#citeşteDobrogea Un an fără savantul Garabet Kumbetlian. Mărturisiri despre devenirea sa ca director al Liceului Industrial Energetic (galerie foto)

În cea de-a doua zi a anului 2018 se stingea din viaţă, la vârsta de 82 de ani, una dintre cele mai importante personalităţi nu doar a comunităţii armene din Constanţa, ci a României.
Prof. univ. dr. ing. Garabet Kumbetlian avea să părăsească această lume discret, aşa cum a şi trăit, lăsând în urma sa o impresionantă operă, pentru care cotidianul ZIUA de Constanţa a considerat oportun să-i decerneze placheta „Meritul dobrogean”, însoţită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”, la evenimentul desfăşurat pe 23 noiembrie 2018, cu prilejul sărbătoririi, în An Centenar, a Zilei Dobrogei, la 140 de ani de la revenirea pe harta României.


 
Prolific cercetător ştiinţific şi om de cultură, Garabet Kumbetlian este autorul unei emoţionante cărţi intitulate „Amintiri şi povestiri”, apărută într-un tiraj mic, în anul 2016, la Editura AGIR, în colecţia „Oameni şi locuri”. Volumul prilejuieşte duioase aduceri aminte ale întâlnirii savantului dobrogean cu profesori dragi precum cea de pian, de la Sibiu, ori cea de română ori profesorul de franceză, dar şi cu personalităţi de notorietate ale tinereţii sale, precum matematicianul-poet Dan Barbilian, marele matematician şi mecanician Dumitru Mangeron sau academicienii Gheorghe Buzdugan sau Radu P. Voinea.
 
Zilele acestea, când îl comemorăm la un an de la trecerea sa în nefiinţă, ne-am oprit asupra sincerei sale mărturisiri legate de numirea sa în fruntea Liceului Industrial Energetic, încă de la înfiinţare.
 
În anul 1966 era promulgată în România „Legea nr. 2, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea liceelor de specialitate”, care urmau să funcţioneze sub o dublă subordonare: Ministerul Învăţământului, responsabil cu procesul de învăţământ propriu-zis, şi câte un Minister Economic de Ramură, care era responsabil cu baza şi susţinerea materială a noilor şcoli şi cu selecţionarea directorilor şi profesorilor de specialitate, prin intermediul unor întreprinderi locale din subordinea Ministerelor Economice.
 
Absolvent al Facultăţii de Mecanică la Institutul Politehnic din Bucureşti, promoţia 1959, Garabet Kumbetlian era inginer principal în cadrul serviciului tehnic la CET Ovidiu, din 1964 predând, cu aprobarea conducerii întreprinderii, la Institutul Pedagogic din Constanţa, în cadrul Catedrei de fizică.
 
Planul de şcolarizare al Liceului Industrial Energetic Constanţa pentru anul I 1966 prevedea şcolarizarea a două clase de elevi (la zi şi seral), în specializarea Mecanoenergetică.
Liceul nou înfiinţat nu avea nicio clădire proprie şi nici dotări, aşa încât s-a convenit cu Primăria Constanţa şi cu Inspectoratul Şcolar ca liceul nou înfiinţat să funcţioneze în acelaşi spaţiu cu cel al Liceului Teoretic nr. 3, ulterior nr. 10 şi mai târziu „Ovidius”.
 

Iată care a fost raţionamentul pentru care a fost ales director Garabet Kumbetlian, mandatul său încheindu-se în anul 1973: „1) Eram singurul inginer principal al întreprinderii cu o experienţă şi practică didactică şi pedagogică recunoscută. În plus, scrisesem şi un curs pentru disciplina cu caracter profund pedagogic şi didactic pe care o predam studenţilor (viitori profesori).
2) Nu puteam invoca dezavantajul salarizării în noua funcţie, întrucât conducerea întreprinderii îmi promitea în continuare acceptul ei cu privire la păstrarea funcţiei de asistent cu delegaţie de lector (remunerat), în cadrul Institutului Pedagogic din Constanţa”.
 

Sursa foto: cartea „Amintiri şi povestiri”
 
Citeşte şi:
 
Interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa Profesorul universitar dr. ing. Garabet A. Kümbetlian - „O societate, o naţiune ca a noastră a ştiut întotdeauna să renască din cenuşă!“
 
UPDATE. Doliu în comunitatea academică din Constanța. Profesor universitar dr. ing. Garabet A. Kümbetlian s-a stins din viață
 
Importantă donaţie, oferită de fiica savantului Garabet Kumbetlian cotidianului ZIUA de Constanţa
 
#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru Garabet Kumbetlian (11 martie 1936 - 3 ianuarie 2018)
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Generalul Emanoil Boteanu, un prim comandant al Marinei Române

23 Apr 2024 1030

Manevrele navelor în toate porturile de la malul Mării Negre, suspendate. De ce a fost luată această decizie

20 Apr 2024 431

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1962

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1165

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

22 Mar 2024 2535

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2552

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

09 Mar 2024 3715

Istoria Dobrogei - Bibliografie Filostrat (sec. II-III) - „Viața lui Apollonios din Tanya”, „Heroicos”

02 Mar 2024 4312

#citeșteDobrogea Întreprinderea economică de stat „Pâinea“ Constanța

27 Feb 2024 5196

Istoria Dobrogei - Bibliografie Artemidor (sec. II) - „Tălmăcitor de vise”

24 Feb 2024 4880

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5449

#DunăreaTuristică Sulina în anii 1930 - „Se găsesc în Sulina hoteluri, câteva restaurante, băcănii, cofetării, ceainării“

14 Feb 2024 5268

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 5490

Istoria Dobrogei - Bibliografie Clemens (sec. II-III) - „Covoarele”

09 Feb 2024 5865

#DunăreaCălăuzăTuristică Chilia Nouă în anii 1930 - „Este renumit prin marele său obor de cereale“

07 Feb 2024 6147