PNL Constanţa şi lupul din pădure

ada_codau.jpgLa nivel naţional, dar mai ales la nivelul judeţului Constanţa, alianţa dintre liberali şi social democraţi este iremediabil sortită eşecului. Învinşii sunt, ca de atâtea alte ori, liberalii. Fiindcă principiul împărţirii colegiilor parlamentare în perspectiva proximelor alegeri generale va fi oricare, mai puţin cel al parităţii. Clişeele care vor urma sunt uşor recognoscibile: vor fi invocate aspecte de nuanţă, chestiuni ce ţin de fiefuri, de zone de influenţă, de baroni, de afaceri. Una peste alta, invariabil, social democraţii vor avea-n căruţă mai mulţi saci. Mai multe colegii eligibile. Deci, mai multe şanse de câştig.

PNL Constanţa spera iniţial să mai obţină, peste ce are acum, două colegii parlamentare. Ar fi fost vorba despre două colegii pentru Camera Deputaţilor: Colegiul 4, reprezentat în prezent de deputatul PDL Constantin Chirilă, şi Colegiul 10, ocupat de deputatul - tot PDL - Maria Stavrositu. Dar pentru că vorbim despre politica de cartier şi, implicit, de politicieni de cartier, era mai mult sau mai puţin previzibil că social democraţii vor da greu din mână aceste colegii, vor funcţiona amantlâcurile „de doctrină", blaturile de alianţă şi interesele meschine. Căci va fi, ca şi în alte contexte, timpul potrivit pentru afirmarea bufonilor - indiferent de regele pe care aceştia din urmă-l amuză -, a clovnilor lipitori de afişe, dornici de afirmare prin arderea unor etape esenţiale, a celor animaţi intens de dorinţa de a parveni. Ce mai contează că vorbim, totuşi, despre o alianţă? Despre un parteneriat? La urma urmei, ce va mai însemna USL în condiţiile luptei pentru putere, pentru supremaţie? Cu atât mai mult, ce va mai însemna USL în judeţul Constanţa, un tărâm aproape roşu?!?

Ştiu, liberalii au, după alegerile locale din această vară, de două ori mai multe primării în judeţul Constanţa. Ştiu, au făcut, aşa cum unora dintre ei le place să spună - de parcă am fi pe terenul de fotbal - „o figură frumoasă". Atâta doar că este puţin probabil să reuşească să obţină, în urma negocierilor cu un PSD condus de Mazăre şi Constantinescu, un colegiu pe care să aibă şanse reale să-l câştige. Să nu uităm că liberalii nu au nici măcar un vicepreşedinte în Consiliul Judeţean Constanţa. De funcţia de city manager nici nu cred că mai are rost să vorbim, fiind deja o dorinţă de domeniul trecutului. Îmi imaginez cât trebuie să fie de frustrant pentru liberali. Mă refer la cei pur sânge, atâţia câţi or fi rămas la Constanţa.

Dacă PNL Constanţa se va bucura doar de Colegiul 5 în care, să nu uităm, deputatul Iorguş este încă bine văzut, vom putea vorbi, în acest caz, despre o alianţă de cârpeală. Despre o cârdăşie la care vor avea acces, din păcate, liberalii roşii. Serviabili, umili. Nu vom putea vorbi despre o infuzie de politicieni tineri. Altminteri, de ce s-ar mai discuta, la ora actuală, despre fostul consilier judeţean Zepa, în calitate de posibil candidat la parlamentare?!?

În bancurile cu Scufiţa Roşie şi lupul, Scufiţa este mereu cea care „ia ţeapă", cea care rămâne cu onoarea pătată. La Constanţa, social democraţii joacă rolul lupului. Şi-mi pare rău că liberalii încă acceptă, într-o moţăială dulce şi confortabilă, să fie conduşi de un Crin Antonescu. Iar astfel, să rămână blocaţi în rolul Scufiţei Roşii.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegeri Locale Constanța Candidații de la patru partide vor depune luni candidaturile

28 Apr 2024 359

Candidații PNL, Florin Mitroi și Vergil Chițac își depun luni, 29 aprilie, candidaturile pentru alegerile locale

28 Apr 2024 544

ZIUA LIVE Candidatul Dreptei Unite pentru municipiul Constanța, Stelian Ion -„Eu joc totul pe această carte, Primăria trebuie câștigată"! (VIDEO)

26 Apr 2024 550

Primarul Constanței, Vergil Chițac și primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, în topul celor mai buni primari din România

26 Apr 2024 512

Sondaj INSCOP Intenţie vot alegeri locale

25 Apr 2024 754

ZIUA LIVE Planurile lui Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru municipiul Constanța!

25 Apr 2024 761

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 638

Deputatul Marian Crușoveanu Alternativa Techirghiol va redesena peisajul geografic al județului Constanța

24 Apr 2024 672

Comisia de Sănătate din Senat a inclus terapia durerii în categoria drepturilor pacienţilor

23 Apr 2024 371

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 575

Surse Coaliția va avea candidaturi separate la Primăria Capitalei - Gabriela Firea - PSD şi Sebastian Burduja - PNL

23 Apr 2024 464

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța - „Văd această candidatură ca pe o responsabilitate imensă"!(VIDEO)

22 Apr 2024 886

ZIUA LIVE Florin Mitroi, despre proiectele și planurile pe care le are pentru județul Constanța!

21 Apr 2024 1403

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 583

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 607