#citeşteDobrogea „Ce cantitate de cultură şi de ce calitate se răspândeşte în timpul verii pe litoral“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Cel mai probabil, poate părea de-a dreptul utopic să vorbeşti de act cultural sau teatral pe un litoral acaparat de cluburi, de altfel aliniat unui trend care acum patru decenii părea imposibil.
 
Aflată în Fondul documentar „Dobrogea de ieri şi de azi” prin bunăvoinţa teatrologului Anaid Tavitian, revista „Teatrul” prilejuieşte rememorarea istoriei acestei arte, pentru că ce este presa altceva decât depozitarul unor evenimente peste care nu trebuie să trecem ca aparţinând unui „cândva” îngropat de vreme…


 
În numărul 4  al acestei reviste, din luna aprilie 1976, am descoperit o interesantă dezbatere despre repertoriul estival din grădinile de vară ale litoralului, care ar putea da de gândit administratorilor actuali. Sudul litoralului încă este luat cu asalt de mulţi români care nu ştiu cum să-şi mai petreacă serile, neavând în oferta de timp liber mai nimic.
 
Iată ce consemna acum patru decenii jurnalistul Stan Vlad, în perioada în care, concomitent cu Gala teatrului românesc, la Constanţa se desfăşura şi colocviul cu tema „Actualitatea repertoriului estival şi funcţia educativă”, cu doar câteva luni înainte de debutul sezonului estival.
 
La colocviu au participat cu comunicări Nicolae Călinoiu, director adjunct al Direcţiei instituţiilor de spectacol artistic şi a artelor plastice, Gheorghe Munteanu, preşedintele Comitetului de cultură şi educaţie socialistă al judeţului Constanţa, Natalia Atanasiu, cronicar teatral al ziarului „Scânteia”, dar şi Horia Lovinescu, Alfred Hoffman, Constantin Dinischiotu, Romeo Profit, Ileana Ploscaru, Gheorghe Jora, Saşa Georgescu, Gheorghe Zanchi.
 
„Perioada estivală concentrează, în staţiunile turistice şi balneoclimaterice, mari colectivităţi umane şi este firesc ca instituţiile cultural-artistice să se îndrepte, în lunile respective, spre aceste locuri şi să-şi caute acolo publicul.
În acest context, litoralul (dar nu numai el) are o caracteristică aparte: în perioada estivală el devine şi o fereastră a ţării către străinătate. Tocmai de aceea, avem datoria de a organiza în aşa fel stagiunea estivală încât să facem o bună propagandă culturii şi artei naţionale, să dăm, în fond, posibilitatea oaspeţilor veniţi din alte ţări să aprecieze valorile spirituale ale poporului nostru. Această semnificaţie deosebită şi calitatea culturală şi autentic artistică a stagiunii estivale (până azi, în bună măsură înţeleasă uneori ca o supapă de exercitare a prostului-gust, dacă nu chiar a trivialului drapat cu pretenţii artistice) a fost amplu dezbătută de Valentin Silvestru. Pe bună dreptate, el punea întrebarea: ce cantitate de cultură şi de ce calitate se răspândeşte în timpul verii pe litoral sau în celelalte staţiuni balneare ori climaterice din ţară?
 
A reţinut atenţia şi ideea Nataliei Atanasiu de a gândi noţiunea de estival ca un moment prielnic festivalurilor – teatrale, folclorice, muzicale etc. - aşadar, unor manifestări artistice de maximă selecţiune valorică. Pe aceeaşi linie de preocupări, vorbitoarea a propus să se caute mai multe şi mai variate forme de integrare a naturii în spectacol, folosindu-se în acest scop locurile atât de frumoase şi adecvate existente atât pe malul mării, cât şi în alte zone ale ţării”.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment impresionant organizat cu ocazia lansării numărului 11 al Revistei Tomis

18 Sep 2023 902

Personalități Constanța La mulți ani, Anaid Tavitian! Personalitate emblematică în lumea teatrului constănțean

12 Jun 2023 1858

La mulți ani, Adina Cezar! Coregrafa s-a ocupat de mai multe spectacole ale Teatrului „Oleg Danovski” Constanța și Teatrului de Revistă Constanța

22 May 2023 1265

Originar din Cernavodă Paul Tutungiu împlinește 82 de ani

06 May 2023 1652

92 de ani de la nașterea actorului Amza Pellea, portretizat de Anaid Tavitian în revista „Teatrul”

07 Apr 2023 4254

Revista Zări Alb Astre „Suburbia“ la Teatrul „Căluțul de mare” – un spectacol despre tineri care își ratează viitorul, din perspectiva unui tânăr căruia îi e frică să nu își rateze viitorul

17 Jan 2023 1095

Aurel Manolache (1931-2010)

09 Mar 2022 3454

#DobrogeaDigitală Oedip-ul constănțean din urmă cu peste trei decenii – „măreţie tragică şi elevaţie spirituală”

29 Oct 2021 2738

Marele actor dobrogean Nicu Constantin, dovada unui om cu har, pe care viața l-a condus pe scenă

31 Jul 2021 3559

Știați că... la data de 5 iulie 1880 s-a născut Constantin Tănase?

05 Jul 2021 1668

#Dobrogea Digitală „Amza Pellea a impus în mitologia filmului românesc eroul”. Astăzi se împlinesc 90 de ani de la nașterea sa

07 Apr 2021 4181

#DobrogeaDigitală Titanul Radu Beligan, la 102 ani de la naștere. „Într-un anumit sens, eşti mai bătrân atunci când eşti tânăr şi mai tânăr atunci când eşti bătrân”

14 Dec 2020 3243

27 noiembrie 2017 – Trei ani de la moartea actriței Cristina Stamate

27 Nov 2020 1717

#DobrogeaDigitală - revista „Teatrul” „Prea mult talent pentru o singură viaţă”

24 Sep 2020 2690

#DobrogeaDigitală - Revista „Teatrul”, nr. 7, iulie-august 1986 Constanța găzduia cea mai veche și constantă reuniune a teatrelor de păpuși din România

17 Jul 2020 3785