Constanța culturală Expoziție și evocări emoționante a unor armeni de seamă din Constanța (galerie foto)


 
  • Armenii din Constanța și-au onorat câteva dintre personalități, într-o întâlnire de suflet, cu ocazia redeschiderii sediului comunității, din str. Mercur nr.2
 
La sfârșitul săptămânii trecute, s-a redeschis, în strada Mercur nr.2, sediul Uniunii Armenilor din Constanța, prilej cu care am putut admira expoziția permanentă alcătuită din obiecte aparținând unor armeni de seamă din Dobrogea.

Gazda întâlnirii a fost dr. Liviu Merdinian Liviu, președinte al filialei Constanța a Uniunii Armenilor din România, care a făcut un bilanț al activităților din comunitate și a răspuns cu deschidere și căldură întrebărilor curioase ale presei.

Cu prilejul acestui eveniment, au fost evocate patru mari personalități aparținând etniei armene, profesioniști desăvârșiți în domeniile lor, cu realizări remarcabile, dar și oameni de mare calitate, patrioți, modești și generoși, preocupați să lase ceva în urmă, să contribuie la creșterea comunității unde au muncit, au creat, și-au crescut copiii.

Scriitorul Simion Tavitian a fost evocat de unica sa fiică, teatrologul Anaid Tavitian, care ne-a împărtășit, cu farmecul cunoscut, povești din copilăria sa, alături de o familie preocupată de arte, de la care a moștenit valori umane de neprețuit, precum toleranța, empatia, smerenia, iubirea față de oameni și respectul față de cultură.Alexandru Alaci a fost rememorat în cuvintele emoționante ale fiicei sale, Antonia Petre, din care am descoperit un intelectual de o înaltă ținută morală, pasionat de animale, cinegetică și taxidermie, autor a cinci volume cu fermecătoare istorisiri vânătorești.

Au mai fost evocați doctorul dermatolog Arsen Calpaccian (multe dintre obiectele aflate în expoziție îi aparțin, donate de familia reputatului medic constănțean), precum și regretatul savant Garabet Kümbetlian, căruia ziarul ZIUA de Constanța i-a reeditat, în 2019, volumul de „Amintiri și povestiri”, recunoscându-i valoarea prin decernarea distincției „Meritul dobrogean”, însoțită de o serie de articole care îi onorează memoria.

A fost o întâlnire de suflet, prilej de reamintire și recunoștință pentru acești oameni care și-au dedicat viața comunității, făcând cinste etniei din care proveneau și rămânând veritabile repere de profesionalism și desăvârșită calitate umană.
 
Citește și:

Constanța culturală La mulți ani, draga noastră Anaid!


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Culturală Georgiana Rusu pierde procesul cu Municipiul Constanța prin Primar și CLC (MINUTA)

15 May 2024 469

Administrația Fondului Imobiliar SRL Constanța are de primit mii de euro de la Asociația Culturală Petre Țuțea! Decizia Tribunalului (MINUTA)

02 Apr 2024 581

Cât plătește administrația Chițac pentru conferințele Dilema de la Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2024 706

Veste șoc pentru Organizaţia Studenţilor Basarabeni la Tribunalul Constanța! (MINUTĂ)

12 Mar 2024 1051

Administrația Fondului Imobiliar SRL, deținută de Primăria Constanța, proces cu Asociația Petre Țuțea, pentru peste 5.000 de euro! Se așteaptă verdictul

31 Jan 2024 929

Retrospectivă 2023 Un an bogat în activități culturale la Constanța. De la spectacole de teatru și vernisaje la proiecția documentarului „FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA”

28 Dec 2023 1095

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

08 Nov 2023 768

Mii de euro de plătit RAEDPP Constanța, actuală Administrația Fondului Imobiliar, evacuează Biblioteca Petre Țuțea

20 Oct 2023 1578

Asociația Culturală Georgiana Rusu, în proces cu Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local! Decizia Tribunalului (MINUTA)

16 Oct 2023 956

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța deschide lucrările Simpozionului Internațional care marchează 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia (LIVE + FOTO)

12 Oct 2023 1149

HCL Constanța privind finanțările nerambursabile, în atenția Tribunalului! Când se așteaptă răspunsul judecătorilor

11 Oct 2023 799

Proiectul cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” continuă în comuna Oltina. Spectacolul propus astăzi

06 Oct 2023 902

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” a încântat publicul din Cerchezu, Căscioarele și Viroaga (GALERIE FOTO)

04 Oct 2023 555

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

01 Oct 2023 741

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Programul evenimentelor din perioada 24-27 august 2023

23 Aug 2023 1103