatea gravurilor, până în 1943, când revista şi-a încetat activitatea. Toată fantezia, sensibilitatea şi puterea de muncă a artistului se concretizează în lucrările sale deosebit de grăitoare, din care cităm: ciclul Munca, compus din trei elemente (Gândirea, Fantezia, Floarea soarelui); ciclul Maternitate, alcătuit din compoziţiile Naşterea, Veghea, Mama şi copilul; ciclul Cunoaşterea, cuprinzând: Zborul, Navigaţia, Înţelepciunea.
 
Bustul lui Andrei Ionescu - situat în scuarul din faţa Muzeului de Artă Populară, a fost dezvelit în anul 1974, fiind o operă a sculptorului Cristea Grosu. Dezvelirea bustului s-a realizat în anul centenarului naşterii acestui militant al clasei muncitoare. Iată cum l-am găsit descris pe sculptorul dobrogean într-un catalog de artă: „Viziune clasicizantă datorată contactului cu arta italiană în timpul petrecut la Roma ca bursier al Statului Român. Nu se îndepărtează de figurativ nici după 1944. În anii 1960 - 1970, registrul tematic cuprinde subiecte şi personaje istorice, dar şi figuri de muncitori, subiecte mitologice şi alegorii. Viziune clasicizantă datorată contactului cu arta italiană în timpul petrecut la Roma ca bursier al Statului Român. Nu se îndepărtează de figurativ nici după 1944. În anii 1960 - 1970, registrul tematic cuprinde subiecte şi personaje istorice, dar şi figuri de muncitori, subiecte mitologice şi alegorii“.
 
Sursă text şi foto: „Reprezentanţi ai Dobrogei în ştiinţa şi cultura românească“, autor Constanţa Călinescu

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea A fost odată Săptămâna Teatrelor de Păpuşi la... mare. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 Apr 2019 354

#citeşteDobrogea In Memoriam Enache Puiu, la 91 de ani de la naştere

18 Apr 2019 628

LIVE VIDEO-TEXT Documentarul „Adrian V. Rădulescu – ctitorul”, proiectat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Participă personalități de prim rang ale Marinei Române (galerie foto+video)

16 Apr 2019 976

#AdrianV.Rădulescu-ctitorul Vizionare specială a documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, la sediul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“

13 Apr 2019 1148

#citeșteDobrogea George Sarry, de astăzi în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța. Unul dintre cele mai valoroase memoriale din istoria literaturii de detenţie

02 Apr 2019 842

#citeșteDobrogea Unde ești tu, Dobroge, de altădată? Ce-am avut și ce-am pierdut. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

01 Apr 2019 1028

#citeşteDobrogea Semicentenarul „Spitalului Mare“. Interviu cu dr. Ioan Alupoaie, primul director. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

05 Mar 2019 1058

In Memoriam Kemal Hașim Karpat. Ultimul mesaj adresat dobrogenilor, prin intermediul ZIUA de Constanța (galerie foto)

22 Feb 2019 2124

#citeşteDobrogea Şi-a închinat tinereţea „Bibliografiei Dobrogei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Feb 2019 745

#citeşteDobrogea Primul ghid, de la 1937, al exponatelor Muzeului de Arheologie Constanţa, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

19 Feb 2019 751

„Călăuza vizitatorului în Muzeul Regional al Dobrogei”, de Ioan Micu

18 Feb 2019 620

Vlad Ţepeş, „domnul Daciei“, în naraţiunile bizantine, ruseşti, italiene şi germane (IV). Relatări privind perioada 1461-1462

16 Feb 2019 2013

#scrieDobrogea Istoria culturală a Dobrogei trebuie eternizată. „A dispărut creatorul, dar îi va supraviețui creația“ (galerie foto)

15 Feb 2019 1170

Articol despre Simion Tavitian - Publicatia Ararat, nr. 22, 16-30 noiembrie 2005

15 Feb 2019 359

#citeşteDobrogea Scrisoarea domnitorului Carol către tatăl său. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

14 Feb 2019 1998