Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea „Constanţa e menită să îndepliniască un rol mare în viaţa tânărului nostru Stat“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa


Continuăm astăzi prezentarea, cu titlu de invitaţie la lectură în format digital, din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa, a unor fragmente din prima monografie a Constanţei, scrisă de publicistul Ioan Adam în urmă cu mai bine de un secol, mai precis în anul 1908.
 
Intitulată „Constanţa pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații” lucrarea aduce în atenţia cititorului un puternic parfum de epocă, vremurile în care acest colţ de stat cunoştea cele mai importante prefaceri.
 

 

„Schimbarea de mai târziu a numelui de Tomis în Constanţiana, cu denaturarea în Kiustenge, toate la un loc au încurcat şi mai mult părerile învăţaţilor cercetători. Unii dibuiau s'aşeze Tomisul, ba mai sus, ba mai jos de Constanţa de azi, sprijinindu-se fiecare pe diferite argumente. Un grec modern s'a apucat s'aşeze Tomisul, în satul Anadalchioi şi-n aventura asta istorică a târât un moment şi pe marele Mommsen. Alţii s'au întrecut a duce Tomisul, ba la Kiev, ba la Ovidiopolis şi până şi laTemeşvar, ca să-l unguriască.
 
Toate aceste încurcături s'au putut face mai de demult, în lipsă de documente, azi însă, în urma săpăturilor şi inscripţiunilor descoperite, nu se mai îndoieşte nimeni că Tornisul cel legendar, a fost pe locul unde înfloreşte azi Constanţa noastră."


DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!  


 

"Când au venit Englejii la Constanţa în anul 1869, sub forma unei societăţi de întreprindere, au recunoscut urmele impunătoare ale vechilor lucrări făcute de Genovezi - înaintaşii lor la stăpânirea mărilor, - şi-au folosit o parte din portul vechiu, înjghebând o schele nouă.

Cu această viaţă şi activitate proaspătă, sătucul turcesc Kiustenge începe a prinde la faţă şi a înflori. Influenţa engleză însă, s'a întrerupt curând, căci după războiul dela 1877, Dobrogea se reîncorporează la patria mumă şi Kiustenge redevine iar Constanţa romană, intrând astfel pe mâni iubitoare de mamă, care-şi regăseşte copilul cel perdut.
 
Lucrările începute de Engleji în port şi pe drumul Cerna-Voda-Constanţa, au fost răscumpărate cu dărnicie de Statul român şi de-atunci încoace Constanţa s'a prefăcut şi înflorit ca prin farmec, răscumpărând astfel vremea de adormire şi umilinţă. A fost pesemne dat ca opera de ocrotire şi progres, întemeiată de romani în Scytia, s'o reia cu vrednicie şi avânt urmaşii acestora, ca un patrimoniu cu venit, pentru jertfele făcute aici.
 
Din interesul pe care l-a stârnit în toate timpurile colţul acesta de pământ, se vede că Constanţa e menită să îndepliniască un rol mare în viaţa tânărului nostru Stat. Oraşul a progresat în ultimul timp surprinzător, şi lucrările, care s'au realizat de Români la mare, pare că se ridică din întunericul vremii, ca dintr'un basm fantastic”.

 
Foto: imaginea reprezintă o ilustraţie din lucrarea „Constanţa pitorească cu împrejurimile ei”, ce poate fi descărcată gratuit  din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa.
 
Citeşte şi:

#citeșteDobrogea De la măreția Tomisului la sătucul necunoscut și sărac Kiustenge. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

 #citeșteDobrogea „Ceea ce ați găsit voi în Dobrogea n-o să mai apuce nici copil de copilul vostru“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

#citeşteDobrogea Scriitorul şi publicistul Ioan Adam, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Activitatea sanitară pe Valea Kara-su

18 Sep 2019 384

#citeşteDobrogea Arşavir Acterian, un martor de excepţie al epocii sale

18 Sep 2019 437

#citeşteDobrogea „Constanţa pitorească“ (1908) Fasoanele domnișoarelor de pension, etalate pe bulevardul Elisabeta, acum un secol (galerie foto)

18 Sep 2019 620

#citeșteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) „Tomisul şi-a salvat amintirea şi istoria, în ruinile sale şi monedele vechi găsite pe urmă“ (galerie foto)

17 Sep 2019 687

#citeşteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) Geamiile, o curiozitate a Constanţei. „Pe străinii veniţi de pe aiurea îi opreşte în loc solemnitatea acestor rugăciuni“ (galerie foto)

16 Sep 2019 708

#citeşteDobrogea „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Sosirea autorităților militare româneşti în Tulcea, prilej de sărbătoare şi speranţă

16 Sep 2019 526

#citeșteDobrogea Inaugurarea primei biblioteci din Dobrogea, pusă la dispoziția cetățenilor „cari vor dori a se lumina”

15 Sep 2019 339

#citeșteDobrogea „Thalia Ex Ponto” (2001) In Memoriam Romeo Profit, „eminența cenușie” a directorilor Teatrului de Stat

15 Sep 2019 315

#citeșteDobrogea Serviciul Maritim Român, în devenirea istorică a portului Constanța. 124 de ani de la înființare

14 Sep 2019 544

#citeșteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) O călătorie de acum un secol cu vaporul de la Constanța la Constantinopole

14 Sep 2019 603

#citeșteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) Galerie foto a Constanței de acum 111 ani. Orașul văzut dintr-o călătorie cu trăsura

13 Sep 2019 1466

#citeșteDobrogea „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Revenirea Dobrogei la România, în viziunea lui Grigore Cobălcescu

12 Sep 2019 484

#citeșteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) „Mulțimea câinilor slobozi îți aduc aminte de Constantinopol“

12 Sep 2019 508

O nouă apariţie editorială a prof. univ. dr. Tasin Gemil - „Pe drumurile istoriei“

11 Sep 2019 826

#citeşteDobrogea In Memoriam Aram Frenkian, la 55 de ani de la dispariţie. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

10 Sep 2019 477