De ce l-au eliberat judecătorii pe Cătălin Voicu

Completul de 5 Judecători care a decis, în luna iulie, eliberarea din arest a lui Cătălin Voicu, arată, în motivarea hotărârii, că nu există date că, odată lăsat în libertate, senatorul ar comite noi infracţiuni sau ar încerca să influenţeze procesul.

Potrivit motivării deciziei din 18 iulie a Completului de 5 Judecători al instanţei supreme, prin care senatorul Cătălin Voicu a fost eliberat din arest, condiţiile prevăzute de lege pentru ca acesta să poate fi cercetat în libertate erau îndeplinite.

Astfel, pedeapsa maximă pentru infracţiunea pentru care a fost trimis în judecată Voicu este mai mică de 18 ani, iar din datele dosarului nu reies indicii că, lăsat în libertate,senatorul "ar întreprinde acte de natură a influenţa bunul mers al procesului penal sau că există pericolul de săvârşire a altor infracţiuni".

Pe de altă parte, "Înalta Curte constată că la acest moment procesual nu mai există date relevante pe care să se întemeieze în mod rezonabil presupunerea că lăsat în libertate, inculpatul ar comite noi fapte prevăzute de legea penală ori că va încerca influenţarea cursului cercetării judecătoreşti", se arată în documentul citat.

Mai mult, instanţa a constat şi căprobele în acuzare au fost administrate în cea mai mare parte, iar martorii care cunosc detalii despre faptele pentru care este judecat Voicu au fost deja audiaţi. De asemenea, expertiza tehnică dispusă, în cauză, are ca obiectiv stabilirea autenticităţii şi realităţii convorbirilor telefonice purtate de senator cu ceilalţi coinculpaţi, şi a celor în mediu ambiental, convorbiri care deja au fost stocate pe suporturile originale ce au fost înaintate instanţei.

"Referitor la caracterul rezonabil al detenţiei, Înalta Curte apreciază că durata scursă de la data arestării inculpatului (aproximativ 1 an şi 4 luni) este suficientă pentru a tinde - în condiţiile prelungirii acesteia - la concluzia transformării detenţiei provizorii într-o pedeapsă, ceea ce ar contraveni atât dispoziţiilor legii interne, cât şi reglementărilor internaţionale", mai arată judecătorii instanţei supreme, în motivarea citată.

Completul de 5 Judecători al instanţei supreme a decis definitiv, pe 18 iulie, că senatorul Cătălin Voicu poate fi judecat în libertate, după aproape un an şi patru luni de arest, după ce a respins recursul procurorilor anticorupţie împotriva deciziei anterioare a Secţiei Penale.

Sursa: http://www.realitatea.net/

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Polițiștii, alături de tineri la festivalurile de pe litoral

30 Apr 2024 497

Taina Sfântului Maslu și Sfinți Tămăduitori la Sanatoriul Balnear Techirghiol (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 578

Tezaurul de la Velț , județul Sibiu, din secolul V, este expus la Muzeul Național de Istorie a României

03 Apr 2024 437

Problemele șantierului naval Damen Shipyards Mangalia, discutate la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT)

20 Mar 2024 795

Horoscop pentru joi, 07 martie 2024. Unul dintre nativi este animat de idealuri înalte

07 Mar 2024 816

Știri Constanța Polițiștii, prezenți la școlile din două comune din județul Constanța

08 Feb 2024 764

Valul 2 de energie – partea întâi – ziua 3. Valurile de energie exterioară ne duc cu ele, în ritmul în care vin și pleacă, ca întotdeauna

28 Jan 2024 740

Măsuri concrete pentru protejarea asiguraților RCA, transmise de ASF după discuțiile cu transportatorii

25 Jan 2024 780

Premierul Marcel Ciolacu „Vizăm să aducem din nou atractivitatea pentru categoriile ocupaţionale de la MAI, ANP şi MApN“ (VIDEO)

23 Jan 2024 689

Mașină cuprinsă de flăcări, șofer băut și cu permisul anulat! Ce a declanșat incendiul?

21 Jan 2024 1013

Protestul fermierilor și transportatorilor va continua. Discuțiile de la Ministerul Finanțelor s-au încheiat fără vreun rezultat

14 Jan 2024 2158

Mii de polonezi protestează în fața Parlamentului din Varșovia

11 Jan 2024 868

APIA a acceptat egalizarea salarizării pentru angajați începând cu luna ianuarie 2024

20 Dec 2023 1261

Scandal într-o familie! Polițiștii iau măsuri drastice

19 Dec 2023 801

Unitățile de învățământ preuniversitar din județul Constanța, închise mâine UPDATE. ISJ Constanța solicită suspendarea cursurilor, mâine, 27 noiembrie 2023 în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județ

26 Nov 2023 3585