Constanța culturală Expoziție și evocări emoționante a unor armeni de seamă din Constanța (galerie foto)


 
  • Armenii din Constanța și-au onorat câteva dintre personalități, într-o întâlnire de suflet, cu ocazia redeschiderii sediului comunității, din str. Mercur nr.2
 
La sfârșitul săptămânii trecute, s-a redeschis, în strada Mercur nr.2, sediul Uniunii Armenilor din Constanța, prilej cu care am putut admira expoziția permanentă alcătuită din obiecte aparținând unor armeni de seamă din Dobrogea.

Gazda întâlnirii a fost dr. Liviu Merdinian Liviu, președinte al filialei Constanța a Uniunii Armenilor din România, care a făcut un bilanț al activităților din comunitate și a răspuns cu deschidere și căldură întrebărilor curioase ale presei.

Cu prilejul acestui eveniment, au fost evocate patru mari personalități aparținând etniei armene, profesioniști desăvârșiți în domeniile lor, cu realizări remarcabile, dar și oameni de mare calitate, patrioți, modești și generoși, preocupați să lase ceva în urmă, să contribuie la creșterea comunității unde au muncit, au creat, și-au crescut copiii.

Scriitorul Simion Tavitian a fost evocat de unica sa fiică, teatrologul Anaid Tavitian, care ne-a împărtășit, cu farmecul cunoscut, povești din copilăria sa, alături de o familie preocupată de arte, de la care a moștenit valori umane de neprețuit, precum toleranța, empatia, smerenia, iubirea față de oameni și respectul față de cultură.Alexandru Alaci a fost rememorat în cuvintele emoționante ale fiicei sale, Antonia Petre, din care am descoperit un intelectual de o înaltă ținută morală, pasionat de animale, cinegetică și taxidermie, autor a cinci volume cu fermecătoare istorisiri vânătorești.

Au mai fost evocați doctorul dermatolog Arsen Calpaccian (multe dintre obiectele aflate în expoziție îi aparțin, donate de familia reputatului medic constănțean), precum și regretatul savant Garabet Kümbetlian, căruia ziarul ZIUA de Constanța i-a reeditat, în 2019, volumul de „Amintiri și povestiri”, recunoscându-i valoarea prin decernarea distincției „Meritul dobrogean”, însoțită de o serie de articole care îi onorează memoria.

A fost o întâlnire de suflet, prilej de reamintire și recunoștință pentru acești oameni care și-au dedicat viața comunității, făcând cinste etniei din care proveneau și rămânând veritabile repere de profesionalism și desăvârșită calitate umană.
 
Citește și:

Constanța culturală La mulți ani, draga noastră Anaid!


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

08 Nov 2023 443

Mii de euro de plătit RAEDPP Constanța, actuală Administrația Fondului Imobiliar, evacuează Biblioteca Petre Țuțea

20 Oct 2023 1028

Asociația Culturală Georgiana Rusu, în proces cu Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local! Decizia Tribunalului (MINUTA)

16 Oct 2023 573

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța deschide lucrările Simpozionului Internațional care marchează 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia (LIVE + FOTO)

12 Oct 2023 825

HCL Constanța privind finanțările nerambursabile, în atenția Tribunalului! Când se așteaptă răspunsul judecătorilor

11 Oct 2023 607

Proiectul cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” continuă în comuna Oltina. Spectacolul propus astăzi

06 Oct 2023 622

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” a încântat publicul din Cerchezu, Căscioarele și Viroaga (GALERIE FOTO)

04 Oct 2023 381

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

01 Oct 2023 496

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Programul evenimentelor din perioada 24-27 august 2023

23 Aug 2023 867

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Weekend-ul 19-20 August 2023 a avut parte de un mare succes

23 Aug 2023 515

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Programul spectacolelor din week-end

19 Aug 2023 419

Știri Constanța HCL Constanța privind finanțările nerambursabile, atacată la Tribunal (DOCUMENT)

26 Jul 2023 907

ZIUA LIVE. Mihai Lupu, președinte CJC „Lucrările la Spitalul de Pediatrie "Mama și Copilul" vor începe până la sfîrșitul acestui an” (VIDEO)

18 May 2023 1645

Reprezentanții Asociației culturale Magrin vor ca o stradă din zona Peninsulară să poarte numele artistului fotograf, diplomat si filantrop. Stradelelor aflate în vizor le-au fost deja atribuite numele unor personalități locale (DOCUMENTE)

21 Mar 2023 2547

LIVE TEXT Trei momente culturale susținute în cadrul evenimentului „Basarabia – lacrimă de dor”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Mar 2023 1626