Anumite declaraţii ale Monicăi Macovei, taxate de CSM

 
Judecătorii CSM au ajuns la concluzia că declarațiile Monicăi Macovei la un post de televiziune aduc gravă atingere indepedenței Justiției
 
Plenul Consiliului Superior al magistraturii (CSM) a constatat, în şedinţa de astăzi) că afirmațiile europarlamentarului Monica Macovei într-o emisiune de televiziune, de la sfârșitul lunii ianuarie, sunt de natură să aducă "o gravă atingere independenței sistemului judiciar" în ansamblul său.
 

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmațiile, opiniile și aprecierile personale ale doamnei Monica Macovei, deputat în Parlamentul European și lider al unui partid politic, precum și cele ale moderatorului, domnul Sabin Orcan, emise în spațiul public în cadrul emisiunii 'X-Press', difuzată de postul de televiziune B1 TV în data de 31 ianuarie 2016, sunt de natură să aducă o gravă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său", informează un comunicat al CSM.

 
Totodată, plenul Consiliului a hotărât sesizarea Parlamentului European cu privire la soluția adoptată în temeiul raportului întocmit de Inspecția Judiciară.
 

"Gravitatea afirmațiilor rezultă îndeosebi din calitatea uneia dintre persoanele care le-a lansat, Monica Macovei, respectiv cea de europarlamentar, lider al unui partid politic, fost ministru al Justiției. Manifestarea dreptului la liberă exprimare prin afirmații neîntemeiate și nefondate nu se poate circumscrie libertății de opinie, întrucât afectează independența instituțiilor sistemului judiciar, prestigiul CSM, încrederea și autoritatea de care organele judiciare și instituțiile sistemului judiciar trebuie să se bucure într-o societate democratică", se mai arată în comunicat.

 
Plenul Consiliului a mai hotărât și sesizarea Consiliului Național al Audiovizualului. Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea din 3 februarie a președintelui CSM.
 

"Inspecția Judiciară a constatat că prin afirmațiile lipsite de suport factual s-a urmărit acreditarea ideii potrivit căreia CSM este o instituție nefuncțională, nocivă, lipsită de responsabilitate în exercitarea atribuțiilor legale, în special în cadrul procedurilor de numire în funcții a magistraților, care escamotează derapajele profesionale ale magistraților, neîndeplinindu-și corespunzător rolul de instanță de judecată în domeniul disciplinar", precizează CSM.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoria Mangalia motivează condamnarea Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției - „Scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia“

18 Apr 2024 521

„Mișcare surpriză“ în dosarul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției, condamnată cu suspendare, la Mangalia!

17 Apr 2024 924

Ce obligații i-a stabilit Judecătoria Mangalia Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției – închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunităţii (MINUTĂ)

12 Apr 2024 617

Condamnare pentru Monica Macovei, fost ministru al Justiției! 6 luni de închisoare cu suspendare la Judecătoria Mangalia

12 Apr 2024 767

VIDEO Judecătoria Mangalia amână pentru luna mai latura civilă a accidentului Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției

09 Apr 2024 488

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident aproape de Mangalia! Mâine, termen în dosarul civil

08 Apr 2024 559

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident la Mangalia! Latura civilă, amânată pentru aprilie 2024 (VIDEO)

12 Mar 2024 935

VIDEO Iată când se va pronunța Judecătoria Mangalia în dosarul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției!

13 Feb 2024 909

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, și-a recunoscut vinovăția în cazul accidentului de pe DN39 Constanța-Mangalia. Instanța a rămas în pronunțare (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2024 1468

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, în fața magistraților de la Judecătoria Mangalia (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2024 875

UPDATE Accident pe DN 39 Monica Macovei, fost ministru al Justiției, inculpat la Mangalia! Azi, primul termen (DOCUMENT) (VIDEO)

16 Jan 2024 1204

Fost ministru al Justiției, Monica Macovei trimisă în judecată, la Mangalia! Primul termen, marți, 16 ianuarie 2024 (DOCUMENT)

13 Jan 2024 1045

Fost ministru al Justiției, inculpat la Constanța Monica Macovei trimis în judecată, la Mangalia! Începe procesul (DOCUMENT)

23 Nov 2023 2057

Judecătoria Mangalia îi prelungeşte dreptul de circulaţie Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției (DOCUMENT)

31 Oct 2023 847

Accident pe DN 39 Judecătoria Mangalia va judeca dosarul Monicăi Macovei, fostul ministru al Justiției! RECHIZITORIU

08 Oct 2023 1122