Miniştrii apărării din statele membre NATO de la Bruxelles participă la o reuniune la Bruxelles. Ministrul Mihai Fifor are programate mai multe întâlniri bilaterale

Alături de dialogul cu secretarul american al apărării, în prima zi a reuniunii ministeriale NATO, ministrul Mihai Fifor a avut o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Marea Britanie, Portugalia şi Italia, și cu Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).

La întâlnirea cu omologul britanic, Gavin Williamson, ministrul Fifor a exprimat aprecierea specială a României pentru prezenţa militară constantă și semnificativă a Marii Britanii în țara noastră, prin exerciții, participare la poliția aeriană și la prezența maritimă, în cadrul măsurilor de consolidare a apărării Alianței în regiunea Mării Negre. Ministrul român și-a exprimat speranța că Marea Britanie va continua să aibă o participare consistentă la misiuni în țara noastră care să contribuie la consolidarea prezenței înaintate adaptate a NATO din sud-estul Europei (”tailored Forward Presence”/tFP). De asemenea, s-a convenit dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, pe dimensiunea educației pentru apărare și dezvoltării de capabilități.

În cadrul bilateralei cu omologul din Portugalia, José Alberto Azeredo Lopes, a fost apreciat cursul ascendent al relaţiilor de cooperare militară dintre cele două țări. Cei doi demnitari au evidenţiat faptul că Programul strategic de înzestrare a armatei române cu aeronave de luptă multirol F-16 Fighting Falcon a fost derulat cu succes, iar standardele de pregătire şi profesionalismul instructorilor portughezi rămân o garanţie a calităţii pregătirii piloţilor români. Ministrul portughez a reconfirmat sprijinul Portugaliei pentru implementarea prezenţei aliate adaptate la Marea Neagră şi contribuţia acestei ţări la Brigada Multinaţională de la Craiova.

Întrevederea bilaterală cu ministrul italian, Roberta Pinotti, a confirmat interesul ambelor țări de aprofundare, în continuare, a cooperării în domeniul apărării, în baza Parteneriatului Strategic Consolidat româno-italian, precum şi caracterul intensificat al dialogul politico-militar pe teme şi subiecte de interes comun de pe agenda NATO şi UE.

Ministrul italian a reconfirmat sprijinul Italiei pentru implementarea prezenţei aliate adaptate la Marea Neagră şi contribuţia acestei ţări la Brigada Multinaţională de la Craiova. De asemenea, cei doi oficiali au convenit asupra intensificării cooperării în domeniul educației militare în vederea concretizării unor proiecte și schimburi de experiență pentru pregătirea militarilor romăni și italieni în instituțiile de învățământ din cele două state.

Discuţiile cu generalul Curtis M. Scaparrotti, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa s-au concentrat asupra modalităților de consolidare a prezenţei avansate adaptate din zona Mării Negre, ca parte a prezenței înaintate a NATO pe flancul estic.

SACEUR și-a exprimat aprecierea pentru colaborarea cu România atât în cadrul NATO, cât și în calitatea sa de comandant al forțelor americane din Europa, asigurându-l pe oficialul român de întregul său sprijin pentru consolidarea prezenței înaintate adaptate a NATO din sud-estul Europei. Ministrul român al apărării a subliniat eforturile naţionale întreprinse în acest sens, precum şi importanţa abordării unitare a flancului estic şi a angajamentului aliaţilor pentru succesul acestei iniţiative.

Sursa foto: mapn.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO+TEXT Declarațiile secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizita de la Constanța (VIDEO)

16 Mar 2024 760

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 611

Ce spune Mircea Geoană despre o eventuală candidatură la prezidențiale (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 651

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizită oficială la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 775

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizită oficială la Constanța

15 Mar 2024 586

MAEParticiparea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca la vernisajul expoziției organizate de Ambasada Republicii Polone la București, „Polonia – 25 de ani în NATO”

15 Mar 2024 387

Prefectul județului Constanța, despre anunțul președintelui Iohannis „Este momentul optim ca România să-și asume o responsabilitate cât mai ridicată la nivelul NATO“

12 Mar 2024 641

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 684

Klaus Iohannis - „„Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de Președinte“ (VIDEO)

12 Mar 2024 365

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 400

MAEMinisterul Afacerilor Externe salută aderarea Suediei la NATO

08 Mar 2024 275

Suedia a devenit oficial membră a NATO

08 Mar 2024 482

MApNSeminar internațional pentru tinerii ofițeri în rezervă din statele NATO și partenere, găzduit de Academia Forțelor Terestre

01 Mar 2024 380

Candidatura Suediei la NATO, aprobată! Ce mesaj a transmis cu această ocazie președintele României, Klaus Iohannis

26 Feb 2024 674

România și-a anunțat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis în funcția de secretar general al Alianței

23 Feb 2024 595