#citeşteDobrogea Umilinţa artistului în slujba obedienţei comuniste. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Dacă în articolele anterioare am vorbit despre importanţa acordată, în regimul comunist, actului cultural în sezonul estival, în antiteză cu ceea ce astăzi nu se mai întâmplă, de data aceasta ne oprim asupra unui aspect mai delicat. Şi anume cel al umilinţei artistului în faţa obedienţei comuniste.
 

 
În revista „Teatrul” nr. 1 din ianuarie 1976  este redată istoria „comenzilor” la care era mobilizată să răspundă mişcarea artistică în preajma campaniei electorale pentru alegerea deputaţilor în Marea Adunare Naţională şi în consiliile populare de la 9 martie 1976.
 
„Axată pe această direcţie, fapta de artă a tuturor teatrelor cunoaşte în aceste zile o intensitate şi o amploare rar întâlnite. Forţele artistice sunt mobilizate în realizarea unor manifestări de o mare diversitate, aspirând să constituie un factor stimulator, mobilizator, de mare forţă de convingere. Totodată, regizorii şi actorii teatrelor noastre sprijină intens mişcarea artistică de amatori. Turnee cu piese având o tematică adecvată, deplasări cu formaţii restrânse de interpreţi, al căror repertoriu de scenete, montaje literare şi versuri va fi prezentat alegătorilor în întâlnirile lor cu deputaţii, alcătuiesc, aşa cum ne informează teatrele, unele din principalele mărturii concrete şi vii ale adeziunii şi participării artiştilor noştri la viaţa cetăţii, contribuţia lor sinceră şi entuziastă, mobilizatoare şi însufleţitoare, la marcarea importanţei şi semnificaţiei profunde a evenimentului de la 9 martie”.
 
În articolul intitulat „Cu răspundere şi dăruire”, Romeo Profit, secretar literar la teatrul de Dramă şi Comedie din Constanţa, declara: „Întreg colectivul teatrului a fost împărţit în două echipe care s-au angajat cu răspundere şi dăruire să realizeze un spectacol militant pe un scenariu alcătuit din lirica noastră contemporană, dedicată Patriei, Partidului, Congresului al XI-lea, Programului, muncii întregului popor, semnificaţiei actului votării de la 9 martie. Versuri semnate de Eugen Jebeleanu, Virgil Teodorescu, Zaharia Stancu, Adrian Păunescu, Ion Bănuţă, Ion Crînguleanu, Cezar Baltag şi alţii, vor alterna în spectacolul constănţean cu unele momente menite să ilustreze alegerile de altă dată, evocate de: Negruzzi, Macedonski, Caragiale, Tudor Arghezi.
 
Cu această amplă montare în care se vor manifesta absolut toţi actorii teatrului, vom face deplasări pe perioada în care se desfăşoară campania de alegeri în întreprinderi şi instituţii din oraş şi judeţ, la case de cultură şi cămine culturale, în unităţi militare, şcoli etc. Între 1 şi 9 martie, repertoriul teatrului nostru va cuprinde în exclusivitate lucrări din dramaturgia originală. Împreună cu «Misterioasa convorbire telefonică», de Virgil Stoenescu, «Răsplata», de Ghiţă Barbu, recitalul «Descoperirea României», de Adrian Păunescu, vor fi programate şi «Viforul», de Barbu Șt. Delavrancea, şi «Take, Ianke şi Cadîr», de Victor Ion Popa”.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment impresionant organizat cu ocazia lansării numărului 11 al Revistei Tomis

18 Sep 2023 902

Personalități Constanța La mulți ani, Anaid Tavitian! Personalitate emblematică în lumea teatrului constănțean

12 Jun 2023 1856

La mulți ani, Adina Cezar! Coregrafa s-a ocupat de mai multe spectacole ale Teatrului „Oleg Danovski” Constanța și Teatrului de Revistă Constanța

22 May 2023 1265

Originar din Cernavodă Paul Tutungiu împlinește 82 de ani

06 May 2023 1652

92 de ani de la nașterea actorului Amza Pellea, portretizat de Anaid Tavitian în revista „Teatrul”

07 Apr 2023 4254

Revista Zări Alb Astre „Suburbia“ la Teatrul „Căluțul de mare” – un spectacol despre tineri care își ratează viitorul, din perspectiva unui tânăr căruia îi e frică să nu își rateze viitorul

17 Jan 2023 1095

Aurel Manolache (1931-2010)

09 Mar 2022 3453

#DobrogeaDigitală Oedip-ul constănțean din urmă cu peste trei decenii – „măreţie tragică şi elevaţie spirituală”

29 Oct 2021 2738

Marele actor dobrogean Nicu Constantin, dovada unui om cu har, pe care viața l-a condus pe scenă

31 Jul 2021 3558

Știați că... la data de 5 iulie 1880 s-a născut Constantin Tănase?

05 Jul 2021 1668

#Dobrogea Digitală „Amza Pellea a impus în mitologia filmului românesc eroul”. Astăzi se împlinesc 90 de ani de la nașterea sa

07 Apr 2021 4181

#DobrogeaDigitală Titanul Radu Beligan, la 102 ani de la naștere. „Într-un anumit sens, eşti mai bătrân atunci când eşti tânăr şi mai tânăr atunci când eşti bătrân”

14 Dec 2020 3243

27 noiembrie 2017 – Trei ani de la moartea actriței Cristina Stamate

27 Nov 2020 1717

#DobrogeaDigitală - revista „Teatrul” „Prea mult talent pentru o singură viaţă”

24 Sep 2020 2690

#DobrogeaDigitală - Revista „Teatrul”, nr. 7, iulie-august 1986 Constanța găzduia cea mai veche și constantă reuniune a teatrelor de păpuși din România

17 Jul 2020 3785