#citeșteDobrogea Foc în farmaciile constănțene, în Primul Război Mondial. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Marele Război, așa cum mai este cunoscută prima conflagrație mondială, a semănat prăpăd în Dobrogea, iar farmaciile au suferit și ele de pe urma cumplitul flagel, fiind devastate: medicamentele au fost furate și transportate în Bulgaria, iar rafturile au fost incendiate.
 
Farmacistul constănțean P. Ciupercescu considera că farmacia „a fost cea mai lovită din toate celelalte instituții și întreprinderi“, pentru că „dacă din alte magazine și instituții dușmanul s’a mulțumit a fură numai rafturile, aci însă cu o pornire sălbatecă, justificată doară de poftă de distrugere, farmaciile sunt complet devastate și distruse, nelăsând în ființă în multe locuri nici un dop, care să ateste că ar fi existat cândva farmacie acolo. Material și medicamente au fost furate și transportate în Bulgaria, iar rafturile au fost date focului, după ce lădițele erau trimise săptămânal pline cu alimente în Germania, fiind cel mai comod, solid și elegant ambalaj“.
 
Efectele jafului și ale războiului au lăsat răni adânci nu doar în „trupul“ farmaciilor, ci și în sufletul slujitorilor săi, după cum subliniază Ciupercescu în volumul colectiv cu valoare de document „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“: „Astfel, din acele frumoase farmacii, în care noi cristalizasem idealul unei întregi vieți de muncă și dragoste de profesiune și care erau fala acestui oraș, nu am găsit la demobilizarea noastră decât, unii, scheletul deplorabil al rafturilor, ca niște jalnice relicve ale unei splendori trecute, iar alții, nici aceste mărturii de distrugere, ci acestea au fost înlocuite cu urmele unor manifestațiuni animalice odoriferante demne de o civilizație colosală“.
 
La scurt timp, după ocupație, reluând în calcul rolul unei farmacii într-un oraș precum Constanța, „dușmanul (...) aduce prin rechiziție toate vasele, ustensilele și medicamentele farmaciei Volanschi (Angial) din București și pune o farmacie la dispoziția publicului în localul și pe rafturile betege ale farmaciei engleze (...) unde funcționează sub direcția comandamentului german și dirigența diverșilor farmaciști rechizitionați“.
 
La finalul războiului, urmașii de la Marea Neagră ai lui Esculap au depus „o muncă greu de imaginat azi, spre a putea încropi ceva prin toate pivnițele și găurile din București, să ne rugăm pe la diferiți colegi spre a ne procura câte un cântar, o patentă, un mojar etc., ca să reîncepem. Fără bani, fără credit, mulți fără forța morală și încrederea necesară oricărui început, lipsindu-ne o cât de mică încurajare din partea guvernanților fi a guvernului, am bătut la multe uși“.
 
Durerea de a-și fi văzut munca spulberată a fost dublată de această lipsă de sprijin, de interes și de considerație din partea Guvernului, care, pe când „amnestia pe toți vânduții și dezertorii, noi băteam drumurile în căutarea unei existențe ce o pierdusem pe altarul iubirei de țară. Ba încă, la procesele de despăgubiri din 1920-21, ni s’au precupețit până întru atâta pagubele, încât sumele derizorii ce ni s’au recunoscut nu reprezintau nici plata rafturilor ce le-am făcut în urmă. Și dacă cel puțin ne-ar fi dat un leu...“.
 
Mai multe despre farmaciile dintre Dunăre și mare citiți în lucrarea Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească , disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“ .
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursă foto: ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 627

In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria și Capidava

08 Apr 2024 534

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 4237

Primăria orașului Năvodari anunță publicul interesat s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu

29 Feb 2024 492

Istoria Dobrogei Actorul Constantin Gheorghe Dimitriu Codru, directorul celei mai mari expoziții a provinciei

26 Feb 2024 5409

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2192

#Dobrogea145 Delia Roxana Cornea, discurs manifest pentru salvarea Palatului Regal al Reginei Maria din Mamaia

04 Dec 2023 11456

Originară din Tulcea Scriitoarea Silvia Zabarcencu împlinește 74 de ani

30 Nov 2023 971

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12414

#citeșteDobrogea 23 noiembrie 1878, o zi de sărbătoare pentru dobrogeni

28 Nov 2023 1972

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 19667

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Argamum

27 Nov 2023 3397

#Dobrogea 145 Prof. univ. dr. Florin Anghel - Patrimoniul istoric dobrogean are nevoie de viziune, de proiecte și de realizări

27 Nov 2023 1746

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea (L)Ibida (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1402

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Halmyris (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1368