Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea Seniori dobrogeni remarcabili, evocaţi de urmaşi. Garabet Kumbetlian - personalitate a tehnicii româneşti (galerie foto)

Motto: „Cunoaşterea este puntea care ne conectează cu toţi cei care au trăit vreodată înaintea noastră. De la civilizaţie la civilizaţie şi de la viaţă la viaţă, contribuim cu poveştile individuale care devin istoria noastră colectivă.
Indiferent cât de bine păstrăm informaţiile despre trecut, cuvintele din aceste povestiri nu sunt decât «informaţii» până la momentul în care le dăm un înţeles. Modul în care aplicăm ceea ce ştim despre trecutul nostru devine înţelepciunea prezentului”. (Gregg Braden)
 

 
Anul trecut, cotidianul ZIUA de Constanţa deschidea o pagină de istorie jurnalistică, readucându-l în atenţia tuturor celor care l-au cunoscut - dar şi a noilor generaţii - pe ctitorul Adrian V. Rădulescu, în cadrul unei campanii cu multiple valenţe, plecând de la numirea şcolii din localitatea natală, ajungând la finanţarea, în premieră, a unui film documentar despre viaţa sa şi culminând cu recunoaşterea sa post-mortem ca cetăţean de onoare al judeţului Constanţa.
 
Ctitorul Adrian V. Rădulescu face parte dintr-o pleiadă de seniori dobrogeni remarcabili. Personalităţi care şi-au pus amprenta asupra istoriei culturale a acestei provincii încărcate nu numai de vestigii antice, dar şi de acei „primus inter pares” care nu trebuie lăsaţi pradă uitării.
 

ZIUA de Constanţa şi Garabet Kumbetlian. Ultimul interviu oferit presei


În urmă cu doi ani, când cotidianul ZIUA de Constanţa pregătea un eveniment care avea să întreacă aşteptările multora, a fost iniţiată o masă rotundă la care au acceptat să participe o seamă de intelectuali constănţeni, între care s-a numărat şi prof. univ. dr. ing. Garabet Kumbetlian. Câteva zile mai târziu, ZIUA de Constanţa realiza ultimul interviu cu Garabet Kumbetlian oferit mass-mediei.
 
Din nefericire, în cea de-a doua zi a anului 2018 se stingea din viaţă, la vârsta de 82 de ani, una dintre cele mai importante personalităţi nu doar a comunităţii armene din Constanţa, ci a României. Prof. univ. dr. ing. Garabet Kumbetlian avea să părăsească această lume discret, aşa cum a şi trăit, lăsând în urma sa o impresionantă operă, pentru care cotidianul ZIUA de Constanţa a considerat oportun să-i decerneze placheta „Meritul dobrogean”, însoţită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”, la evenimentul desfăşurat pe 23 noiembrie 2018, cu prilejul sărbătoririi, în An Centenar, a Zilei Dobrogei, la 140 de ani de la revenirea pe harta României.
 
Cu câteva zile înaintea acestui eveniment, unica sa fiică, Corina Shapira, dona cotidianului ZIUA de Constanţa o parte din biblioteca tatălui său, după ce o altă parte ajunsese la Universitatea Maritimă din Constanţa. Cu acel prilej, urmaşa familiei Kumbetlian avea să ne împărtăşească regretul de a nu fi reuşit să intre în posesia unei emoţionante cărţi pe care tatăl său o finanţase în 2016 şi despre care se interesaseră alte multe persoane apropiate. Aşa încât conducerea ZIUA de Constanţa a decis să reediteze „Amintiri şi povestiri” la aceeaşi editură Ex Ponto la care a finanţat şi cartea secretarului literar Jean Badea - „Dulcea povară”.
 
„Las foştilor mei elevi şi studenţi...”
 
Personalitate a tehnicii româneşti, prolific cercetător ştiinţific şi om de cultură, prof. univ. dr. ing. Garabet Kumbetlian, dincolo de zecile de cărţi, monografii, tratate, cursuri universitare şi eseuri, este autorul unor poveşti individuale ce marchează trecutul nostru colectiv. „Amintiri şi povestiri” a apărut într-un tiraj mic, în anul 2016, la Editura AGIR, în colecţia „Oameni şi locuri”. Volumul prilejuieşte duioase aduceri aminte ale întâlnirii savantului dobrogean cu profesori dragi precum cea de pian, de la Sibiu, ori cea de română ori profesorul de franceză, dar şi cu personalităţi de notorietate ale tinereţii sale, precum matematicianul-poet Dan Barbilian, marele matematician şi mecanician Dumitru Mangeron sau academicienii Gheorghe Buzdugan sau Radu P. Voinea.
 
