Constanța culturală Expoziție și evocări emoționante a unor armeni de seamă din Constanța (galerie foto)


 
  • Armenii din Constanța și-au onorat câteva dintre personalități, într-o întâlnire de suflet, cu ocazia redeschiderii sediului comunității, din str. Mercur nr.2
 
La sfârșitul săptămânii trecute, s-a redeschis, în strada Mercur nr.2, sediul Uniunii Armenilor din Constanța, prilej cu care am putut admira expoziția permanentă alcătuită din obiecte aparținând unor armeni de seamă din Dobrogea.

Gazda întâlnirii a fost dr. Liviu Merdinian Liviu, președinte al filialei Constanța a Uniunii Armenilor din România, care a făcut un bilanț al activităților din comunitate și a răspuns cu deschidere și căldură întrebărilor curioase ale presei.

Cu prilejul acestui eveniment, au fost evocate patru mari personalități aparținând etniei armene, profesioniști desăvârșiți în domeniile lor, cu realizări remarcabile, dar și oameni de mare calitate, patrioți, modești și generoși, preocupați să lase ceva în urmă, să contribuie la creșterea comunității unde au muncit, au creat, și-au crescut copiii.

Scriitorul Simion Tavitian a fost evocat de unica sa fiică, teatrologul Anaid Tavitian, care ne-a împărtășit, cu farmecul cunoscut, povești din copilăria sa, alături de o familie preocupată de arte, de la care a moștenit valori umane de neprețuit, precum toleranța, empatia, smerenia, iubirea față de oameni și respectul față de cultură.Alexandru Alaci a fost rememorat în cuvintele emoționante ale fiicei sale, Antonia Petre, din care am descoperit un intelectual de o înaltă ținută morală, pasionat de animale, cinegetică și taxidermie, autor a cinci volume cu fermecătoare istorisiri vânătorești.

Au mai fost evocați doctorul dermatolog Arsen Calpaccian (multe dintre obiectele aflate în expoziție îi aparțin, donate de familia reputatului medic constănțean), precum și regretatul savant Garabet Kümbetlian, căruia ziarul ZIUA de Constanța i-a reeditat, în 2019, volumul de „Amintiri și povestiri”, recunoscându-i valoarea prin decernarea distincției „Meritul dobrogean”, însoțită de o serie de articole care îi onorează memoria.

A fost o întâlnire de suflet, prilej de reamintire și recunoștință pentru acești oameni care și-au dedicat viața comunității, făcând cinste etniei din care proveneau și rămânând veritabile repere de profesionalism și desăvârșită calitate umană.
 
Citește și:
Constanța culturală La mulți ani, draga noastră Anaid!


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hanul Balcan, Hotel Rex sau Hotel Palace. Clădiri emblematice, de patrimoniu, pentru care Primăria Constanța a refuzat să-și exercite dreptul de preempțiune!

03 Sep 2022 1388

Un nou festival pentru iubitorii de teatru Proiect cultural-artistic - “Blue Theatre Revolution University Contest”

29 Aug 2022 657

Constanța “Seri de teatru și muzică la Pontul Euxin” a ajuns la ediția a IV-a. Ce evenimente sunt programate

12 Aug 2022 1217

Editorial Strategia culturală a municipiului Constanța transformată în maculatură chiar de autorii ei!

08 Aug 2022 1624

Constanța. „Sunset Sea-mphony” Concert al orchestrei Bigg Dimm a’Band a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, pe faleza Cazinoului (GALERIE FOTO + VIDEO)

03 Aug 2022 1464

Judeţul Constanţa, la judecată cu Asociaţia Eurocult, controlată de Adara Tramundana! Care a fost miza

18 Jul 2022 1087

Constanța culturală „Răsăritul este mereu unde îți e sufletul” - eveniment editorial, la Biblioteca Județeană

12 Jul 2022 879

Constanța Culturală Start SEAS! A început Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului – Constanța

08 Jul 2022 838

Constanța culturală Emoție și prieteni, la evenimentul editorial prilejuit de apariția volumului „Agatha Nicolau - Din Dragoste“

20 Jun 2022 1028

Constanța culturală Dublu eveniment editorial, sub semnul istoriei locale și al relațiilor internaționale

16 Jun 2022 1749

Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” invită constănțenii la spectacol! Țara Surâsului și Pianul Călător

14 Jun 2022 691

Constanța culturală La mulți ani, draga noastră Anaid!

11 Jun 2022 1221

Constanța culturală Premiile „Ficțiunea” - o celebrare a celor care cred în poveste și în convergența artelor

10 Jun 2022 1018

Constanța culturală Weekend cu invitați și povești, la Teatrul „Căluţul de Mare”

08 Jun 2022 802

Constanța culturală Asociația Creatorilor de Ficțiune va recompensa originalitatea celor mai creativi artiști români

07 Jun 2022 1220