Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea Un an fără savantul Garabet Kumbetlian. Mărturisiri despre devenirea sa ca director al Liceului Industrial Energetic (galerie foto)

În cea de-a doua zi a anului 2018 se stingea din viaţă, la vârsta de 82 de ani, una dintre cele mai importante personalităţi nu doar a comunităţii armene din Constanţa, ci a României.
Prof. univ. dr. ing. Garabet Kumbetlian avea să părăsească această lume discret, aşa cum a şi trăit, lăsând în urma sa o impresionantă operă, pentru care cotidianul ZIUA de Constanţa a considerat oportun să-i decerneze placheta „Meritul dobrogean”, însoţită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”, la evenimentul desfăşurat pe 23 noiembrie 2018, cu prilejul sărbătoririi, în An Centenar, a Zilei Dobrogei, la 140 de ani de la revenirea pe harta României.


 
Prolific cercetător ştiinţific şi om de cultură, Garabet Kumbetlian este autorul unei emoţionante cărţi intitulate „Amintiri şi povestiri”, apărută într-un tiraj mic, în anul 2016, la Editura AGIR, în colecţia „Oameni şi locuri”. Volumul prilejuieşte duioase aduceri aminte ale întâlnirii savantului dobrogean cu profesori dragi precum cea de pian, de la Sibiu, ori cea de română ori profesorul de franceză, dar şi cu personalităţi de notorietate ale tinereţii sale, precum matematicianul-poet Dan Barbilian, marele matematician şi mecanician Dumitru Mangeron sau academicienii Gheorghe Buzdugan sau Radu P. Voinea.
 
Zilele acestea, când îl comemorăm la un an de la trecerea sa în nefiinţă, ne-am oprit asupra sincerei sale mărturisiri legate de numirea sa în fruntea Liceului Industrial Energetic, încă de la înfiinţare.
 
În anul 1966 era promulgată în România „Legea nr. 2, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea liceelor de specialitate”, care urmau să funcţioneze sub o dublă subordonare: Ministerul Învăţământului, responsabil cu procesul de învăţământ propriu-zis, şi câte un Minister Economic de Ramură, care era responsabil cu baza şi susţinerea materială a noilor şcoli şi cu selecţionarea directorilor şi profesorilor de specialitate, prin intermediul unor întreprinderi locale din subordinea Ministerelor Economice.
 
Absolvent al Facultăţii de Mecanică la Institutul Politehnic din Bucureşti, promoţia 1959, Garabet Kumbetlian era inginer principal în cadrul serviciului tehnic la CET Ovidiu, din 1964 predând, cu aprobarea conducerii întreprinderii, la Institutul Pedagogic din Constanţa, în cadrul Catedrei de fizică.
 
Planul de şcolarizare al Liceului Industrial Energetic Constanţa pentru anul I 1966 prevedea şcolarizarea a două clase de elevi (la zi şi seral), în specializarea Mecanoenergetică.
Liceul nou înfiinţat nu avea nicio clădire proprie şi nici dotări, aşa încât s-a convenit cu Primăria Constanţa şi cu Inspectoratul Şcolar ca liceul nou înfiinţat să funcţioneze în acelaşi spaţiu cu cel al Liceului Teoretic nr. 3, ulterior nr. 10 şi mai târziu „Ovidius”.
 
Iată care a fost raţionamentul pentru care a fost ales director Garabet Kumbetlian, mandatul său încheindu-se în anul 1973: „1) Eram singurul inginer principal al întreprinderii cu o experienţă şi practică didactică şi pedagogică recunoscută. În plus, scrisesem şi un curs pentru disciplina cu caracter profund pedagogic şi didactic pe care o predam studenţilor (viitori profesori).
2) Nu puteam invoca dezavantajul salarizării în noua funcţie, întrucât conducerea întreprinderii îmi promitea în continuare acceptul ei cu privire la păstrarea funcţiei de asistent cu delegaţie de lector (remunerat), în cadrul Institutului Pedagogic din Constanţa”.
 
Sursa foto: cartea „Amintiri şi povestiri”
 
Citeşte şi:
 
Interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa Profesorul universitar dr. ing. Garabet A. Kümbetlian - „O societate, o naţiune ca a noastră a ştiut întotdeauna să renască din cenuşă!“
 
UPDATE. Doliu în comunitatea academică din Constanța. Profesor universitar dr. ing. Garabet A. Kümbetlian s-a stins din viață
 
Importantă donaţie, oferită de fiica savantului Garabet Kumbetlian cotidianului ZIUA de Constanţa
 
#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru Garabet Kumbetlian (11 martie 1936 - 3 ianuarie 2018)
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Prof. Andrei Gheorghe - „Garabet Kumbetlian m-a considerat prietenul lui de suflet. Îmi lipsesc întâlnirile noastre valoroase“

21 Mar 2019 206

#citeşteDobrogea Sunai Gelmambet, despre fericita coincidenţă de a fi asistentul profesorului pe care l-a „admirat cel mai mult în toată perioada facultăţii“ (galerie foto+document)

20 Mar 2019 555

#citeşteDobrogea „Unde trebuie căutat mormântul lui Ovidiu“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Mar 2019 607

#citeșteDobrogea Corneliu Marinescu, un matematician pasionat de istoria Dobrogei

20 Mar 2019 462

#citeşteDobrogea Inginer diplomat Nicolae Fildan, preşedinte AGIR - Sucursala Constanţa - „Amintiri despre prof. dr. ing. Garabet Kümbetlian, la un an după ce a părăsit această lume“ (galerie foto)

19 Mar 2019 577

#citeşteDobrogea Universitarul Dumitru Dinu - „Garabet Kumbetlian a fost unul dintre profesorii care au iniţiat conducerea de doctorate în UMC“ (document)

18 Mar 2019 518

#citeşteDobrogea Comandor Gheorghe Samoilescu - „În Academia Navală, Garabet Kumbetlian a fost profesorul cu cele mai multe realizări ştiinţifice“ (document)

16 Mar 2019 754

#sărbătoreșteDobrogea Dobrogea 140 de ani. "Etniile împreună pentru Dobrogea!" - O campanie de presă, în premieră, marca ZIUA de Constanța (document)

15 Mar 2019 148

Adrian V. Rădulescu - Ctitorul ZIUA de Constanța cinstește memorabila personalitate a reputatului istoric (document)

15 Mar 2019 124

#citeşteDobrogea Universitarul Adrian Bavaru - „Ingineria dobrogeană este mai bine reprezentată prin Garabet Kumbetlian“

15 Mar 2019 512

#citeşteDobrogea Semicentenarul „Spitalului Mare“. Istoria şantierului, povestită de un martor ocular - „La un moment dat se dusese vestea că va fi hotel“ (galerie foto)

15 Mar 2019 1741

#citeşteDobrogea Giganţi ai arhitecturii şi nemuritoarea lor zestre pe pământ tomitan. Victor Ştephănescu, proiectantul Pieţei Ovidiu, la 142 de ani de la naştere

14 Mar 2019 494

#citeşteDobrogea Dr. biolog Alexandru Ş. Bologa - „Profesorul Garabet Kümbetlian, un veritabil intelectual, germanofon, afabil şi subtil, de cea mai agreabilă amintire“

14 Mar 2019 510

#citeşteDobrogea In Memoriam Alexandru Pesamosca, la 89 de ani de la naştere. Şi-a dorit să vadă lumea, ca ofiţer pe vas, dar a trăit într-o cămăruţă de spital (audio)

14 Mar 2019 754

#citeşteDobrogea Vasile M. Kogălniceanu, un patriot al Dobrogei

13 Mar 2019 592