Ziua Dobrogei

#DobrogeaDigitală „Constanța pitorească“ (1908) Pe drumul lui Adam-clisi, prin Medgidia unui alt secol


Capitol după capitol, ne apropiem de finalul prezentării impresionantei monografii Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații  oferită de publicistul Ioan Adam posterității în urmă cu mai bine de un secol.


Și, așa cum ne-a obișnuit autorul, înaintea prezentării unui obiectiv devenit astăzi nod turistic sau istoric, descrie, precum un veritabil reporter, drumul către destinație.
Este și cazul monumentului de la Adamclisi și a legăturilor până la el. Subcapitolul se intitulează chiar „Pe drumul lui Adam-clisi”.
 

„Din Constanţa până la Medgidia ne-am dus c'un tren de dimineaţă. La gara Medgidiei, ne-am trezit singuri, între bălţi nesfârşite, cu stufării uscate şi devastate.(...)
Numai răchiţele bătrâne şi nodoroase, ruinate de crengi şi închircite acolo în apă, îţi mai aduceau aminte de oameni şi de viaţă, Valea Carasului se deschidea aşa năpustită de-o parte şi de alta a drumului de fer, ca un coridor pustiu şi nesfârşit, din care iarna scosese covoarele, ca să nu se încurce vântul în suflarea lui.


Peste păiuşul clătinat al stufului şi printre răchiţele jumulite şi sărace, se vede agăţat de subsuoara dealului din stânga, vechiul târg tătăresc, Medgidia, întinerit azi cu viaţă şi năzuinţi noui. (...)
Dela Medgidia la Adam-Clissi, se face drumul cu trăsura sau cu căruţa în 4-5 ceasuri, punând şi popasurile din cale. La Medgidia se găsesc oricând birje şi căruţe pentru acest pios pelerinagiu.
Drumul la Adam-Clissi e evocator, un adevărat triumf pentru escursionişti, cu o singura rezervă însă, să nu ţie seamă de mijloacele de transport şi de starea -şoselelor. Înarmat cu oarecare răbdare şi îngăduinţă, faci calea ca într'un vis frumos, în care trecutul şi gloria străbunilor, te împresoară şi te înalţă.
Dealul Medgidiei se arată râpos. Am trecut prin târg, şi am ridicat culmea tot în puterea cailor.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 


Când ne-am văzut sus de tot; ne-am oprit să răsufle caii. Aerul de pe deal era pătruns de adieri de zare. Cuprinsul umplut de soare, se dezmorţia ca sub o mângâere i o.. caldă. De pe înălţimea dealului, privim setoşi împrejur.
Priveliştele se desfac largi şi adulmecătoare.
Tot orizontul nu-i decât o învăluire bosolită de culmi şi adâncuri.
De aci se pot urmări bine cele trei valuri ale lui Traian, care se ridicau odată ca nişte stăvilare, între Dunăre şi Marea. Azi nu se mai înseamnă decât ca nişte brazde uriașe, bătute şi asămuite de ploi, de vreme şi de plugurile oamenilor.
Câte lupte şi strădanie, nu s'a desfăşurat pe lungul acestor urme de apărare. Lumea castrelor întărite şi cetele de legionari, ne apar ca într'o halucinaţiune.
În mişunarea războinicilor de după întărituri, s'aude zăngănit de, arme şi sforăituri de cai struniţi.
Dela Medgidia n'am .mai întâlnit nici un sat în cale, deşi mergeam aproape de două ore. Soarele se ridicase acum bine şi înecase tot cuprinsul cu razele lui. Prin îngânarea de scânteere, încep a se juca musculiţe dezmorţite.
De pe-o creastă de deal, zărim în valea largă a Saidiei, satul Peştera”.



#citeştemaideparte din lucrarea „Constanța pitorească“
#„Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații” (1908)
#Autor Ioan Adam

Mai multe evocări ale Constanței de acum 100 de ani citiți în lucrarea Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații”, disponibilă integral în format electronic.

Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicațiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

Citeşte şi:


#DobrogeaDigitală Mamaia – duna de nisip care desparte golful în două ape

#DobrogeaDigitală Legenda „Mamaei” povestită de un turc care rupea românește

#DobrogeaDigitală La Vii e loc de odihnă și destindere sufletească

#DobrogeaDigitală Cursele de pe hipodromul de la Anadolchioi, așa cum se petreceau în Constanța de-acum un secol

#DobrogeaDigitală La Tekir-ghiol vine lumea pentru toate bolele

#DobrogeaDigitală O legendă a Tekir-Ghiolului povestită acum 100 de ani


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alexandru Bilciurescu - poet, romancier, publicist și jurist dobrogean

21 Feb 2020 344

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Inventatorul Zaven Boiagian şi destinul unei familii greu încercate

21 Feb 2020 878

#citesteDobrogea Ovidiu Dunăreanu - 70. Scriind despre Dobrogea cu inefabilul sentiment al tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte

21 Feb 2020 1729

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Devenirea diplomatului Agop Bezerian într-un exersat şi inspirat traducător a peste 20 de titluri esenţiale

20 Feb 2020 1513

Nicolae N. Moroșan - geolog și arheolog, director al Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală

19 Feb 2020 170

Radu Vulpe - arheolog, profesor universitar, doctor docent în istorie antică

19 Feb 2020 196

#citeșteDobrogea Personalitatea omului de cultură tătar crimeean Riza Fazîl (1929-2016)

18 Feb 2020 1832

#citeșteDobrogea Detalii economice din Dobrogea anilor ʼ30 (IV). Industria pescuitului și zonele piscicole

17 Feb 2020 312

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Debutul editorial al prestigiosului publicist constănțean Vartan Arachelian

14 Feb 2020 1501

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Manuela Elisabeta Sidoroff, cercetător de prestigiu în domeniul ştiinţelor vieţii

13 Feb 2020 1489

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Destinul unui mare maestru al penelului, Hrandt Avakian

12 Feb 2020 1406

#DobrogeaDigitală - „Armeni de seamă din România”, de Simion Tavitian Constănțeni cu biografii de savanți - Arabela Aprahamian

11 Feb 2020 1109

#citeșteDobrogea Pericle Martinescu - 109 ani de la naștere. Corespondența literară privată

11 Feb 2020 1213

#citeșteDobrogea „Vasile Canarache și-a transformat vechea pasiune pentru arheologie într-o profesie”. 124 de ani de la naștere

06 Feb 2020 959

#citeşteDobrogea Peştera, o localitate prosperă încă de la fondarea sa

05 Feb 2020 1845