ZIUA LIVE. Despre cel mai important muzeu rural din România, aflat în județul Constanța

  • Dr. Lelia Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanța, este invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 2 martie, de la ora 14.00.
  • Pe parcursul emisiunii, directorul ne va vorbi despre ce înseamnă decizia instanței supreme de a respinge cererea de revocare a donației constând în Colecția de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ și de a păstra lucrările de artă în patrimoniul Muzeului de Artă din Topalu.
  • Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din comuna Topalu este cel mai important muzeu rural din România.
  • ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

Curtea Supremă a stabilit în mod definitiv că lucrările aparținând celui mai important muzeu rural din România, Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din comuna Topalu, județul Constanța, trebuie să rămână în patrimoniul acestuia, respingând cererea de revocare a donației constând în operele de artă, formulată de Mario Vintilă.

Vestea a fost primită cu adevărată bucurie de către autoritățile locale și de către cele județene, însă cele mai mari emoții au fost resimțite la Muzeul de Artă din Constanța, instituție de care aparține Muzeul din Topalu și care, de mai bine de zece ani, a dus o luptă neobosită în instanță pentru păstrarea bunuruilor în patrimoniul cultural al județului.

Colecția de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ a fost donată în anul 1960 comunei Topalu de către dr. Gheorghe Vintilă, în memoria părinților săi, Dinu și Sevasta, urmând ca muzeul să ia ființă în casa în care au locuit cei doi.

În urmă cu circa 14 ani, Mario Vintilă a început demersurile în instanță, solicitând revocarea acestei donații.

Acum, această luptă a luat sfârșit, instanța supremă stabilind în mod definitiv că bunurile trebuie să rămână Muzeului de Artă din Topalu, așa cum a fost voința dr. Gheorghe Vintilă.

Dr. Lelia Rus Prîvan, managerul Muzeului de Artă din Constanța, este invitatul de miercuri, 2 martie, de la ora 14.00, al emisiunii ZIUA LIVE, pentru a vorbi despre ce înseamnă această decizie a instanței supreme pentru cel mai important muzeu rural din țară.

De asemenea, pe parcursul emisiunii, directorul ne va vorbi și despre operele de artă ce compun colecția disputată în instanță și despre planurile de viitor în legătură cu acest inestimabil patrimoniu cultural.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.


Despre Lelia Rus Pîrvan

Lelia Rus Pîrvan s-a născut la Constanța, în 1978, este artist vizual și Doctor în Arte.

Teza sa de doctorat, intitulată „Forma feminină, între premise teoretice și rezolvări personale”, a tratat imaginea corpului feminin.

În 2002, a devenit licențiat al Universității Naționale de Arte București, iar în 2003 a obținut un master în sculptură, la aceeași universitate.

De-a lungul timpului, aceasta a avut opt expoziții personale și a participat la numeroase expoziții de grup, în țară și în străinătate, respectiv în Grecia, Norvegia, Italia, Turcia, Bulgaria.

Printre distincțiile primite se numără Premiul Special al Juriului la ediția cu numărul 44 a Rassegna Internazionale d’Arte Contemporanea Sulmona, în Italia, în anul 2017.

Printre lucrările sale se numără Catalogul Muzeului Ion Jalea, editura Ex Ponto, dar și Forma feminină, între simbol și reprezentare, Editura EIKON.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 26 aprilie 2024

26 Apr 2024 178

Mai multe evenimente programate astăzi la Constanța! Unde pot petrece constănțenii și turiștii la malul mării

26 Apr 2024 433

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 501

ZIUA LIVE Planurile lui Stelian Ion, candidatul dreptei unite pentru municipiul Constanța!

25 Apr 2024 491

ZIUA LIVE Costin Răsăuțeanu, candidat PSD la Consiliul Local - „Îmi doresc să reușim să schimbăm abordarea atitudinii administrației în raport cu cetățenii “ (VIDEO)

24 Apr 2024 915

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 24 aprilie 2024

24 Apr 2024 298

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 658

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 690

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 597

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 659

ZIUA LIVE Autoritățile locale au obligația să intervină în susținerea persoanelor aflate la risc de sărăcie sau cu probleme de sănătate!

23 Apr 2024 490

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 594

ZIUA LIVE Gabriel Cateliu, candidatul USR pentru Primăria Tortoman județul Constanța - „La alegerile din 2016 am pierdut Primăria la doar 6 voturi“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 523

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 544

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 23 aprilie 2024

23 Apr 2024 242