Topalu. Omul Centenar Dr. Gheorghe Vintilă (1898 - 1978) odihneşte la doar câţiva paşi de comoara pe care a dăruit-o comunităţii de pe malul Dunării (document)


Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă” este cel mai valoros muzeul rural din România. El funcţionează la Topalu, din 1960, la aproximativ 80 de kilometri depărtare de municipiul Constanţa.
 
Muzeul adăposteşte 228 de opere de pictură, sculptură şi grafică ale unor artişti celebri, printre care pictorii Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Mircea Demetrescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Corneliu Baba. 

Medicul Gheorghe Vintilă este cel care a donat colecţia administraţiei locale din Topalu, în memoria părinţilor săi, Dinu şi Sevasta Vintilă, învăţători ai localităţii de numele cărora este legată construirea, în 1920, a primei şcoli primare din sat. Primarul Valentin Stanciu spune că dr. Vintilă a ales să lase această comoară la Topalu din raţiuni sentimentale, pentru ca, prin acest muzeu, părinţii săi să trăiască veşnic în vatra satului.
 
Muzeul de la Topalu s-a amenajat chiar în locuinţa părintească a doctorului Vintilă şi aparţine în prezent Muzeului de Artă Constanţa.
În curtea muzeului se află şi mormântul doctorului Gheorghe Vintilă, fiind astfel respectată ultima dorinţă a acestuia. Doctorul a decedat în 1978, iniţial a fost înhumat în altă parte, dar după Revoluţie a fost reînhumat după dorinţa sa.
 
Omul Centenar al comunei Topalu nu a fost doar un colecţionar cu inimă mare, ci şi un mare iubitor de artă şi un prieten al artiştilor vremii. Doctorul Vintilă i-a cunoscut pe Tonitza, Pallady, Şirato, Dimitrescu, iar Oscar Han i-a fost cel mai bun prieten.
 
 
Câteva dintre exponatele Muzeului de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“ din localitatea constănţeană Topalu: Nicolae Grigorescu - Ciobănaş, Flori de nalbă; Mircea Demetrescu - Cap de fetiţă; Ştefan Luchian - Femeie cu copil la marginea oraşului; Octav Băncilă - Ţăran transilvănean, Peticarul, Flori, Cap de evreu; Theodor Pallady - Nud cu lalele, Natură moartă cu narghilea; Gheorghe Petraşcu - Pe malul mării, Peisaj cu case; Nicolae Tonitza - Câmpul cu maci, Fetiţa acrobatului; Francisc Şirato - Spoitori, Lalele; Ştefan Dimitrescu - Bunelul şi nepoata, Fetiţă la pupitru; Camil Ressu - Casă, Ţărancă cu copil; Lucian Grigorescu - Natură moartă; Aurel Băeşu - Cap de ţărancă; Alexandru Ciucurencu - Femeie în gri; Corneliu Baba - Nud; Theodor Aman - Peisaj de ţară; Iosif Iser - Joc de copii; Camil Ressu - Gheorghe din Vlaici. 
 
Dr. Gheorghe Vintilă a fost absolvent al Liceului „Sfântul Sava“ din Bucureşti şi al Facultăţii de Medicină, specializarea Medicină internă şi ginecologie. A trăit între 1895- 1978. A profesat la un moment dat  şi la Sanatoriul Carmen Sylva. A îmbinat arta cu medicina, fiind şi muzeograf al Muzeului de Artă din Constanţa. A fost decorat cu Coroana României în grad de cavaler în 1935, iar un an mai târziu, primea premiul „Lazăr” al Academiei Române. La patru ani după donaţia făcută la Topalu a primit o pensie de merit iar anul 1970 a fost decorat cu Ordinul Cultural.

 
În secţiunea „Documente”, puteţi consulta o serie de informaţii despre personalitatea dr. Gheorghe Vintilă, material pus la dispoziţie de Primăria Topalu.
 

Citeşte şi:
 
Interviu live Valentin Stanciu - „De Ziua Dobrogei, punem bazele unei asociații intercomunitare din care vor face parte Topalu, Saraiu, Ghindărești, Horia și Gârliciu“ (video)
 
Interviuri live Legenda lui Topal, cel care a dat numele satului, o cetate unică, identitate, istorie şi obiceiuri de la Topalu (documente + galerie foto)

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost întocmită expertiza asupra pieselor din Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Muzeul Topalu! Se cere revocarea donației de opere de artă

13 Nov 2020 347

Donație de circa două milioane de euro Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, miza lui Mario Vintilă. Ce s-a întâmplat în proces

21 Sep 2020 798

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu, „pe masa“ judecătorilor gălățeni. Se așteaptă raportul expertizei

15 Sep 2020 850

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

29 Jun 2020 444

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

27 Jun 2020 1022

Lupta pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Lipsește expertiza. Cazul, în atenția vicepreședintelui Curții de Apel Galați

05 Jun 2020 1175

Procesul privind Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, repus pe rol. Ce se va discuta la următorul termen

29 May 2020 1474

Nu s-a finalizat expertiza pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Ce a decis instanţa

06 Mar 2020 587

O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu Ce solicita Gheorghe Vintilă în actul prin care a donat cele peste 200 de tablouri

21 Oct 2019 1288

Proces important pentru Constanţa! În joc este Colecţia de artă de la Topalu în valoare de 2,5 milioane de euro

20 Feb 2017 2420

Miza - 228 de lucrări, în valoare de 2,5 milioane de euro Muzeul de Artă Constanţa a câştigat prima bătălie cu Mario Vintilă

17 Jun 2016 6140

Cristian Ene, de la Academia „Hagi“, a marcat pentru Naţionala României

03 Dec 2014 2276

„Arca lui Noe“, estimată la peste 5 milioane de euro Colecţia de artă de la Topalu, în pericol? Condiţiile de conservare sunt contestate (galerie foto)

25 Oct 2014 3858

Localitate cu bagaj cultural Muzeul, cetatea, căminul cultural şi şcoala, în centrul atenţiei Primăriei Topalu

28 Aug 2014 2622

Anunţuri 1-2 decembrie 2013

02 Dec 2013 1553