#citeşteDobrogea Directorul Liceului „Mircea“ pune în contrast morala teoretică cu morala societăţii. La 1920, dar cât de actuală! Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Cercetând, nu neapărat cu multă acribie, revistele „Analele Dobrogei“, cititorul are şansa descoperirii sau redescoperirii personalităţilor care au trăit în această provincie, nume care astăzi sunt rostite prea rar, dar care au făcut istorie.
 
Unul dintre acestea este şi prof. Gheorghe Coriolan, director al Liceului „Mircea cel Bătrân“ de-a lungul a două mandate: 1920-1925 şi 1926-1940, ale cărui scrieri aveam să le descoperim în primul an de apariţie al revistei „Analele Dobrogei“, în volumul 4, pe care îl puteţi consulta AICI.
 

 
„În ciuda celor mai frumoase idealuri concepute de moraliştii cei mari, societatea impune omului anumite norme de viaţă, care alcătuiesc ceea ce se numeşte moralitatea publică sau nivelul moral social. E un contrast isbitor între morala teoretică, întocmită de filosofi, pe care şcoala o predică de pe catedră, şi moralitatea societăţii. Pe când morala filosofică a atins înălţimi aproape inaccesibile, societatea se târăşte în decursul veacurilor în progrese morale abia sensibile. Massa socială nu numai că nu primeşte ca reguli de viaţă decât ceea ce e mai banal, mai scăzut în concepţiile morale, dar ea luptă fără milă contra celor ce năzuesc a atinge culmile moralităţii perfecte.
 
Câteva exemple vor fi îndestulătoare ca să învedereze nepotrivirea între preceptele moralei, aşa cum le propovădueşte şcoala şi exemplele atotputernice, pe care ni le înfăţişează societatea. Morala teoretică ne învaţă: Nu minţi! Morala mediului social ne dă la fiecare pas lecţia atrăgătoare că «cu o minciună boerească treci în ţara ungurească». Morala filosofică ne îndeamnă Fii drept, fii nepărtinitor, fii obiectiv! Societatea în care trăim dovedeşte fără replică posibilă, că «cine 'mparte, parte-şi face».
 
Oriunde vezi răul, atacă-l cu hotărâre; nu te întovărăşi cu cei nevrednici, ne spun moraliştii. Aşa-i, dar «corb la corb nu-şi scoate ochii». Fii idealist, fii dezinteresat, spune şcoala. Poporul, mai cuminte, zice: «Frate, frate, dar brânza-i pe bani». Astfel am putea oricât de mult să continuăm a pune în contrast morala teoretica şi morala practică.
 
Viaţa morală a fiecărui om nu e decât o rezultantă a două puteri contrare: pe de o parte, chemarea conştiinţei, care ne luminează drumul către ideal, pe de alta factorii sociali, cari împiedică înălţarea noastră morală şi prin mii de tentacule invizibile ne târăşte în jos. Cine se împotriveşte mediului, cine nesocoteşte morala comună e expus la tot felul de nemulţumiri. Pe cei ce ajung la moralitate perfectă, societatea nu-i poate îngădui: le dă să bea cucută ca lui Socrate, îi arde de vii ca pe Huss, îi răstigneşte ca pe Hristos“.
 
Merită parcurs cu prisosinţă acest articol, pe care îl puteţi găsi de la pag. 603.
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale

Sursa foto: cnmbct.ro
 
Citește și:  
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeşteDobrogea Cine sunt blajinii sau rohmanii? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 627

In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria și Capidava

08 Apr 2024 533

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 4217

Primăria orașului Năvodari anunță publicul interesat s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu

29 Feb 2024 492

Istoria Dobrogei Actorul Constantin Gheorghe Dimitriu Codru, directorul celei mai mari expoziții a provinciei

26 Feb 2024 5406

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2190

#Dobrogea145 Delia Roxana Cornea, discurs manifest pentru salvarea Palatului Regal al Reginei Maria din Mamaia

04 Dec 2023 11456

Originară din Tulcea Scriitoarea Silvia Zabarcencu împlinește 74 de ani

30 Nov 2023 971

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12413

#citeșteDobrogea 23 noiembrie 1878, o zi de sărbătoare pentru dobrogeni

28 Nov 2023 1972

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 19667

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Argamum

27 Nov 2023 3397

#Dobrogea 145 Prof. univ. dr. Florin Anghel - Patrimoniul istoric dobrogean are nevoie de viziune, de proiecte și de realizări

27 Nov 2023 1746

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea (L)Ibida (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1402

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Halmyris (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1368