În atenţia constructorilor, şi nu numai Modificări legislative privind calitatea în construcţii. Vor exista amenzi mari

 
Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii a suferit importante modificări, principalul obiectiv al noilor reglementări fiind acordarea unei importanţe crescute asigurării siguranţei şi protecţiei vieţii persoanelor, a bunurilor acestora, a societăţii şi a mediului înconjurător. Legea a fost amendată substanţial, în spiritul corelării cu normele europene.
"Preţul cel mai scăzut" - principalul criteriu folosit atât în achiziţiile publice, cât şi în cele private - este responsabil pentru calitatea slabă a multora dintre noile construcţii.
Sunt deficienţe grave de calitate pe toate tipurile de construcţii - rezidenţiale, comerciale şi industriale. Acestea se manifestă pe toate etapele de realizare a construcţiei, de la proiectare, la finisare. Atât pentru materiale, cât şi pentru servicii. Dezvoltatorii, constructorii, producătorii şi prestatorii fac oferte la preţuri scăzute, de multe ori sub costurile impuse de un nivel minim al calităţii. Legea s-a modificat, dar nu toată lumea este mulţumită.
Una din principalele modificări se referă la lărgirea categoriilor de construcţii vizate de controlul de stat în calitate. Astfel, prevederile Legii nr. 10/1995 urmează să se aplice tuturor construcţiilor şi instalaţiilor aferente şi, în toate etapele, de la proiectare până la postutilizarea acestora. Au fost eliminatele excepţiile prevăzute la art. 2 din lege privitoare la locuinţele cu parter plus un etaj, singurele clădiri care nu se vor supune controlului de stat al calităţii rămânând cele prevăzute la art.20 alin (3), respectiv cele „unifamiliale parter şi anexele gospodăreşti din proprietatea persoanelor fizice, situate în mediul rural şi în satele aparţinătoare municipiilor şi oraşelor, precum şi construcţiile provizorii şi lucrările care se pot executa fără autorizaţie de construire”.
De asemenea, se modifică viziunea asupra cerinţelor esenţiale privind calitatea în construcţii, dar şi a factorilor implicaţi în construcţii şi a obligaţiilor acestora în urmărirea comportării privind exploatarea construcţiilor. Actualele cerinţe pentru obţinerea unor construcţii de calitate sunt completate cu cele ce ţin de „utilizarea sustenabilă a resurselor naturale”, iar sistemul calităţii este întregit cu două noi componente: „auditul energetic al clădirilor” şi „atestarea tehnico-profesională şi autorizarea specialiştior care desfăşoară activitate în construcţii”. În aceeaşi idee, au fost armonizate şi prevederile actuale cu cele europene în ceea ce priveşte obligativitatea certificării şi declarării performanţei pentru produsele utilizate pentru construcţii.
Dacă până în prezent, verificarea calităţii execuţiei construcţiei cădea în sarcina investitorilor prin diriginţii de şantier, potrivit noilor reglementări adoptate în Parlament, această răspundere va fi împărţită cu executantul, prin ”responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi”, angajaţi ai executantului.
Mai mult, ceea ce este foarte important este că s-au adăugat prevederi privind răspunderea proiectanţilor, aceştia urmând să achite, în solidar cu verificatorii proiectului, orice cheltuială generată de efectuarea unor lucrări suplimentare faţă de documentaţia tehnico-economică aprobată. În plus, atât proiectanţii, cât şi specialiştii atestaţi tehnico-profesional sau autorizaţi prevăzuţi de lege au obligaţia de a încheia asigurări de răspundere civilă profesională, cu valabilitate pe toată durata exercitării dreptului de practică.
Legea prevede amenzi de la 1.500 la 20.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor privind calitatea în construcţii.
La lucrările de construcţii se interzice utilizarea de produse pentru construcţii fără certificarea şi declararea, în condiţiile legii, a performanţei, respectiv a conformităţii acestora.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Astăzi este Ziua Națională a Meseriilor! Ce mesaj a transmis ministrul Muncii, Simona Bucura

11 Mar 2024 575

Județul Constanța Litigii achiziții publice. Primăria Nicolae Bălcescu, la judecată cu o companie din top constructori autostrăzi

06 Aug 2023 1845

Cazinoul din Constanța, promisiunea care învinge scepticismul (VIDEO)

10 Nov 2022 6766

Cele mai frumoase momente ale Cazinoului Constanța, de la abandon! Ziua din care Cazinoul ne-a lăsat să vedem că renaște (FOTO-VIDEO)

20 Aug 2022 2998

Ministrul Cseke Attila „România are nevoie de ingineri constructori pentru că dezvoltarea nu poate avea loc fără aceștia“

08 Jul 2022 1246

Președintele CJ Constanța „Istoria demonstrează că Partidul Național Liberal este un partid de construcție politică“

24 May 2022 1293

Cum poți maximiza durabilitatea caselor din lemn masiv?

26 Jan 2022 1215

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Radu Prișcu, creatorul Școlii românești de baraje

01 Mar 2021 2862

Vergil Chițac anunță cine va câștiga licitațiile organizate de Primăria Constanța

04 Feb 2021 3067

Lucrările la Sala Polivalentă din Constanța prind contur. Echipele de constructori au finalizat săpăturile pentru fundația clădirii.

11 Sep 2020 1830

#alegerilocale2020 Soluțiile candidatului Pro România, Mircea Titus Dobre pentru zonele Casa de Cultură – Inel 2 – Eliberării din municipiul Constanța (galerie foto)

07 Sep 2020 2259

Lucrările de reparații la Cazinoul din Constanța continuă în ritm alert. „În câteva zile acoperișul va fi refăcut complet”

27 Aug 2020 1961

O nouă etapă importantă a lucrărilor de reabilitare a Cazinoului

08 Aug 2020 2166

Continuă lucrările la Sala Polivalentă din Constanța!

07 Aug 2020 3340

Continuă lucrările la Sala Polivalentă din Constanța

07 Jul 2020 2060