Remember. Mentorul din sufletul nostru

Când eşti mic, totul pare mare şi valoros, dar când oare recunoaştem ce este cu adevărat important? Părinţii şi bunicii joacă roluri magistrale în creşterea şi educarea piticilor, însă cum plantele au nevoie de dioxid de carbon, apă şi lumină pentru a se dezvolta, aceeaşi funcţie imperioasă o au şi îndrumătorii din viaţa noastră.
Cine sunt aceştia? De unde vin? Ce obligaţii şi ce pretenţii au? Mentorii, indiferent de ciclul de învăţământ în care îi întâlnim, ne marchează pozitiv sau negativ la nivel psihic şi intelectual indiferent că realizăm, recunoaştem sau negăm acest adevăr ! Dar de ce să nu dăm Cezarului ce-i al Cezarului?

Educatoarea … stranie făptură care de-a lungul câtorva anotimpuri încearcă neîncetat să o suplinească pe atotştiutoarea mamă. Şi totuşi, după câteva luni, toată forfota din grădiniţă ia sens când pricepi ce semnifică fiecare culoare de bulină. În această etapă, reflexele de a saluta, a spune: „te rog” , „mulţumesc” , „poftim?” sunt lesne de format.
Învăţătorul… persoană mai mult sau mai puţin autoritară care nu ştie că în rolul lui Superman poate juca doar tata, iar orice cuvânt răstit nu te va impresiona! Dar când vreodată o să conştientizăm că meseria noastră ce ne asigură traiul se datorează deprinderilor de a citi şi a scrie induse de „doamna”. Câţi dintre voi ar avea răbdarea să se „războiască” ani la rând cu cete de 20-30 de oameni în miniatură care nu ştiu nimic din ce astăzi ni se pare banal? Cum vreodată să uităm emoţiile trăite la corectarea temelor, recitarea poeziilor şi numerele artistice de la serbări? În această etapă, reflexele de a saluta, a spune: „te rog” , „mulţumesc” , „poftim?” nu sunt încă târziu de format.

Dirigintele… pubertatea şi consolidarea personalităţii stârnesc reacţii din cele mai bizare printre elevii din ciclurile gimnazial şi liceal, iar acest erou cu puteri supranaturale trebuie să tempereze aceste atitudini explozive! Ameninţări cu telefoane acasă pentru numărul incomensurabil de absenţe, stări de corijenţă iminente, conflicte cu profesorii şi alte situaţii de criză din adolescenţă au fost muşamalizate de cel pe care îl criticaţi adesea, dar de care vă este dor acum. În această etapă, reflexele de a saluta, a spune: „te rog”, „mulţumesc” , „poftim?” sunt prea târziu de impus!
Fiecare moment al vieţii se constituie dintr-un lanţ de fenomene ce se succed firesc şi frumos. Dacă simţiţi că faceţi parte din amintirea unui mentor din cei 12 ani de şcoală, puteţi rupe jumătate de oră din timpul preţios de socializare non-verbală care va ocupă tot timpul şi să îl vizitaţi, însoţit sau nu de foştii colegi. Întrucât au contribuit cărămidă cu cărămidă la formarea totului unitar, teoretic solid, pe care îl constituiţi acum merită şi vor merita veşnic aprecierea şi recunoştinţa noastră.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lansarea revistei de cultură „Steaua Dobrogei”, la Tulcea

04 Feb 2024 708

170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu, patronul spiritual al Școlii Gimnaziale nr. 3 din Constanța

16 Oct 2023 1278

Editorial Remember. Farul Constanța și sezonul de neuitat al campionilor

08 Jun 2023 2042

Remember, în contextul tragediei din Turcia! Apartament din Constanța, afectat după un cutremur! Cum s-a terminat în instanță

08 Feb 2023 1548

Școala Gimnazială nr. 12 din Tulcea Conferință, Expunere și Sesiune de Referate a Elevilor dedicate Centenarului Încoronării de la Alba Iulia (1922)

20 Oct 2022 2407

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, mesaj de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989 (VIDEO)

09 Mar 2022 1593

#DobrogeaDigitală Remember formația „Vox Maris-studio” și membrii săi. Vă recunoașteți printre ei?

12 Apr 2021 5290

Breviar școlar constănțean Colegiul Pedagogic, singura instituție din Dobrogea selectată. Liceul „Nicolae Bălcescu” din Medgidia consolidează parteneriatele europene

12 Mar 2021 2400

#DobrogeaAcademică In Memoriam academicianul Petre T. Frangopol

15 Dec 2020 2478

#citeșteDobrogea Remember George Pruteanu, la 12 ani de la dispariție. „A asculta manele e degradant ca și a te scobi în nas cu degetul până la cot”

27 Mar 2020 4478

Harry Tavitian Trio, concert la Teatrul de Vară din Costineşti

09 Aug 2019 2305

Folk Fest Remember, ediţia a treia, reînvie anii de glorie ai Costineştiului

26 Jul 2019 3043

#citeșteDobrogea Remember Dumitru Lupu, la 67 de ani de la naștere. Lucrarea sa de suflet, „Adio, Chiustenge“, încă așteaptă

25 May 2019 4070

Remember „Republica”... La Centrul „Jean Constantin”, sărbătorile vin cu proiecţii de filme bune

07 Dec 2018 2653

Baniciu, Bittman, Ţapinarii şi mulţi alţii, la FOLKFest Remember Costineşti. Plus expoziţii, concursuri de epigrame şi mese rotunde

12 Aug 2017 2835