Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea Mihai Mihăiţă, preşedintele Academiei de Știinţe Tehnice din România - „Prof. univ. dr. ing. Garabet Kumbetlian a fost un coleg minunat“ (galerie foto+document)

Motto:Cunoaşterea este puntea care ne conectează cu toţi cei care au trăit vreodată înaintea noastră. De la civilizaţie la civilizaţie şi de la viaţă la viaţă, contribuim cu poveştile individuale care devin istoria noastră colectivă. Indiferent cât de bine păstrăm informaţiile despre trecut, cuvintele din aceste povestiri nu sunt decât «informaţii» până la momentul în care le dăm un înţeles. Modul în care aplicăm ceea ce ştim despre trecutul nostru devine înţelepciunea prezentului”.
 

 
Deschidem seria evocărilor legate de personalitatea savantului dobrogean de etnie armeană Garabet Kumbetlian cu Mihai Mihăiţă, preşedintele Academiei de Știinţe Tehnice din România (ASTR) şi preşedinte al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR).
 
Mihai Mihăiţă s-a născut pe 14 septembrie 1930, în localitatea Voloiacu din judeţul Mehedinţi. De profesie inginer transporturi căi ferate, este doctor inginer, eur. ing. şi profesor asociat la Universitatea Politehnica Bucureşti - Facultatea de Transporturi. De asemenea, este profesor onorific al Universităţii Politehnica Timişoara şi membru în Comitetul executiv al Federaţiei Mondiale a Organizaţiilor Inginereşti. (CV-ul complet poate fi citit în secţiunea „Documente“)
 
„Prof. univ. dr. ing. Garabet A. Kümbetlian, membru al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR) şi membru titular al Academie de Știinţe Tehnice din România (ASTR), a fost un cadru didactic, un savant, un om emblematic pentru comunitatea noastră inginerească. Toate etapele vieţii sale întregesc o imagine pe care avem tot temeiul să o considerăm un model şi un reper demn de urmat.
 
Activitatea sa profesională relevă nu numai un volum considerabil de muncă, cu predominant caracter ştiinţific, ci şi aplecarea sa spre modalităţile cele mai eficiente de comunicare a rezultatelor cercetării ştiinţifice în vederea diseminării lor. Faptul se reflectă şi în elaborarea de modele analitice originale cum sunt cele consacrate calculului plăcilor groase, calculului barelor curbe de secţiune neomogenă, calculului tensiunilor tangenţiale în barele de secţiune oarecare, cele mai multe apărute în publicaţii prestigioase de peste hotare. De altfel, a făcut parte din conducerea unor mari manifestări internaţionale de profil. Implicarea sa în acţiunile ştiinţifice şi civice se reflectă în calitatea de membru în numeroase organisme ştiinţifice interne şi externe şi în distincţiile pe care le-a primit cu numeroase prilejuri.
 
Bogata activitate a prof. univ. dr. ing. Garabet A. Kümbetlian reliefează, cu deosebită putere, caracteristicile unei vieţi închinate ştiinţei şi tehnicii, binelui public, ceea ce conferă consistenţă aprecierilor de care s-a bucurat şi subliniază modul în care cunoştinţele şi conştiinţa de sine conturează o personalitate remarcabilă.
 
Îmi amintesc cu plăcere de discuţiile noastre, îndelungi şi plăcute, despre Hermann Julius Oberth, unul dintre părinţii fondatori ai rachetei şi astronauticii, pe care l-a cunoscut când a fost elev la Sibiu, despre pasiunea cu care vorbea despre ţara lui de origine şi dorinţa lui de a stabili legături de colaborare cu instituţiile academice din Armenia, despre pasiunea cu care se implica în activităţile din AGIR şi ASTR.
 
Deşi îşi pierduse soţia de curând şi era foarte bolnav, a avut o contribuţie deosebită la organizarea şi desfăşurarea Zilelor Academie de Știinţe Tehnice din România, manifestare organizată în parteneriat cu Universitatea «Ovidius» din Constanţa, în anul 2017. Cu această ocazie am făcut şi ultima noastră fotografie.
 
A fost un om pe care l-am respectat, admirat şi iubit. Este mereu prezent în amintirea mea.
Sunt bucuros că am contribuit la publicarea volumului autobiografic «Amintiri şi povestiri» din ciclul «Oameni şi locuri», apărută în Editura AGIR, lucrare de referinţă pe care o deschid cu plăcere destul de des”.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea Universitarul Dumitru Dinu - „Garabet Kumbetlian a fost unul dintre profesorii care au iniţiat conducerea de doctorate în UMC“ (document)

18 Mar 2019 437

#citeşteDobrogea Comandor Gheorghe Samoilescu - „În Academia Navală, Garabet Kumbetlian a fost profesorul cu cele mai multe realizări ştiinţifice“ (document)

16 Mar 2019 728

#citeşteDobrogea Universitarul Adrian Bavaru - „Ingineria dobrogeană este mai bine reprezentată prin Garabet Kumbetlian“

15 Mar 2019 496

#citeşteDobrogea Dr. biolog Alexandru Ş. Bologa - „Profesorul Garabet Kümbetlian, un veritabil intelectual, germanofon, afabil şi subtil, de cea mai agreabilă amintire“

14 Mar 2019 494

#citeşteDobrogea Universitarul Mihael Chircor - „Omul şi profesorul erau una - Garabet Kumbetlian“ (document)

13 Mar 2019 666

#citeşteDobrogea Prof. Nicolae Buzbuchi - „Garabet Kumbetlian a fost printre fondatorii UMC şi unul dintre reperele noastre profesionale şi morale“ (document)

12 Mar 2019 888

#citeşteDobrogea Despre Garabet Kumbetlian, prin ochii şi sufletul unicei fiice, Corina Shapira

11 Mar 2019 1134

#citeşteDobrogea Universitarul Virgil Breabăn, despre Garabet Kumbetlian - „Nu ştiu pe cineva să-l fi privit fără prietenie, pentru că vorbea frumos şi transmitea lucruri interesante“

09 Mar 2019 668

#citeșteDobrogea Cine a fost Garabet Kumbetlian. Biografia unui inginer cu dimensiuni de mentor (galerie foto+document)

07 Mar 2019 596

#citeşteDobrogea Seniori dobrogeni remarcabili, evocaţi de urmaşi. Garabet Kumbetlian - personalitate a tehnicii româneşti (galerie foto)

06 Mar 2019 829

#citeşteDobrogea Un an fără savantul Garabet Kumbetlian. Mărturisiri despre devenirea sa ca director al Liceului Industrial Energetic (galerie foto)

05 Jan 2019 836

#Dobrogeaetnică Laudatio Garabet Kumbetlian

24 Nov 2018 321

#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru Garabet Kumbetlian (11 martie 1936 - 3 ianuarie 2018)

24 Nov 2018 268

#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru contraamiralul Horia Macellariu (1894 - 1989)

24 Nov 2018 282

#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru Mehmet Niyazi (1878 - 1931)

24 Nov 2018 289