Monica Macovei CSM nu trebuie să se considere buricul pământului

 
Monica Macovei a declarat în această seară, în cadrul emisiunii "X-Press", la B1 TV, că CSM nu ar trebui să se considere buricul pământului și că nu ar trebui să schimbe ceva fără să se consulte cu magistrații români.
 
Declarația Monicăi Macovei vine după ce vineri ministrul Cazanciuc, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, şi conservatorul Bogdan Ciucă ar fi făcut "planul de bătaie" pentru modificarea legilor justiţiei. 
 
Potrivit jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei, ar fi avut loc o întâlnire secretă, în urma căreia s-ar fi decis ca mandatul şefilor din parchete să fie de doar 4 ani. De asemenea, statutul unor funcţii din Ministerul Public şi de la instanţe ar putea fi modificat. Întâlnirea e cu atât mai suspectă cu cât a avut loc în vacanţă, fără consultarea sistemului de justiţie. Contactat telefonic, preşedintele CSM, judecătorul Marius Tudose a confirmat întâlnirea şi a recunoscut că a discutat cu ministrul Justiţiei planul de bătaie pentru modificarea Legilor Justiţiei, dar pentru luna septembrie, după ce îşi va consulta colegii.
 
În urma acestui articol, CSM s-a sesizat și trimis un comunicat de presă în care precizează următoarele: 
 
1. Întâlnirile avute astăzi, 24 iulie, de preşedintele CSM cu ministrul Justiţiei şi, apoi, cu preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, au avut loc la sediul CSM, în cursul dimineţii, în timpul programului de lucru; accesul în sediul CSM a persoanelor menţionate fiind realizat prin intrarea oficială a clădirii, destinată accesului publicului şi angajaţilor Consiliului. În aceste condiţii, o astfel de întâlnire nu poate fi catalogată drept „secretă".
 
2. Întâlnirile au avut ca obiect discutarea unor aspecte tehnice legate de comunicarea inter-instituţională în perioada imediat următoare, având în vedere programele de concedii de odihnă ale persoanelor menţionate şi jalonarea unor repere temporale pentru proiectele instituţionale comune aflate în derulare. 
 
3. În cadrul acestor întâlniri nu au fost dezbătute niciun fel de proiecte de legi sau proiecte de modificare a acestora. Potrivit legii, conducerea CSM nu poate să îşi asume nicio propunere de modificare a vreunei legi fără o decizie plenară.
 
4. Neavând un caracter decizional şi/sau de impact asupra activităţilor instituţiilor reprezentate, întâlnirile nu au fost anunţate pe agenda preşedintelui CSM.
 
5. Vicepreşedintele CSM, procuror Bogdan Gabor nu a participat la nici una din cele două întâlniri.
 
6. Prin tehnici clasice de decupare şi scoatere din context, autorii articolelor menţionate au  urmărit plasarea  intervenţiei  preşedintelui CSM într-o zonă a senzaţionalului mediatic iar speculaţiile referitoare la înţelegeri oculte privind procedura de numire a procurorilor şefi şi modificarea legilor justiţiei, deşi, cu generozitate, sunt indicate „surse din magistratură", nu corespund realităţii factuale.
 
Monica Macovei a mai precizat că este o minciună că întâlnirea a fost despre concedii, pentru că nu trebuie o întâlnire oficială pentru așa ceva și în niciun caz secretă.
 
"CSM confirmă că s-au întâlnit. S-a dus Ministrul Justiției, Bogdan Ciucă, cel care are și probleme penale, și președintele CSM, ca să discute despre concediu. Niciodată nu a avut loc o asemenea întâlnire. Instituțional, când am plecat în concediu eu am desemnat pe X în locul meu. Nu trebuia o întâlnire. Este o minciună. (...) CSM nu este etalonul justiției. Să nu facă nicio schimbare CSM fără să se consulte cu magistrații români. Să nu se considere buricul pământului", a spus Macovei.
 
Sursa: b1.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoria Mangalia motivează condamnarea Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției - „Scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia“

18 Apr 2024 519

„Mișcare surpriză“ în dosarul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției, condamnată cu suspendare, la Mangalia!

17 Apr 2024 924

Ce obligații i-a stabilit Judecătoria Mangalia Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției – închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunităţii (MINUTĂ)

12 Apr 2024 617

Condamnare pentru Monica Macovei, fost ministru al Justiției! 6 luni de închisoare cu suspendare la Judecătoria Mangalia

12 Apr 2024 766

VIDEO Judecătoria Mangalia amână pentru luna mai latura civilă a accidentului Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției

09 Apr 2024 488

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident aproape de Mangalia! Mâine, termen în dosarul civil

08 Apr 2024 558

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident la Mangalia! Latura civilă, amânată pentru aprilie 2024 (VIDEO)

12 Mar 2024 935

VIDEO Iată când se va pronunța Judecătoria Mangalia în dosarul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției!

13 Feb 2024 909

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, și-a recunoscut vinovăția în cazul accidentului de pe DN39 Constanța-Mangalia. Instanța a rămas în pronunțare (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2024 1466

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, în fața magistraților de la Judecătoria Mangalia (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2024 875

UPDATE Accident pe DN 39 Monica Macovei, fost ministru al Justiției, inculpat la Mangalia! Azi, primul termen (DOCUMENT) (VIDEO)

16 Jan 2024 1203

Fost ministru al Justiției, Monica Macovei trimisă în judecată, la Mangalia! Primul termen, marți, 16 ianuarie 2024 (DOCUMENT)

13 Jan 2024 1041

Fost ministru al Justiției, inculpat la Constanța Monica Macovei trimis în judecată, la Mangalia! Începe procesul (DOCUMENT)

23 Nov 2023 2057

Judecătoria Mangalia îi prelungeşte dreptul de circulaţie Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției (DOCUMENT)

31 Oct 2023 847

Accident pe DN 39 Judecătoria Mangalia va judeca dosarul Monicăi Macovei, fostul ministru al Justiției! RECHIZITORIU

08 Oct 2023 1122