În joc sunt opere de milioane de euro! O nouă decizie în procesul pentru Colecţia de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă, din judeţul Constanţa

  • Completul format din magistraţii gălăţeni Irina Alexandra Boldea și Doru Benescu şi au pus în vedere expertului desemnat în proces să depună la dosar mai multe acte legate de expertiza asupra tablourilor.
  • Mario Vintilă, reprezentat de casa de avocatură din București Mușat & Asociații S.P.R.L., solicită revocarea donaţiei constând în operele de artă, bunuri de o valoare însemnată, donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu, în anul 1960, în memoria părinţilor săi, Dinu şi Sevasta Vintilă.
  • În instanță, Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalul sunt reprezentate de casa de avocatură din Capitală Țuca Zbârcea & Asociații.
  • Instanța a anunțat că se va pronunța cu privire la obiecțiunile la expertiză invocate de părți la data de 10 martie 2021, după ce vor fi depuse documentele ce au legătură cu expertiza întocmită în cauză.
  • În ultimii zece ani, procesul pentru colecția din Topalu a reprezentat lupta de suflet a regretatei Doina Păuleanu, fostul director al Muzeului de Artă Constanța, pentru patrimoniul cultural județean.
  • „Litigiul nu s-a finalizat încă, dar avem încredere în actul de justiție“, a declarat, cu o ocazie anterioară, Lelia Rus Pîrvan, actualul director al Muzeului de Artă Constanța.

Paşi importanţi se fac la Curtea de Apel Galați în procesul în care se decide soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, ce aparținem în prezent, muzeului cu acelaşi nume din Topalu, județul Constanţa.

La ultimul termen desfăşurat miercuri, 10 februarie 2021, completul format din magistraţii gălăţeni Irina Alexandra Boldea și Doru Benescu şi au pus în vedere expertului desemnat în proces să depună la dosar mai multe acte legate de expertiza asupra tablourilor.

În funcţie de actele ce vor fi depuse, instanţa va lua o decizie în legătură cu obiecţiunile la expertiză ridicate de către părţi.


Părțile din dosar

Este vorba despre dosarul în care Colecția de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă, apreciată la două milioane de euro şi aflată în prezent în custodia muzeului din Topalu, este revendicată de Mario Vintilă.

În proces, acesta este reprezentat de casa de avocatură din București Mușat & Asociații S.P.R.L.

Mario Vintilă solicită revocarea donaţiei constând în operele de artă, bunuri de o valoare însemnată, donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu, în anul 1960, în memoria părinţilor săi, Dinu şi Sevasta Vintilă.

De partea celalată în litigiu se situează Muzeul de Artă Constanța și Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu, care solicită ca operele de artă să rămână în patrimoniul comunei Topalu și al muzeului din comună.

În instanță, Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalul sunt reprezentate de casa de avocatură din Capitală Țuca Zbârcea & Asociații.
 

„Testamentul“ Doinei Păuleanu

Așa cum arătam în edițiile anterioare, în ultimii zece ani, procesul pentru colecția din Topalu a reprezentat lupta de suflet a regretatei Doina Păuleanu, fostul director al Muzeului de Artă Constanța, pentru patrimoniul cultural județean.


Plecată într-o lume mai bună în data de 23 decembrie 2020, Doina Păuleanu, în calitate de director al Muzeului de Artă din Constanța, de care aparține Muzeul din Topalu, s-a zbătut pentru ca operele de artă să rămână ale muzeului rural, astfel cum a fost dorința doctorului Gheorghe Vintilă.

Colecția, ce cuprinde peste 200 de tablorui și opere de artă, este revendicată în instanță de Mario Vintilă.

În prezent, procesul care se desfășoară la Curtea de Apel Galați este în atenția permanentă a actualului manager al Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus Pîrvan, dar și a autorităților județene.
 

„Litigiul nu s-a finalizat încă“

„Litigiul nu s-a finalizat încă, dar avem încredere în actul de justiție și suntem optimiști cu privire la soarta lucrărilor întrucât, până la această dată, instanțele de judecată ne-au dat dreptate și au respins cererea moștenitorului Mario Vintilă. Colecția este bine conservată și considerăm că nu sunt elemente care să conducă la revocarea donației“, a declarat cu o ocazie anterioară, pentru ZIUA de Constanța, managerul Lelia Rus Pîrvan.

La ultima înfățișare din proces, desfășurată la data de 10 februarie 2021, instanța din Galați a decis să amâne procesul pentru luna martie.

Până la următorul termen, expertul trebuie să depună la dosarul cauzei o serie de documente care au legătură cu rpaortul de expertiză, acte în baza cărora instanța se va pronunța cu privire la obiecțiunile formulate de părți la raportul de expertiză.

Amintim, cazul s-a judecat la Constanța, însă, la începutul anului 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea de strămutare la altă instanță, formulată în cauză de Mario Vintilă, și a decis ca procesul să continue la Galați.


Citește și:

Declarații exclusive în cazul tablourilor de două milioane de euro de la Topalu! Ce spune expertul Ioan Popa

„Testamentul“ regretatei Doina Păuleanu:
Procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Primul termen fără directorul Muzeului de Artă Constanța


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Directorul Muzeului de Artă Constanța „Sperăm ca de azi înainte publicul să se bucure și mai mult de lucrările din minunata colecție Topalu!“

08 Jun 2021 1768

Peste 200 de opere de artă sunt în joc Proces decisiv pentru județul Constanța, analizat astăzi la Galați

12 May 2021 1010

Curtea de Apel Galați a cerut să vadă documentele care au permis circulaţia unor lucrări din Colecţia de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă

02 Apr 2021 1204

Decizie importantă în dosarul Colecției Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu!

20 Mar 2021 1733

Obiecțiuni. Se așteaptă pronunțarea în procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu

12 Mar 2021 899

Dosarul Colecției Dinu și Sevasta Vintilă, pe masa judecătorilor gălățeni. Ce se așteaptă la termenul de azi

10 Mar 2021 787

Doina Păuleanu – critic de artă, manager al Muzeului de Artă Constanța timp de două decenii

16 Feb 2021 26052

Declarații exclusive în cazul tablourilor de două milioane de euro de la Topalu! Ce spune expertul Ioan Popa

18 Jan 2021 2485

„Testamentul“ regretatei Doina Păuleanu Procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Primul termen fără directorul Muzeului de Artă Constanța

15 Jan 2021 2310

A fost întocmită expertiza asupra pieselor din Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Muzeul Topalu! Se cere revocarea donației de opere de artă

13 Nov 2020 787

Donație de circa două milioane de euro Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, miza lui Mario Vintilă. Ce s-a întâmplat în proces

21 Sep 2020 1106

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

29 Jun 2020 671

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

27 Jun 2020 1226

Lupta pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Lipsește expertiza. Cazul, în atenția vicepreședintelui Curții de Apel Galați

05 Jun 2020 1379

Procesul privind Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, repus pe rol. Ce se va discuta la următorul termen

29 May 2020 1673