Premierul Marcel Ciolacu „Vizăm să aducem din nou atractivitatea pentru categoriile ocupaţionale de la MAI, ANP şi MApN“ (VIDEO)

Foto: GuvernPremierul Marcel Ciolacu a declarat că discuţiile purtate, marţi, cu sindicaliştii din poliţie şi cu conducerea MAI au avut în vedere stabilirea unor principii în vederea adoptării unor măsuri care au ca scop readucerea atractivităţii pentru categoriile ocupaţionale care se regăsesc în cadrul MAI, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi MApN, având în vedere deficitul de personal din aceste sectoare, conform Agerpres.ro

"În decursul celor 30 de ani de democraţie, între civili şi militari, să spunem aşa, multe dintre drepturi s-au uniformizat. Şi atunci avem un deficit de personal în zona Ministerului Apărării, Ministerului de Interne. Şi e normal ca Guvernul să se preocupe ca aceste meserii să devină din nou atractive, nu numai prin ceea ce fac, dar şi prin beneficiile pe care le au concret. Şi toată discuţia pe care am avut-o cu sindicatele, dar şi cu conducerea ministerului de Interne, cu domnul ministru, a avut la bază acest principiu. Şi de aici vom vedea măsurile pe care le vom lua împreună, care vor viza şi ANP-ul şi Ministerul Apărării, astfel încât să aducem din nou atractivitatea pentru aceste ocupaţii ", a declarat Marcel Ciolacu.


El a adăugat că în cadrul întâlnirii şi-a manifestat disponibilitatea, în continuare, la dialog.

În context, premierul a subliniat că MAI are alocat la investiţii de trei ori mai multe fonduri faţă de anul trecut.

"În acest an are la investiţii de trei ori mai mult faţă de anul trecut. Deci, lucrurile trebuie să meargă în paralel, trebuie să fie o coerenţă. Nu putem, tot bugetul Ministerului de Interne, 93% cum era acum câţiva ani, să fie direcţionat către pensii şi salarii. Trebuie creat un echilibru între investiţii, între infrastructura în interiorul ministerului de Interne, pentru că provocările sunt cu totul altele. Ştim şi noi, lumea se schimbă, suntem într-o dinamică, a vorbit foarte mult domnul ministru de Interne despre digitalizarea din interior. Şi, nu în ultimul rând, am convenit despre nişte principii în ceea ce priveşte reforma ", a declarat Ciolacu.


El a explicat că meseriile respective şi-au pierdut atractivitatea, întrucât anumite drepturi se regăsesc şi la alte categorii ocupaţionale.

"A fost o discuţie de principiu, o îngrijorare în ceea ce priveşte categoria ocupaţională. E, repet, pentru prima oară când vorbim de investiţii majore în interiorul MAI, şi mă bucur că domnul ministru la construcţia bugetului s-a preocupat foarte mult de acest aspect", a declarat Ciolacu.


El şi-a exprimat convingerea că s-a intrat într-o logică de discuţii, întrebat ce s-a stabilit având în vedere că poliţiştii au ameninţat cu proteste de stradă.

Premierul a punctat că are disponibilitatea de a sta cu "toată lumea" de vorbă, întrebat despre protestele din stradă ale transportatorilor şi fermierilor, subliniind că s-a reuşit păstrarea echilibrului macroeconomic.

"Am anunţat public că am toată disponibilitatea de a sta cu toată lumea de vorbă. Ce am reuşit eu, împreună cu colegii mei, fiindcă niciodată nu poţi să faci ceva singur, împreună cu ministrul de Finanţe, am reuşit un echilibru macroeconomic al României. Foarte important în contextul pe care-l vedem cu toţii, în contextul în care aproape, cred că 14 state din 27 ale Uniunii Europene, au intrat pe deficit excesiv. Cu adevărat, în niciunul nu i-a dus capul să-l ducă la 9,2, cum a dus capul pe unul în România. Şi de aceea şi provocările noastre sunt mai mari, dar în acest context cel mai important lucru este dialogul ", a declarat Ciolacu.


Şeful Executivului a punctat, referitor la protestele fermierilor şi transportatorilor, că aceste sunt "nişte nemulţumiri acumulate" şi rezultatul unei lipse de dialog, întrebat dacă aceste manifestări sunt politice.

"Eu cred că sunt nişte nemulţumiri acumulate, o lipsă de dialog mai aplicată, fiindcă dacă vă uitaţi la revendicări, nu sunt nişte lucruri spectaculoase. Sunt lucruri care s-au strâns în timp şi au... Adevărat, nu mai sunt câştigurile care au fost de acum doi ani. Au fost cumpărate inputurile scump, marfa, producţia agricolă s-a vândut mai ieftin. Investiţiile pe care mi le doresc eu, mai ales în zona de procesare a produselor alimentare, va dura până când ele se declanşează", a afirmat Ciolacu. 



Sursa: Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Irlandei la București

26 Apr 2024 267

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 231

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 258

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 505

România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

22 Apr 2024 460

MApNElemente din analiza procesului de angajare în armată a soldaților profesioniști

22 Apr 2024 256

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 859

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 527

MApN împachetează cadouri pentru eroii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial

19 Apr 2024 568

MApN23 aprilie - 165 de ani de existență a Forţelor Terestre Române

19 Apr 2024 320

MApNExercițiu de instruire cu termen scurt de notificare, în județul Tulcea

19 Apr 2024 314

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 455

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 846

MApNÎntâlnirea conducerii MApN cu președinții comisiilor de apărare ale Parlamentului României

17 Apr 2024 330

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 269