Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea 120 de ani de la reformarea învăţământului românesc. Ceea ce suntem îi datorăm vizionarului Spiru C. Haret. Şi nimic actualilor...

Îi auzim des invocat numele, iar contemporanii l-ar putea numi „iconic“. Academicianului Spiru Haret îi datorăm ctitorirea învăţământului modern românesc, pus pe baze sănătoase, dar care, din păcate, astăzi nu mai constituie un model de excelenţă.
 
Ministru al Instrucţiunii Publice şi Cultelor timp de trei mandate (1897-1899, 1901-1904, 1907-1910), matematicianul Haret este cel care a supus adoptării, de către Parlamentul României, a unei noi legislaţii, care la 23 martie 1898 avea să fie aprobată - Legea învăţământului secundar şi superior. Urmată, un an mai târziu, de Legea învăţământului profesional (1899).
 
Prin legea din 1898, eminentul dascăl Spiru Haret s-a dovedit un vizionar, reuşind să ofere României „Biblia“ dezvoltării sale ulterioare.
 

Ce prevedea reforma Haretiană?

 • Prelungirea duratei învăţământului secundar de la 7 la 8 ani, împărţindu-l în două cicluri: inferior (gimnaziu) şi superior (liceu); şi în trei secţii: reală (ştiinţe), modernă (limbi străine) şi clasică (limbi străine, latină şi greacă).
 • Învăţământul secundar pentru băieţi s-a organizat în gimnazii şi licee, iar cel pentru fete în şcoli secundare de gradul I (5 ani) şi II (4 ani) - cu studii speciale necesare femeilor (ex: creşterea copiilor, igienă, farmacie).
 • A sprijinit dezvoltarea învăţământului în mediul rural (cu urmărirea dezideratului „o şcoală primară în fiecare sat“): a înfiinţat peste 1.200 de şcoli rurale; a fondat revista „Albina“ (1897), „revistă enciclopedică populară“ (denumită după „Albina Românească“, fondată de George Asachi), apărută săptămânal, care, prin costul redus şi conţinut, putea fi la îndemâna populaţiei rurale.
 • A dezvoltat caracterul practic al învăţământului: „Pretutindeni se cere ca profesorii să nu facă apel la memoria şcolarilor decât atunci când învăţământul nu-i poate ţine locul. Peste tot se impune a se face aplicaţii şi a se dezbrăca învăţământul cât mai mult posibil de caracterul abstract şi pur teoretic“.
 • A sprijinit activităţile extraşcolare şi a susţinut educaţia fizică în şcoli (sub dictonul „mens sana in corpore sano“), separând-o de instrucţia militară, şi a introdus o dotare tehnico-materială şcolară adecvată (ex: hărţi geografice).
 • A înfiinţat cantinele şcolare şi internatele; a introdus facilităţi de transport pentru elevii care locuiau la distanţe mari de şcoală (14 ianuarie 1898).
 • A stimulat sentimentele naţionale ale elevilor; a instituit serbări şcolare cu caracter patriotic naţional şi jocuri naţionale; a crescut importanţa predării istoriei naţionale; a organizat excursii şcolare la locuri şi monumente istorice şi acţiuni de îngrijire a acestora; a stimulat scriitori şi compozitori pentru a scrie opere cu conţinut patriotic pentru tineret; a strâns fonduri de la elevi - 10 bani/elev -în vederea achiziţionării unei viori Stradivarius pentru compozitorul George Enescu.
 • A îmbunătăţit pregătirea pedagogică a profesorilor: a înfiinţat seminariile pedagogice pentru învăţământul secundar, pe lângă fiecare universitate; a introdus un „examen de capacitate“ pentru profesori şi obţinerea unei catedre prin concurs (probă publică obligatorie), cu selectarea profesorilor din rândul absolvenţilor de universităţi, şi a profesorilor din rândul absolventelor de şcoli superioare de fete; a înfiinţat „Biblioteca pedagogică“ (1903), care, prin Casa Şcoalelor, a publicat importante lucrări de pedagogie.
 • A introdus examenul de admitere în învăţământul secundar, pentru absolvenţii claselor primare.
 • A introdus examenul de capacitate (de absolvire a gimnaziului) şi a înlocuit bacalaureatul cu un examen general de absolvire a liceului.
 • A reorganizat învăţământul universitar, instituit în timpul domnitorului A.I. Cuza (1864), prin mărirea numărului de facultăţi.
 • A sporit activităţile practice, pentru care au fost create condiţii în cadrul laboratoarelor universitare, şi a introdus examenul de la sfârşitul fiecărui an universitar.
 • A înfiinţat senatul universitar (format din rector, decan şi câte un reprezentant al fiecărei facultăţi).
 • În 1909 a introdus legea pentru şcolile de copii mici (2 iunie 1909), „a grădiniţelor“.
 • A reorganizat şi susţinut învăţământul tehnic-profesional, destinat „celui mai mare număr de copii“, care „nu pot să urmeze învăţământul secundar general, fie din lipsă de mijloace materiale, fie din lipsă de capacitate intelectuală“ (cum îl descria Spiru Haret).
 • A împărţit învăţământul profesional în patru ramuri: agricol, silvic, meserii şi comercial, introducând obligativitatea formării şi susţinerii şcolilor profesionale de către marile ateliere ale statului, „corespunzătoare necesităţilor lor şi întreprinderilor lucrative ale statului“.
 