„Povestirile mele sunt de fapt AMINTIRI din copilărie, tinereţe şi din trecutul ceva mai «depărtat» sau «apropiat», trecut văzut din perspectiva celor peste 80 de ani de viaţă plină de evenimente, muncă şi eforturi creatoare. În această «existenţă» am cunoscut persoane şi personalităţi pe care le admir din ce în ce mai mult, pe măsura trecerii timpului; pe acestea
le-am evocat, în primul rând. Am fost apoi implicat în «construcţia», înfiinţarea şi edificarea unor instituţii, sau am fost cooptat, măcar şi onorific, de altele. Pe acestea le-am descris, deopotrivă. În sfârşit, am creat. Creaţia mea a fost de două feluri; materială şi spirituală, întrucât şi «meseria» mea a fost de această natură şi anume de PROFESOR. Am conceput Cursuri, Tratate şi Manuale «materiale» (vizibile) care rămân, dar care pe măsura trecerii timpului îşi vor pierde, din păcate, valoarea, dar am format şi nenumărate caractere, destine şi conştiinţe, printre cei pe
care i-am educat; şi această a doua faţetă (invizibilă) a profesoratului este cea care a dat un sens deosebit vieţii mele. Este ceea ce rămâne şi va dăinui un timp însemnat şi după dispariţia profesorului, dar se va transmite şi mai departe în timp, imperceptibil dar sigur, prin moştenire genetică, din generaţie în generaţie. Câte ceva în legătură cu primul aspect (vizibil) am evocat în Povestiri. În ceea ce priveşte a doua parte, cea invizibilă, îi las pe foştii mei elevi şi studenţi s-o aştearnă pe un suport electronic sau pe hârtie, atunci când se vor apropia de senectute şi când vor ajunge la «vârsta evocărilor», ca şi mine, acum”, pare să fie testamentul... literar al lui Garabet Kumbetlian. Pe care cotidianul ZIUA de Constanţa şi-l asumă reeditând cartea „Amintiri şi povestiri”.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Surorile Florica și Marcela Cordescu, gemene și în creație plastică

10 May 2019 1877

#citeşteDobrogea In Memoriam Georgeta Mărtoiu, teatrolog. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

03 May 2019 668

#citeşteDobrogea 140 de ani de la naşterea lui Alexandru Gherghel, naturalizat dobrogean timp de patru decenii

27 Apr 2019 976

#citeşteDobrogea 119 ani de la naşterea savantei dobrogene Victoria Iuga Raica. Amintiri despre Tulcea natală

23 Apr 2019 656

#citeşteDobrogea In Memoriam Grigore Sălceanu, la 118 ani de la naştere. Distincţia profesorului mircist, cu notorietate între dobrogeni

23 Apr 2019 699

#citeşteDobrogea 180 de ani de la naşterea celui care a dat identitate Dobrogei. „Domnilor, iată Domnitorul vostru Carol I!“

20 Apr 2019 828

#citeşteDobrogea In Memoriam Enache Puiu, la 91 de ani de la naştere

18 Apr 2019 867

#citeşteDobrogea In Memoriam Nicolae Tonitza, la 133 de ani de la naşterea pictorului „tristeţilor luxuriant colorate“

13 Apr 2019 670

#citeşteDobrogea 121 de ani de la naşterea filosofului şi sociologului dobrogean Alexandru Claudian. Colecţie rară la Biblioteca Universităţii „Ovidius“

08 Apr 2019 664

#citeșteDobrogea George Sarry, de astăzi în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța. Unul dintre cele mai valoroase memoriale din istoria literaturii de detenţie

02 Apr 2019 1066

#citeșteDobrogea 87 de ani de la nașterea artistului dobrogean Ion Nicodim

26 Mar 2019 684

#citeşteDobrogea Prof. ing. Claudia Niţu, director al Liceului Energetic Constanţa, despre „Garabet Kumbetlian - Omul“

25 Mar 2019 1021

#citeșteDobrogea Destine de savanți dobrogeni. Cristache V. Oprea, de la ajutor de chelner la docent în științe agronomice

23 Mar 2019 674

#citeșteDobrogea In Memoriam Traian Coșovei, la 98 de ani de la naștere. „Dobrogea de aur“ - omagiu ținutului natal (galerie foto)

23 Mar 2019 865

#citeșteDobrogea In Memoriam Valeriu Cuşner, la 82 de ani de la naştere

22 Mar 2019 614