Un ieşean cu origini armene

 
Născut în 1851, la Iaşi, într-o familie cu origini armene, Spiru Haret a absolvit Colegiul Naţional „Sf. Sava“ (1862-1869) şi Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti (1869-1874). Devenit orfan, a fost ajutat de ministrul învăţământului, Titu Maiorescu, cu o bursă la Paris, unde a obţinut licenţa în matematică (1875) şi fizică (1876).
 
După ce şi-a susţinut teza de doctorat la Universitatea Sorbona din Paris (1878), Sur l’invariabilité des grands axes des orbites planétaires (Despre invariabilitatea axelor mari ale orbitele planetare), i s-a propus să predea la Universitatea din Grenoble. Haret a preferat însă să se întoarcă în patrie, devenind profesor universitar (1878-1910).
 
Meritele sale ştiinţifice nu au rămas neobservate şi, în 1879, la 28 de ani, a fost ales membru corespondent al Academiei Române (titular din 1892). Datorită prestigiului său, a obţinut poziţii de vârf în organizarea şi conducerea învăţământului românesc: inspector general al şcolilor (1883, sub ministrul P.S. Aurelian) şi secretar general al Ministerului Instrucţiunii Publice (1885-1888, sub ministrul D.A. Sturdza).
 
După încheierea ministeriatului, în 1910, a publicat „una dintre primele cărţi din lume care aplică matematica la studiul societăţii“: Mécanique sociale (Mecanica socială).
 
Sursa text: https://tudorvisanmiu.wordpress.com
 
Sursa foto: http://www.spiruharet.ro
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Legendele orașului „Chiustengea“, consemnate de cel mai cunoscut călător turc. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Jun 2019 2251

#citeșteDobrogea Monografia comunei Valu lui Traian. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Oct 2018 1477

#citeșteDobrogea 137 de ani de la nașterea poetului dobrogean Panait Cerna

25 Sep 2018 1552

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (I) (galerie foto)

05 Sep 2018 2943

#citeșteDobrogea 146 de ani de la nașterea creatorului școlii geologice românești, Gheorghe Munteanu Murgoci

20 Jul 2018 1358

#citeșteDobrogea 152 de ani de la nașterea unui dobrogean rarisim - Ioan N. Roman. „Dobrogea îi va fi pe veci recunoscătoare“ (Nicolae Iorga)

20 Jul 2018 1424

#citesteDobrogea Scriitorul dobrogean Octavian Georgescu sărbătoreşte 81 de ani

23 May 2018 1051

#citesteDobrogea 164 de ani de la naşterea marelui român Ioan Neniţescu, prefect de Dobrogea

11 Apr 2018 2021

Jurnal de Centenar, cu universitarul Daniel Citirigă, la TVR1 „Dobrogea, împărțită și sub dublă ocupație”

07 Apr 2018 2005

#citeşteDobrogea 106 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Constanţa. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

29 Mar 2018 1471

#citeșteDobrogea La Constanța existau patru farmacii, „ceea ce era enorm pentru minuscula populație a orașului“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

28 Mar 2018 2055

#citeşteDobrogea Consecinţele fatale ale regimului excepţional din Dobrogea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

27 Mar 2018 2160

#citeșteDobrogea 130 de ani de la nașterea avocatului Hurmuz Aznavorian. Destinul unui profesionist de renume

26 Mar 2018 1876

#citeşteDobrogea 97 de ani de la naşterea poetului dobrogean Traian Coşovei

24 Mar 2018 2121

#citeşteDobrogea Cele patru cauze ale amânării timp de 30 de ani a abolirii regimului excepţional din Dobrogea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 Mar 2018 2327